Oletko nähnyt näin lumoavia piparitaloja? Lauri rentoutuu jouluun taituroimalla vaikka Kööpenhaminan kadun tai Korvatunturin aseman

Oletko nähnyt näin lumoavia piparitaloja? Lauri rentoutuu jouluun taituroimalla vaikka Kööpenhaminan kadun tai Korvatunturin aseman
Piparkakkutalo on monelle vuosittainen perinne. Niin myös Lauri Kesäniemelle, jonka käsissä taikinasta muovautuu jopa kokonainen kadunpätkä Kööpenhaminasta tai suloisista suloisin joulujuna. "Piparkakkutaloa tekemällä syksyn stressi unohtuu, ja laskeudun viettämään joulua", Lauri sanoo. Katso kuvat Laurin luomuksista eri vuosilta!
Julkaistu: 22.12.2020

Vuonna 2010 Lauri Kesäniemi mietti veljensä Markuksen kanssa tekemistä joululomalle. He päättivät rakentaa piparkakkutalon ilman aiempaa kokemusta. Lopputuloksena oli sympaattinen pieni kirkko ja uusi perinne.

− On hauskaa keskittyä syyslukukauden opiskelujen jälkeen vain yhteen asiaan täysillä. Piparkakkutaloa tekemällä syksyn stressi unohtuu, ja laskeudun viettämään joulua, Lauri kertoo.

Vuoteen 2015 asti piparkakkutalon teko oli veljesten yhteinen juttu, mutta aikatauluhaasteiden vuoksi Lauri on jatkanut viime vuodet perinnettä yksin. Sinä aikana on valmistunut muun muassa värikäs kööpenhaminalainen kortteli, suuri punavalkoinen majakka, vaaleansininen pakkasukon huvila ja erilaisia koristeltuja pipareita.

Lauri Kesäniemi on 25-vuotias leipomista rakastava teologian opiskelija Helsingistä. Laurin piparkakkutaidetta voit seurata Instagramissa hänen @laurikes-tilillään. Jutun kuvat: Lauri Kesäniemi
Kööpenhamina-piparkakkutalo oli Laurin ponnistus vuonna 2019. Sen rakentaminen kesti viisi päivää. Idea sai alkunsa, kun Lauri lomaili Kööpenhaminassa siskonsa kanssa syksyllä 2019 ja ihastui kaupunkiin oitis. Jo matkan aikana heräsi idea rakentaa kööpenhaminalainen kadunpätkä piparkakusta. Kaavat syntyivät reissukuvista poimittujen yksityiskohtien inspiroimana.

Lauri, tällä kertaa rakensit piparista Korvatunturin rautatieaseman junineen päivineen. Mistä idea lähti?

Aiemmin ajattelin, että tekisin pipariversion Suomenlinnan kauniista Rantakasarmista, joka on yksi lempirakennuksistani Helsingissä. Huomasin kuitenkin kaavoja suunnitellessani, että rakennus sellaisenaan tuntui vähän liian vaatimattomalta pipariversioksi.

Olin nähnyt somessa söpöjä piparkakkujunia, ja minun teki mieli tehdä oma versioni junasta karkkilasteineen. Siispä keksin, että teen rautatieaseman, jonka esikuva Rantakasarmi olisi. Näin pystyin yhdistämään nämä kaksi ajatusta. Syntyi Korvatunturin piparkakkurautatieasema, jonka pihalla seisoo piparkakkujuna.

Asemarakennuksesta tuli 45 senttimetriä leveä, tornin huippu kohoaa 50 senttiin. Talossa on Suomenlinnan Rantakasarmista tuttu tunneli, kellotorni ja vaaleanpunainen väri. "Muuten se onkin vähän mahtipontisempi ja korkeampi", Lauri sanoo.
Pihakuuset ovat pikeerillä päällystettyjä jäätelövohveleita.
Lauri sekoitteli kaikki pikeerien värit värisävyisistä pastaväreistä. Esimerkiksi talon seinien kylmä vaaleanpunainen syntyi sekoittamalla kahta eri sävyistä vaaleanpunaista sekä ruskeaa pastaväriä.

Kuinka kauan talon ja junan valmistaminen kesti?

Tein taloa viitenä päivänä, ja sen tekoon kului yhteensä 47 tuntia. Pidin päivittäin kirjaa työtunneista, jotta voin vertailla niitä edellisvuosien tunteihin. Esimerkiksi viime vuonna Kööpenhamina-piparkakkutalon teossa kertyi 35 työtuntia.

Entä kuinka paljon taikinaa meni? Mitä muita aineksia käytit?

