Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Sillä sipuli!

Maataloustieteen dosentti: ”Laadukkaan lihan valitseminen ei ­vähennä kulutusta”

”Kestävän ruokavalion edistämisessä olisi panostettava tiedon lisäämiseen. Lihansyönnin vähentäminen on viesti, jota monen on vaikea hyväksyä”, sanoo maataloustieteen dosentti Iryna Herzon.

15.5.2025

”Lihan kokonaiskulutusta yritetään pienentää kannustamalla syömään vähemmän mutta parempaa. Kuitenkin tutkimusten mukaan ’parempi’ tarkoittaa eri asioita eri ihmisille eikä laadukkaan lihan valitseminen vähennä kulutusta.

’Parempi’ ei tarkoita, että lihan ympäristövaikutus olisi pienempi. Ympäristöystävällisen tuotannon hyöty häviää, jos kulutus kasvaa. Kun kestävästi tuotettua lihaa on saatavilla, on se osalle lupa kuluttaa enemmän hyvällä omallatunnolla.

Lihan laadukkuutta arvioidessaan suomalaiset korostavat kotimaisuutta. On tyypillistä ajatella, että oman maan tuotanto on paras, vaikka välttämättä ei ole niin. Esimerkiksi Suomessa lihaksi kasvatettavat vasikat eivät lähestulkoon koskaan pääse laitumelle, paitsi luomutiloilla.

”Proteiinin syöminen yli tarpeen on turhaa, sillä se ei varastoidu elimistöön.”

Kestävän ruokavalion edistämisessä tiedon lisääminen on tärkeää. Yllättävän harva on tietoinen pohjoismaisista ravitsemussuosituksista, joiden mukaan punaista lihaa tulisi syödä enintään 350 grammaa viikossa. Proteiinin syöminen yli tarpeen on turhaa, sillä se ei varastoidu elimistöön.

Perinteisesti Suomessa on syöty lihaa harvoin – se on ollut juhlaruoka. Päivittäinen kulutus on verrattain uusi ilmiö. Yksi keino vähentää lihan kulutusta olisi nostaa se takaisin erityisempään asemaan.

Lihakeskustelussa unohdetaan usein kaupan vastuu. Tuottajia ohjaillaan tuilla ja kuluttajia syyllistetään, mutta kaupan rooli on vähän säädelty. Kaupat kuitenkin vaikuttavat kuluttajien ostopäätöksiin hinnoittelulla ja markkinoinnilla.

Lihansyönnin vähentäminen on viesti, jota monen on vaikea hyväksyä. Lihasta luopuminen voi tuntua uhraukselta. Ihmisillä on oikeus tehdä omat valintansa, mutta terveytensä ja maapallon tulevaisuuden takia jokaisen olisi hyvä miettiä lihankulutustaan. Muutoksen ei tarvitse olla äkillinen. Lihansyöntiä voi vähentää vähitellen esimerkiksi korvaamalla osan ruoassa käytetystä lihasta kasvikunnan tuotteilla. On olemassa paljon muitakin proteiininlähteitä kuin eläinperäisiä. Kun alkaa syödä monipuolisesti, ruokavalio rikastuu, ei rajoitu.”

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt