Rakenna piharakennus elementeistä
Rakenna ja remontoi
Rakenna piharakennus elementeistä
Huvilan laajentaminen on iso urakka. Elementeistä koottava piharakennus on hyvä vaihtoehto, kun haluat mökillesi lisää asuin- tai varastotilaa.
Julkaistu 19.3.2016
Meidän Mökki

Piharakennuksilla saa mökille lisätilaa nopeasti, kohtuullisen edullisesti ja usein ilman aikaa vievää lupamenettelyä. Tavallisesti pienehköt harkkojen päälle tulevat varastot ja vierasmajat eivät tarvitse rakennuslupaa. Lupa-asiat ovat kuitenkin paikkakuntakohtaisia, joten ota aina etukäteen yhteyttä paikallisen rakennusvalvontaan.

Voit tehdä piharakennuksen pitkästä tavarasta tai hankkia tehtaalta valmiin paketin. Elementtipaketti on erityisen hyvä vaihtoehto, jos haluat kasata rakennuksen itse ja selvitä urakasta nopeasti. Ihan yksin hommiin ei kannata ryhtyä, koska pystytys käy aina kätevimmin kaverin kanssa.

Kun vertaat hintoja ja valmistajia, kysy myös rakennuslupiin mahdollisesti tarvittavia rakennepiirustuksia. Paketteja on monenlaisia, mutta tavallisesti perustoimitukseen sisältyy kaikki muu paitsi perustukset, kattomateriaalit ja maalit. Jos toimitukseen kuuluu ovia ja ikkunoita, selvitä niiden eristyskyky ja pintakäsittelyvaihtoehdot.

Useimmiten elementtipaketit toimitetaan puuvalmiina. Maalaustyöt aloitetaan tavallisesti vasta sitten, kun rakennus on kasassa. Otsa- ja vuorilaudat kannattaa kuitenkin maalata irtonaisina ennen kiinnitystä.

Kätevä mökkiläinen kasaa peruselementtipaketin muutamassa päivässä. Eristetyn version kanssa menee hieman pitempään. Myös sähkötyöt ja sisäpintojen viimeistely vievät aikaa. Muista, että sähkötyöt kuuluvat vain ammattilaisille.

Voit kasata kevyen elementtirakennuksen yleensä suoraan pilariharkkojen tai ruuvipaalujen varaan, mutta perustustapa pitää aina miettiä rakennuspaikan, rakennuksen ja sen käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkin elementtirakennuksessa on käytetty pilariperustusta.

Ohjeet piharakennuksen kokoamiseen

1. Tärytä pohjat huolellisesti. Kaiva ensin rakennuksen alta orgaaninen aines, asenna suodatinkangas, lisää murske ja mahdollinen routaeristys. Tärytä pohja lopuksi huolellisesti.
2. Vala pilariharkot ja leikkaa huopakaista niiden päälle. Jos pohja on routimaton, voit valaa pilariharkot tärytetyn murskeen päälle. Muista laittaa huopakaistale harkon päälle, jotta kosteus ei nouse maasta alajuoksuun ja lattiarakenteisiin.
3. Asenna alajuoksut ja naulaa tukeva lattiakehikko, jos et hanki paketin mukana valmista lattiaa. Muista tarkistaa ristimitta!

Vaikka yksittäiset elementit eivät ole kovin suuria, ne on helpointa asettaa paikoilleen kahteen pekkaan. Huolehdi siitä, että elementit tulevat suoraan ja tiiviisti paikoilleen.

4. Kasaa seinäelementit tarkasti alajuoksun päälle. Kiinnitä elementit hyvin alajuoksuihin ja kyljistä kiinni toisiinsa.
5. Nosta kurkihirsi paikoilleen, kun seinäelementit ja kurkihirren asennuspalat ovat paikoillaan.
6. Nosta kattotuolit paikoilleen. Jos kattotuolit ovat irtotavarasta, kasaa ne ensin suoralla alustalla, esimerkiksi lattian tai lattiavasojen päällä. Käytä ponttilautaa, jos asennat huopakaton. Peltikatteen kanssa selviät rimoituksesta hieman helpommalla. Näihin kevyisiin ulkorakennuksiin ei saa asentaa tiilikattoa.
Kommentoi »