Taikinaa kului noin 3,5 kiloa. Sen lisäksi taloon tarvitsi noin seitsemän pakettia tomusokeria ja paljon valkuaisia. Pihakuuset ovat pikeerillä päällystettyjä jäätelövohveleita. Ikkunat on tehty isomaltoosista, jonka avulla myös kokosin talon ja junan. Seinissä on myös pieniä helminompparelleja koristeena.

Yksi tämän vuoden oivalluksista liittyi kellotornin parvekkeen kaiteisiin, jotka Lauri teki pelkästä pikeeristä. "Sen teko oli superyksinkertaista: leivinpaperille vain pursotetaan haluttu malli ja annetaan kuivua yön yli. Aamulla aita on jähmettynyt niin kovaksi, että sitä voi huoletta käsitellä", Lauri kertoo.

Mikä oli haastavinta piparkakkutalon valmistuksessa?

Haastetta aiheuttivat eniten katto ja kellotorni. Katot on isoissa piparkakkutaloissa aina haastavia, koska ne pitää tehdä kahdessa osassa. Uuniin kun ei mahdu kerralla 45 cm pitkää kattopalaa. Teen kattopalat aina vasta sen jälkeen, kun seinät ovat pystyssä. Tämä on tärkeää sen takia, että on hyvin vaikea ennustaa paperikaavoja katsoessa, miten seinät lopulta asettuvat paikoilleen. Aina tulee yllättäviä rakosia tai jokin seinä voi vääntyä ja turvota uunissa.

Lauri oppi edelliseltä vuodelta, että katto kannattaa tehdä ensin pahvista, mallata paikoilleen, hioa siitä sopiva ja muotoilla pahvimuotin avulla varsinainen piparikatto.

Myös kellotornin kanssa tuli haastetta. Se olisi kannattanut tehdä vasta, kun katto oli paikoillaan, koska torni ei nyt istunut kohtaansa lainkaan. Jouduin leikkelemään tornia terävällä veitsellä, ja sen osat hajosivat. Sain tilanteen onneksi nätisti korjattua. Torni asettui lopulta myös hieman vinoon, mutta lopputulosta katsellessa ei se ainakaan minua häiritse.

Aiemmin Lauri ajatteli, että kaarevien muotojen tekeminen piparirakennelmiin on liian vaikeaa. Nyt hän kuitenkin rohkeni kokeilemaan kaaria talon tunneliin ja veturin runkoon – ja onnistui hyvin. "Pelkoni siis osoittautuivat turhiksi. Tästä lähtien voin tehdä lisää piparkakkuprojekteja, joihin sisältyy pyöreitä pipareita", Lauri sanoo.
Ilahduin etenkin talon raikkaista, talvisen kylmistä pastellisävyistä. Ne osuivat tänä vuonna hyvin kohdalleen.

Mistä ilahduit?

Ilahduin etenkin talon raikkaista, talvisen kylmistä pastellisävyistä. Ne osuivat tänä vuonna hyvin kohdalleen. Lisäksi ilahdutti Instagramissa saamani ihanat viestit siitä, että piparkakkutaloprojektiani oli kiva seurata. Dokumentoin nimittäin koko rakennusprosessin Instagram-tarinaani reaaliajassa.

Opitko tai oivalsitko jotain rakennusprojektin varrella?

Opin kantapään kautta sen, että suunnittelutyö kannattaa tehdä huolella. Pitkäjänteisyys on suurissa pipariprojekteissa ensiarvoisen tärkeää. Kohtasin projektin varrella pariinkin kertaan ongelmia, joita en ollut tajunnut ottaa huomioon kaavoja piirtäessä, kun olin niin innolla lähdössä jo toteuttamaan taloa. Olin esimerkiksi piirtänyt tornin seinistä väärän malliset, ja jouduin tekemään niihin jatkopalat myöhemmin.

Mitä piparkakkutalollesi tapahtuu? Missä se on esillä ja syödäänkö se lopuksi?

Teen nämä isot talot aina joululomalla lapsuudenkodissani Muhoksella, joten ne saavat olla siellä joulukoristeena. Tämäkin saa olla esillä ainakin muutaman viikon. Viime vuonna talo vietiin lopulta hoivakotiin asukkaita ilahduttamaan, ehkä sama tulevaisuus on myös tällä.

Kööpenhamina-luomukseen kului taikinaa noin neljä kiloa. Myös tomusokeria ja valkuaisia tarvittiin runsaasti, koska talo on kuorrutettu kauttaaltaan pikeerillä.
Vuonna 2018 Lauri taituroi piparista vaaleansinisen pakkasukon huvilan.
Sievä majakka on vuodelta 2017.
Piparkakkutalojen lisäksi Lauri koristelee myös pipareita.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tee jouluiset pompom-koristeet itse! Tilaa tarvikepaketti Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »