
Suomen poikkeukselliset sääolosuhteet vaativat oman pihan omistajalta paitsi viherpeukaloa, myös pitkää pinnaa talvisten lumimyrskyjen keskellä. Lumityövälineitä on saatavilla niin pienten alueiden siistimiseen kuin suurten alueiden raivaamiseenkin.
- Lumilapio sopii lumitöiden viimeistelyyn.
- Lumentyönnin on omiaan lumen raivaamiseen melko pieniltä alueilta.
- Lumikola on varma vaihtoehto suuremmalle pihamaalle.
- Lumilingolla pääsee eroon isoista lumimassoista.
Lumilapio
Lumilapio on oiva työkalu lumen siirtämiseen pienemmältä alueelta. Lapiolla kinosten purkaminen ja lumen siirtely onnistuu kätevästi, myös kattoja putsatessa. Tiukkaankin puristettu lumi lohkeaa laadukkaan lumilapion avulla.
- Lumilapiot valmistetaan tavallisesti muovista, mutta saatavilla on alumiinilapioitakin. Muovisissa lapioissa on usein kärkipelti, joka tekee lapiosta kestävämmän ja auttaa pitämään kärjen suorana. Huopakatoilla ja muilla aroilla pinnoilla työskentelyyn kannattaa valita kärkipellitön lapio, jotta pinta ei vahingoitu.
- Lumilapioiden koot eivät vaihtele merkittävästi, mutta lapion syvyys kannattaa varmistaa. Riittävän syvällä lapiolla saa kipattua kerralla reilusti lunta.
- Kahvan tulee olla kunnolla kiinni varressa ja aukoltaan tarpeeksi suuri paksuillakin hanskoilla työskentelyyn. Varrelta vaaditaan riittävää paksuutta ja tukevaa kiinnitystä. Myös lapion kuuppaosan pitää olla jämäkkä. Edullisimpien lumilapioiden kuupat ovat usein melko pehmeitä.
- Kaupassa on hyvä testata, että lapion varren pituus on itselle sopiva. Liian pitkävartisella lapiolla on vaikea nostella ja heitellä lunta, liian lyhytvartisella lapiolla selkä saattaa kipeytyä kyyristelyn vuoksi.
- Laadukkaat lumilapiot sopivat myös kesäkäyttöön, esimerkiksi soran tai mullan siirtelyyn.
- Lumilapioiden hinnat vaihtelevat parista eurosta muutamaan kymmeneen euroon. Satsaa laatuun ja mieti lapion käyttötarkoitusta ostovaiheessa.
Lumentyönnin
Lumentyönnin on tarkoitettu esimerkiksi käytävien putsaamiseen. Työntimellä ensisijaisesti aurataan, mutta korkealaitaisilla reunoilla varustetulla kuupalla voi myös nostella pieniä määriä lunta. Paitsi että työntimissä on pidemmät varret kuin lapioissa, usein myös niiden kuuppaosat ovat lapioita leveämpiä. Lumentyöntimen aurausleveys on noin 40–60 senttimetriä.
- Lumentyöntimien valmistuksessa käytetään pitkältä samoja materiaaleja kuin lumilapioissakin. Tavallisimmat materiaalit ovat polypropeeni ja HD-polyeteeni.
- Rullaavassa lumentyöntimessä lumi kerääntyy kätevästi suoraan kuuppaan. Näin lumitöiden teko helpottuu ja nopeutuu entisestään.
- Lumentyöntimen varren tulisi olla ovaalin muotoinen, jotta se ei pyörähtele kädessä työnnettäessä. Riittävän pitkä varsi varmistaa, että työntäminen tapahtuu ergonomisesti oikeassa asennossa. Hyvän lumentyöntimen kiinnitykset ovat jämäkät ja kahvaosa tarpeeksi iso.
- Kesäisin lumentyönnintä voi käyttää apuvälineenä esimerkiksi roskien keräämisessä ja siirtelyssä.
- Lumentyöntimien hinnat vaihtelevat alle kymmenestä eurosta useampaan kymppiin. Laadukkaat, pakkasenkestävät materiaalit ja kotimaisuus nostavat tuotteen hintaa, mutta pidentävät samalla käyttöikää.
Lumikola
Lumikolan leveys vaikuttaa suoraan aurausleveyteen, joka vaihtelee tavallisesti 70–85 senttimetrin välillä. Mitä vähemmän voimaa lumikolan työntäjällä on, sitä pienempi kola kannattaa valita. Isollekin pihalle voi valita pienen lumikolan, mikäli lumitöiden kanssa ei ole kiire tai raskaan kolan kanssa rehkiminen ei innosta. Lumikola sopii erinomaisesti suuremmille alueille, mutta pikkutarkkaan työhön siitä ei ole.
- Suuret lumikolat sopivat pehmeälle puuterilumelle, mutta raskaalla loskalumella työskentely on haastavaa suuren kolan kanssa. Suurimpien lumikolien tilavuus on jopa kolminkertainen pienempiin verrattuna.
- Oikean mittaisen aisan löytäminen saattaa olla hankalaa, jolloin kannattaa harkita säädettävällä aisalla varustettua lumikolaa. Lisäksi aisan tulee olla oikeassa kulmassa työntäjään nähden.
- Lumikolan kärkeä kannattaa testata jo kaupassa, sillä etenkin hieman jäätyneen aurausvallin poiskolaaminen vaatii kunnollisen kärkivahvikkeen. Kestävimmät teräsvahvikkeet ovat muutaman millimetrin paksuisia, mutta jo 1,5 millimetrin vahvike riittää kotikäyttöön tarkoitetussa kolassa.
- Aisat valmistetaan yleensä teräsputkesta. Kestävimmissä malleissa kaksi sisäkkäin asetettua putkea takaavat aisan vahvuuden. Lumikolan tulee liukua lapiota tai työnnintä paremmin, joten kuuppien valmistuksessa suositaan kevyttä HD-polyeteeniä.
- Laadukkaan lumikolan saa 40–100 eurolla.
Lumilinko
Lumilingon valintaan vaikuttavat pihan tarpeet ja odotettavissa oleva lumen määrä. Etelässä pärjää hennommalla lingolla kuin pohjoisessa. Lumilingot jaotellaan yksi- ja kaksivaihelinkoihin. Näiden merkittävimmät erot muodostuvat siitä, miten lumi syötetään sisään ja ulos lingosta.
- Yksivaihelingossa syöttökierukka syöttää lumen sisään ja sama kierukka sylkee sen myös ulos.
- Kaksivaihelingossa syöttökierukka syöttää lumen sisään, mutta lumi puhalletaan ulos erillisen puhallinpyörän avulla.
- Kaksivaihelingot ovat selkeästi yleisempiä, sillä yksivaihelingon teho ei välttämättä riitä isoilla pihoilla tai suurelle määrälle kovaa lunta.
Lumilingon ominaisuudet
- Lingot ovat joko pyörä- tai telavetoisia. Pyörävetoiset lumilingot ovat kevyempiä ja ketterämpiä ohjata, telavetoisessa lingossa on hieman parempi pito, joten se sopii hyvin haastavampaan maastoon tai vaikka kattotöihin.
- Lumilingot toimivat joko sähköllä tai polttomoottorilla. Sähkökäynnisteiset lumilingot ovat harvinaisempia. Lumilinkojen tehokkuus kulkee yleensä käsi kädessä niiden työskentelyleveyden kanssa.
- Laadukkaissa lingoissa heittotorvea voi säätää eli esimerkiksi lumen suunta ja etäisyys ovat vaihdeltavissa.
- Lumilingon voi ostaa joko erillisenä laitteena tai vaikkapa puutarhatraktoriin kiinnitettävänä lisäosana.
- Erilaisilla lisäominaisuuksilla voi parantaa lumilingon käyttömukavuutta. Esimerkiksi ajovalot ovat kätevä apuri pimeinä talvi-iltoina ja lämpökahvat ovat paikallaan kirpeillä talvipakkasilla.
- Lumilinkojen hintahaitari vaihtelee muutaman sadan euron yksivaihelingoista tuhansien eurojen tehokkaisiin linkoihin.
Muistilista lumityövälineiden hankintaan
- Suosi kotimaista. Suomalaiset ovat kirpeiden talvipakkasten asiantuntijoita, joten kotimaiset tuotteet kestävät vaativia sääolosuhteitamme parhaiten.
- Lähes kaikki markkinoilla olevat mallit sopivat kotikäyttöön. Tutustu malleihin huolella ja löydä omaan tarpeeseesi sopivat lumityövälineet.
- Sijoita laatuun. Huonolaatuisella tai epäergonomisella työvälineellä ei ole mukava tehdä lumitöitä, jolloin väline saattaa jäädä varastoon seisoskelemaan. Mitä laadukkaampi ja omaan käyttöön sopivampi työkalu, sitä miellyttävämpi sillä on tehdä töitä.
- Älä unohda työvälineiden monikäyttöisyyttä! Lapiot ja työntimet soveltuvat tarvittaessa myös kesäkäyttöön, kunhan niitä käytetään harkiten. Muista kuitenkin, ettei muovi sovi yhteen liian kovien tai terävien pintojen kanssa.
Asiantuntijat: toimitusjohtaja Kari Sallinen, Motoseal/Masi talvityövälineet ja puutarhakoneiden tuotespesialisti Teppo Suonpää, Husqvarna