Liivate, agar-agar vai hyytelösokeri – valitse sopivin
Ruoka
Liivate, agar-agar vai hyytelösokeri – valitse sopivin
Pannacotta, marmeladikarkit ja juustokakut saavat muotonsa hyytelöimisaineista. Esittelemme eri vaihtoehdot.
24.11.2015
 |
Kotivinkki

Kotikäyttöön on tarjolla eläinperäinen liivate, kasviperäinen pektiini, karrageeni ja agar-agar.

Liivate

Perinteisin aineista on liivate. Sitä löytyy lehtinä ja jauheena. Turvota lehdet ensin kylmässä vedessä, purista sitten kuivaksi, sulata kuumennettuun nestetilkkaan ja sekoita hyvin hyydytettävään massaan.

Käytä liivatejauhetta, kuten lehtiä, paitsi turvota jauhe aluksi pienessä vesitilkassa. Kuumenna seos hetken kuluttua niin, että liivatejauhe sulaa. Ei vaadi keittämistä, kuumentaminen onnistuu mikrossakin. 

Liivate eli gelatiini valmistetaan yleensä sian nahasta tai sian tai naudan luista, suolista ja jänteistä pitkään keittämällä. Se sopii hyydytettäviin kakkuihin, vanukkaisiin, jälkiruokiin ja kakkukiilteeksi. 

Pektiini

Kasviperäistä pektiiniä saa sokeriin yhdistettynä. Hillo-marmeladisokerilla ja hyytelösokerilla valmistuvat monenlaiset pehmeät hyytelöjälkiruoat ja kakkukiilteet. Maitopohjaisten hyytelöiden valmistamiseen pektiini ei sovi. Pektiiniä esiintyy luonnostaan marjoissa ja hedelmissä. 

Hyytelösokeri

Maitopohjainen jälkiruoka hyytyy karrageenia ja johanneksenleipäpuujauhetta sisältävällä Hyytelösokeri multilla. Sillä saa pehmeää hyytelöä, vanukasta ja pannacottaa. Leikattaviin massoihin teho ei riitä. Sama aineyhdistelmä on Vegegel-valmisteessa.

Karrageeni on levästä valmistettava hyytelöimisaine. Johanneksenleipäpuujauhe valmistetaan johanneksenleipäpuun siemenistä jauhamalla.

Agar-agar

Agar-agar on punaisista merilevistä valmistettu hyytelöimisaine. Se on voimakkaan aromikas, vivahde lakritsia.Agar-agar hyydyttää niin mousset, juustokakut kuin marmeladikarkit. Ainetta saa jauheena ja hiutaleina. Sekoita kylmään nesteeseen, keitä ainakin 5 minuuttia ja sekoita sitten hyydytettävään massaan. Agar-agaria myyvät hyvinvarustetut marketit, etniset ruokakaupat, apteekit ja luontaistuoteliikkeet.

Näin käytät hyytelöimisaineita

  • Kun käytät liivatetta, huolehdi, että se on täysin liuennut kuumaan nesteeseen. Tarvittaessa kuumenna nestettä vielä hetki.
  • Sekoita agar-agar kylmään nesteeseen. Jos käytät jauhetta, keitä seosta ainakin 5 minuuttia, jos hiutaleita, keitä 10 minuuttia. Käytä agar-agarin sulattamiseen paljon nestettä. Liian pieni nestemäärä hyytelöityy jo kattilassa. Mittaa kattilaan 1 dl vettä jokaista agar-agarjauheteelusikallista tai agar-agarhiutaleissa ruokalusikallista kohti. 
  • Sekoita hyytelöimisaine aina huolella ruokaan. Huonosti sekoitettu hyydyttäjä jää rihmoiksi tai klimpeiksi massan joukkoon, eikä hyytyminen onnistu.
  • Tarkista hyytelöimisaineen käyttöohje aina pakkauksesta. 

1 kommentti