Lapsuuden kotini: laulaja Virpi Kätkä
Sisustus
Lapsuuden kotini: laulaja Virpi Kätkä
CatCat esiintyi Euroviisuissa vuonna 1994, jolloin duo oli esillä kaikkialla. Jopa Virpi Kätkän lapsuudenkoti ja sen vaaramaisemat kiinnostivat kuvaajia.
7.3.2017
 |
Meidän Talo

Millainen historia talolla on?

Amerikkalaiset avustustyöntekijät ovat valaneet talon peruskiven 1950-luvulla keskelle korpea. He tulivat järjestöstä, joka auttoi Suomea uuteen nousuun osallistumalla rakentamiseen. Aluksi talossa asuivat mummi ja pappa, jotka pitivät siellä karjatilaa. Äiti ja isä rakensivat yläkerran omaksi kodikseen ennen syntymääni.

Millainen oma huoneesi oli?

Perheemme oli nelihenkinen, ja me kaikki nukuimme aluksi yläkerran kapeassa alkovissa. Myöhemmin saimme pikkusiskoni Katjan kanssa oman huoneen. Katja oli jo pienenä melkoinen riiviö ja hän piirteli huoneen seiniin. Sen jälkeen saimme uuden tapetin, joka esitti lappilaista järvimaisemaa. Se oli mielestäni upea.

Millaisia leikkejä leikitte?

Pienenä huijasin Katjaa soittelemalla ”kolmelle pienelle porsaalle”, jotka juttelivat takaisin vain minulle, mutta eivät koskaan pikkusiskolleni. Kesällä ei ollut koskaan tylsää: haimme lehmille horsmia ja osallistuimme heinätöihin. Laulu ja soitto raikasivat joka päivä, sillä vanhempani olivat musiikinopettajia.

Mikä oli parasta ympäristössä?

Lapin keväinen kantohanki on todella mystinen. Nuorena heräsin joskus huhtikuun aamuina pyöräilemään suolle korkean hangen päällä. Lumeen jäi hento jälki, jonka turvin löysin takaisin. Euroviisuvuonna kotitalomme kiinnosti lehtiä, ja raahasin jonkun kuvaajankin ladon katolle ihailemaan Lapin vaaroja.

Mitä lapsuudenkoti opetti sinulle?

Ekologisuutta, kuten sammuttamaan valot ja kierrättämään. En vieläkään osta mitään ylimääräistä tai säilytä turhia tavaroita, sillä vähälläkin tulee toimeen. Välitän ihmisistä, en materiasta. Erämaassa asuminen opetti myös arvostamaan luontoa.

Katja ja Virpi (oik.) ehtivät lehmien hoidolta myös musiikkikouluun 100 kilometrin päähän.
CatCat eli Katja ja Virpi Kätkä.
Virpin lapsuudenkoti on Ylitorniossa Kapustan kylässä sijaitseva 110-neliöinen ja vuonna 1957 rakennettu rintamamiestalo, jossa Virpi vietti vuodet 1969–1987. Nykyisin talo on tyhjillään ja rapistuu.

Lue lisää:

Kommentoi »