Pudonneita lehtiä pihalla? Mikä onni! Tässä 10 tapaa hyödyntää ne
Viisaat vinkit
Pudonneita lehtiä pihalla? Mikä onni! Tässä 10 tapaa hyödyntää ne
Puista varisevalle lehtisadolle on käyttöä pitkin puutarhaa. Kerää lehdet katteeksi, muhevoita mullaksi tai sisusta siilille pesä. Heiluta haravaa ja ota lehdet hyötykäyttöön – tai jätä haravoimatta ja anna kastematojen tehdä työ puolestasi.

1. Lisää kasvimaan katteeksi

Sadosta tyhjentynyt kasvimaa tai kasvulaatikko on altis rikkaruohottumiselle. Peittele paljas pinta lehtikerroksella tai sekoita lehdet kevyesti maan pintakerrokseen. Parhaita ovat pihlajien, pajujen tai leppien tapaiset pienet ja pehmeät lehdet, jotka maatuvat sukkelaan eivätkä haittaa tulevan kevään kylvötouhuja.

2. Sujauta kompostiin

Puutarhajätteiden kompostointi onnistuu hyvin ilman lämpökompostoria. Puunlehdet pakkautuvat kuitenkin helposti tiiviiksi kerrokseksi, joka muuttuu mullaksi hitaasti. Jouduta prosessia sekoittamalla lehtien joukkoon kuivempaa ja karkeampaa materiaalia, kuten haketta tai risuja sekä typpipitoista materiaalia, kuten nurmikon leikkuujätettä tai kanankakkaa. Käännä komposti seuraavan kesän aikana pari kertaa. Valmista!

Ei jätettä vaan kärryllinen arvotavaraa.

3. Muhita pussimullaksi

  1. Kerää suuri jätesäkki täyteen koivun lehtiä ja karkeaa haravointijätettä.
  2. Liuota litra kanankakkarakeita sangolliseen vettä ja kaada lannoitevesi säkkiin lehtien joukkoon.
  3. Sulje säkki ja tee siihen talikolla reikiä.
  4. Säilytä lehtisäkki suojaisessa paikassa, kääntele ja pöyhi säkkiä välillä.
  5. Multa on valmista puutarhakäyttöön seuraavana syksynä.
Putoavat lehdet vilkuttavat värikkäät hyvästit kesälle ja kasvukaudelle. Ota niiden ravinteet talteen!

4. Kasaa talven turvaksi

Ilmava lumipeite on erinomainen pakkassuoja. Jos lunta ei ole riittävästi, kokeile arkojen lajien talvehtimisavuksi lehtisuojaa. Sekoita kovia lehtiä ja oksanpätkiä ilmavaksi seokseksi. On tärkeää, että materiaalit ovat kuivia. Kasaa seos kasvin tyvelle vasta kun maanpinta on jäätynyt. Voit vielä peittää lehtisuojan kevyesti pakkaspeitteellä, joka ehkäisee lehtien kastumista.

5. Kokeile huonekasveille

Kokeile myös vanhoja niksejä. Frans Salosen ja Arvo Haapasen Uusi puutarhakirja vuodelta 1947 neuvoo valmistamaan huonekasveille multaa puiden ja pensaiden maahan karisseista lehdistä: ”Ne [lehdet] kerätään syksyllä kasaan ja niihin sekoitetaan vähän kalkkia. Kesällä kasaa kastellaan lantavedellä. Vuoden kuluttua kasa käännetään huolellisesti, jotta se multaantuisi tasaisesti. Kahden vuoden kuluttua se tavallisesti on muuttunut käyttökelpoiseksi mullaksi”.

Maahan putoavat lehdet eivät ole roskaa – älä liioittele puutarhan putsauksessa!

6. Ujuta pensaan juureen

Vedestä ja ravinteista kilpaileva nurmikko on kehnonpuoleinen kumppani sekä marja- että koristepensaille. Vältä nurmea pensaiden juurella, kata sen sijaan juuristoalue maata muhevoittavilla lehdillä. 5–10 sentin kerros ehkäisee niin kosteuden haihtumista kuin siemenrikkaruohojen kasvua. Ulota katekerros vähintään puolen metrin etäisyydelle pensaasta. Jätä kuitenkin pensaan tyvi ilman katetta, jotta kostea lehtimassa ei haudo varsien kuorta.

7. Silppua madon ruoaksi

Tammen ja vaahteran kookkaat ja kovat lehdet hajoavat hitaasti. Silppua nurmikolle putoavat lehdet ajamalla niiden yli ruohonleikkurilla. Lehtisilppu on nurmelle oiva lisä. Se lisää orgaanisen aineen määrää nurmiheinien juurella, kuohkeuttaa pintamaata ja elähdyttää maan pieneliöstöä.

Madot kierrättävät eloperäistä ainesta tehokkaasti syödessään kuolleita kasvinosia. Kastemato kiskoo lahoavia lehtiä maanalaiseen käytäväänsä, sulattaa lehtiaterian koko lieronruumiinsa mittaisessa ruuansulatuskanavassa ja pullauttaa päätteeksi ravinteikkaan ulosteen takaisin maaperään. Ilman lieroja lehdet maatuisivat paljon hitaammin.

Lierot kuohkeuttavat ja ravitsevat maaperää.

8. Säästä siilin talvitäkiksi

Siili viettää puolet vuodesta horroksessa talvipesässään, ja suojaisalle kololle on tarvetta myös poikasten syntyessä sekä kesän päivätorkuilla. Pesäpaikka voi sijaita lehti- ja risukasassa, tiheässä pensaistossa tai vaikkapa ulkovaraston alla. Jos sopivia paikkoja on niukasti, auta siiliä nikkaroimalla sille oma kortteeri. Turvallinen pesä rakennetaan maalaamattomasta laudasta ja sisustetaan hyvin kuivatuilla lehdillä. Ohjeet löydät esimerkiksi täältä.

Siili hyötyy monimuotoisesta pihasta, josta löytyy pesäpaikkoja.

9. Puno kranssiin ja kruunuun

Kullankeltaiset vaahteranlehdet ovat omiaan syystunnelman kohottajiksi. Tee lehtiköynnös tai kranssi helposti pujottamalla lehtiä vieri viereen rautalankaan joko päällekkäin tai vierekkäin. Lehti kestää repeämättä, kun tuikkaat rautalangan kovan keskisuonen vierestä. Kruunu syntyy ilman lankaa pelkistä vaahteranlehdistä, mutta vaatii näpräystä hieman köynnöstä enemmän. Ohjeita erilaisiin kruunuihin löydät Googlesta helposti haulla vaahteranlehtikruunu.

Ravinteiden kiertoa

Puu kierrättää ravinteita nerokkaasti. Kasvukaudella se ottaa tarvitsemansa ravinteet maasta veden mukana. Yhteyttämistyönsä päättäneet lehdet se varistaa juurelleen. Sen jälkeen pieneliöt hajottavat lehtiä, kunnes niistä vapautuneet ravinteet ovat jälleen puun käytössä.

Koivu kerää

Lyhenevä päivänpituus on koivulle valomerkki talven lähestymisestä. Valtaosa lehtipuista valmistautuu kylmään kauteen keräämällä lehtivihreän arvokkaat ainesosat talteen. Kun lehtien vihreä hajoaa, näkyviin tulevat kesällä piiloon jääneet keltaiset karotenoidit. Syyskoivu pukeutuu keltaiseen.

Tammi tarraa

Tammen mutkalaitaisten ja kovapintaisten lehtien syysväri on kellanruskea. Kuivuneet lehdet pysyvät usein sitkeästi kiinni oksissa myöhäiseen syksyyn saakka. Etenkin nuorilla puilla vanhat lehdet säilyvät puussa jopa talven yli, kunnes kevään uusi, hennon vihreä kasvu syrjäyttää ne.

Leppä luovuttaa

Leppien juurinystyröissä elää ilmakehän typpeä sitovia bakteereja. Puun ja bakteerin yhteistyö takaa lepälle riittävän typen saannin, joten sen ei tarvitse kerätä typpeä lehdistä talteen runkoon ja juuriin. Siksi lepällä ei ole ruskaa, vaan se luovuttaa lehtensä maaperään vihreänä.

10. Levitä jalan alle

Havupuiden kovat ja kapeat lehdet eli neulaset maatuvat lehtipuiden pehmeitä lehtiä hitaammin. Levitä puiden karistamat neulaset pihapolun käytävämatoksi. Pehmeä matto suojaa polun kulumisen paljastamia puun juuria vaurioilta ja tuntuu lempeän sileältä jalan alla.

Neulaspolulla askel on pehmeä ja hiljainen.

Varo liukkautta

Kovalle pinnalle kasautuvat kosteat lehdet muodostavat helposti kengän alta luistavan maton. Yöpakkaset lisäävät liukkautta, joten etenkin aamulla ulko-ovesta kannattaa astella varovasti. Muualla pihalla voit hyvin olla suurpiirteinen, mutta rappujen edustalta, portailta ja terasseilta lehdet on syytä lakaista huolellisesti.

Syksyn liukas lehtikeli päättyy vasta, kun oksat ovat paljaat.
Kommentoi »