Mikä neuvoksi, kun on saatava lisätilaa? Kustannukset ovat melko lähellä toisiaan, jos laajentaa mökin vaipan ulkopuolelle tai rakentaa uuden, eristetyn lisärakennuksen.
Kustannukset pienenevät, kun laajentaa vanhojen rakenteiden sisällä. Suosituin tapa on ottaa käyttöön kylmä ullakkotila, mikä vaatii rakennusluvan. Järkevä ratkaisu voi olla myös mökin yhteydessä olevan saunan muuttaminen asumiskäyttöön, jos ja kun tontilla muutenkin on erillinen saunarakennus.
Yksi vaihtoehto on eristää iso kuisti lämpimäksi. Tutkija, arkkitehti Satu Huuhka Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtuurin laitokselta ei tosin pidä tätä ratkaisua kovin hyvänä.
– Suuret kuistit ovat yleensä hyvin kevytrakenteisia, joten niiden ottaminen normaaliin asumiskäyttöön saattaa vaatia isoja pohjustustöitä. Lisäksi vanhoissa kuisteissa on usein rakennustaiteellisia arvoja, hän toteaa.
Toimitusjohtaja Mikko Juva Pienrakentamisen Kehittämiskeskuksesta toteaa, että vallinta laajennuksen ja lisärakentamisen välillä on hyvin tapauskohtaista, kustannuksissa ei ole juuri eroa. Jos vanhan rakennuksen rakenteisiin joudutaan tekemään muutoksia, laajentaminen voi tulla kalliimmaksi kuin uuden rakentaminen. Juva muistuttaa, että laajennuksen koko vaikuttaa hintaan, varsinkin kun joudutaan tekemään myös perustukset. Pieni tulee suhteellisesti kalliimmaksi kuin suuri.
Laajennuskin on lisärakentamista
Rakennusteknisesti laajentaminen ja lisärakentaminen ovat täysin samalla viivalla, toteaa Tampereen teknillisen yliopiston rakennustekniikan laitoksen johtaja Matti Pentti. Molempia koskevat samat määräykset.
– Kun mökkiä laajennetaan, siinä on kaksi rakennusta vierekkäin. Uusi tuetaan vanhaan runkoon, ja vanha pitää mitoittaa uudelle lisäkuormalle. Ihan normaalia rakennesuunnittelua, hän toteaa.
Pentin mielestä mökkikunnan rakennusvalvonnan kanta on tärkeää tietää, kun suunnitellaan laajennusta tai lisärakennusta. Lisäksi kaava voi ohjeistaa lisärakentamista paljonkin. Luvat ja viranomaismääräykset vaihtelevat kunnittain todella paljon, vaikka ne perustuvat samaan lakiin. Lisäksi rakennuslupahakemuksen virellepanosta pitää useimmiten ilmoittaa naapureille. Jos tuo unohtuu, valitukset voivat tuoda harmia vuosiksi eteenpäin.
Nykyinen maankäyttö- ja rakennuslaki eli MRL tuli voimaan vuoden 2000 alusta. Kuntakohtaisille tulkinnoille jätetään siinä kuitenkin tilaa esimerkiksi rakennuspaikan osalta: ”Rakennuksen tulee soveltua rakennettuun ympäristöön ja maisemaan sekä täyttää kauneuden ja sopusuhtaisuuden vaatimukset.”
Maankäyttö- ja rakennuslaki uudistuu vuosittain, joten viranomaisilla ja rakentajilla on suuri työ pysyä kärryillä. Onneksi ajan tasalla olevat lakitekstit löytyvät netistä helposti.
Lisärakennukset luovat pihapiirin
Useiden lisärakennusten ja pihapiirin kannalla on vahvasti arkkitehti Satu Huuhka. Hän on perehtynyt maaseuturakentamisen perusteisiin ja kirjoittanut Kotiin maalle? -oppaan.
Yhä useammin mökkejä laajennetaan, jotta saataisiin lomanviettopaikkaan samanmoiset tilat ja mukavuudet kuin kotona. Huuhkan mielestä tällä tavoin hukataan jotain olennaista maaseudulla asumisesta ja olemisesta.
– Perinteisesti elämä maaseudulla on jakaantunut moneen rakennukseen pihapiirissä. On tilojen vaihtelua, erilaisten paikkojen sarjoja. Loma-asunnollekin sopii pihapiiri. On mukavaa, että mennään saunaan erikseen ja nukkumaan vaikkapa erilliseen aittaan.
Suunnittelussa kannattaa usein turvata arkkitehtiin, tekipä lisätilaa laajentamalla tai rakentamalla uutta.
Mökin laajentaminen luontevasti on haastavaa. Varoittaviksi esimerkeiksi käyvät vaikka 70-luvulla rakennetut elintasopahkat monien rintamamiestalojen kyljissä. Eri aikakausien tyylejä on äärimmäisen vaikea yhdistää.
Rakennuksen vaippaa voidaan laajentaa vanhan rakennuksen hengessä esimerkiksi pidentämällä rakennusta päädystä. Täysin erillinen osa taas voidaan niveltää vanhaan mökkiin väliosalla, usein lasisella. Mökkiä voidaan myös korottaa uudella kerroksella.
– Kun halutaan, että uusi rakennus tai laajennus istuu tontille ja otolliset ilmansuunnat ja näkymät otetaan mahdollisimman hyvin huomioon, arkkitehtitoimistosta voi olla todella iso apu, Satu Huuhka kiteyttää.
Mitä maksaa lisätila mökille?
- Laajennus ulkovaippaan, ylös tai sivulle: 1 000–2 000 e/m2. Joskus voi olla mahdollista laajentaa terassin valmiille pilariperustukselle. Tällöin hinnaksi tulee 500–1 500 e/m2.
- Lisärakennus: 1 500–2 000 e/m2. Halvemmallakin voi päästä joissain kohteissa.
- Rakennuksen korottaminen: 1 000–2 000 e/m2.
- Laajennus vintille tai kuistille: noin 700 e/m2. Vinttilaajennuksen hinta riippuu paljon siitä, miten rakenteet on alun perin mitoitettu. Jos eristää ja tekee kulkuaukot sekä pintatyöt itse, voi selvitä jopa 300–500 euron neliöhinnalla.
Hinnat perustuvat eri asiantuntijoiden arvioihin. Kustannukset ovat aina tapauskohtaisia, ja säästää voi itse tehden.