Lisätilan tarvetta paikataan monella mökillä piharakennuksilla. Valikoimaa on paljon aitoista varastoihin ja vierasmajoihin, ja jo muutamalla tonnilla pihalle saa aivan kelvon lisärakennuksen.
Mökeillä on keskimäärin jo 3–4 lisärakennusta, joiden myötä kiinteistön neliöt kasvavat merkittävästi. Eniten rakennetaan varastoja ja kesäkeittiöitä, kumpiakin noin kymmenentuhatta vuodessa.
Ennen piharakennuksen hankintaa ja rakentamista kannattaa selvittää oman kunnan lupapolitiikka, sillä käytännöt vaihtelevat. Asemakaava-alueilla määräykset ovat aina tiukemmat kuin haja-asutusalueilla tai ranta-alueilla. Määräykset selviävät kunnan rakennustarkastajalta tai rakennusjärjestyksestä.
Rakentamisen luvanvaraisuus kannattaa aina varmistaa, sillä pahimmassa tapauksessa luvatta rakentaminen pitää keskeyttää tai valmis rakennus purkaa.
Esimerkkejä eri kuntien rakennusmääräyksistä
Jyväskylä
- Omin luvin saa rakentaa: ranta-alueille korkeintaan 4-neliöisen rakennelman, esimerkiksi leikkimökin tai viemäröimättömän huussin. Nämäkään rakennelmat eivät silti saa olla haitaksi naapureille, eivätkä ne saa rumentaa ympäristöä.
- Toimenpideilmoitus pitää jättää: jos rakennelman, esimerkiksi vajan, katoksen, grillikatoksen tai -kodan kokonaisala on 4–10 neliötä.
- Toimenpidelupa tarvitaan: yli 10-neliöisestä, mutta alle 20-neliöisestä rakennelmasta. Tästä eteenpäin puhutaan jo rakennusluvasta.
Puumala
- Toimenpideilmoituksen turvin voi rakentaa: Jo olemassa olevaan rakennuspaikkaan kuuluvan, enintään 15-neliöisen kevytrakenteisen talousrakennuksen (muun kuin saunan).
Hollola
- Omin luvin saa rakentaa: alle 8-neliöisen vajan, leikkimökin, huussin tai muun pienehkön rakennelman.
- Toimenpideilmoituksen turvin voi rakentaa: 8–30-neliöisen talousrakennuksen.
Toimenpideilmoituksessa on selvitettävä:
- rakennuksen tai rakennelman koko
- sijainti
- etäisyydet
- kattomuodot
- värit
- materiaalit.
Rakennusluvat vaativat myös pääpiirustukset.