Burnoutin jälkeen Rita oivalsi, miten rakas puutarha hänelle on – lapsiperheen kauniilla pihalla on tilaa sekä äidin unelmille että lasten leikeille
Piha ja puutarha
Burnoutin jälkeen Rita oivalsi, miten rakas puutarha hänelle on – lapsiperheen kauniilla pihalla on tilaa sekä äidin unelmille että lasten leikeille
Eräänä päivänä kuopiolainen Rita Junkkarinen istui terassillaan ja näki edessään tulevan työnsä. Nyt oma puutarha on pihasuunnittelijaksi opiskelleen Ritan testikenttä, jossa myös lapset viihtyvät.
14.4.2020
 |
Viherpiha

Rita Junkkarinen ottaa usein keväisenä aamuna kahvikupin käteensä ja lähtee pihalleen tutkailemaan, mitkä hänen istuttamistaan tulppaaneista, helmililjoista tai ukkolaukoista ovat nupuillaan tai jo puhjenneet kukkaan. Kohta hän huomaakin viettäneensä aikaa kasviensa kanssa paljon kauemmin kuin aikoi.

– Tarkoitus on usein nyppäistä kierrokseni lomassa vain muutama rikkaruoho pois. Yllättäen huomaan olleeni samassa puuhassa jo pari tuntia, hän kertoo.

Kevätkukkien ja perennojen lisäksi pihassa on upeita kallioita, havukasveja, koivuja, omenapuita ja kukoistava nurmikko. Keskellä kesäistä ihanuutta seisoo kahdeksanvuotiaan Ilona-tytön söpö leikkimökki, joka on terasseineen ja kukkaistutuksineen kuin oikea talo pienoiskoossa. Kolmen kouluikäisen lapsen äiti on huomioinut tontilla tyylikkäästi myös jälkikasvun tarpeet. Piha on tarkoitettu koko perheelle, ja siellä saavat lapset juosta ja leikkiä.

– He ovat oppineet, että kukkapenkit ovat katselemista varten ja nurmikolla saa pelata vaikka jalkapalloa. Jos pallo silti lentää kukkapenkkiin, se ei haittaa.

Ritan ja Jussin kolmilapsisen perheen 1200 neliöinen puutarha sijaitsee Kuopiossa vyöhykkeellä III.
Touko-kesäkuussa kukkiva arovuokko on helppohoitoinen ja hiekkamaassa nopeasti leviävä perenna. Avovuokon tuoksuvat kukat säväyttävät myös maljakossa.
Tulppaanien jälkeen vielä nupuillaan olevat ’Purple Sensation’ -ukkolaukat alkavat värittää puutarhaa. Monivuotiset laukat ovat aurinkoisen tai puolivarjoisan paikan sipulikasveja, joiden kukinnot koristavat kuivuneenakin puutarhaa pitkään.
Laukan pallomainen kukinto näyttää kauniilta kuihduttuaankin. Tutustu ihaniin laukkalajikkeisiin ja lue kasvatusvinkit täältä.
Matala- ja tiiviskasvuinen purppurahappomarja ’Admiration’ tuo kauniin punaruskean säväyksen istutusalueeseen. Väri säilyy läpi kesän ja syvenee syksyä kohti.
Rita rakastaa kasveja ja puutarhaansa. ”Oma piha on paikka, jossa voi kokeilla kaikkea”, hän sanoo.

Viimeisteltyyn ilmeeseen on tarvittu seitsemän vuoden työ ja aika monta kuppia kahvia. Kun Rita ja Jussi Junkkarisen perhe muutti vuonna 2012 Kirkkonummelta Kuopioon, he jättivät taakseen kauan rakentamansa ihanan pihan. Ehdoton toive oli, että Kuopion talossa tuli olla metsään rajoittuva etelä- tai länsisuuntainen takapiha.

– Halusimme laittaa pihaamme omannäköiseksemme. Tontin lähtökohta oli täydellinen. Takapiha on lounaissuunnassa, joten sinne paistaa aurinko aamupäivästä iltaan.

Perusasiat olivat kunnossa. Tontin tasoerot oli pengerretty järkevästi, ja nurmikko oli hyväkuntoinen. Valmiina oli myös jonkin verran kaunista kivipengerrystä. Isolla istutusalueella kasvoi muun muassa kääpiövuorimäntyä, katajaa ja pensasruusuja. Tontilla oli myös muurikivistä tehty puoliympyrän muotoinen istutusalue perennoille. Istutukset olivat kuitenkin hyvin tiheässä.

– Joku toinen olisi ajatellut, että tämä on hyvä näin. Minulle se oli vasta alku.

Kahdeksanvuotias Ilona on jo tottunut pikkupuutarhuri.
Pihan erikoisuus ovat kymmenet erilaiset tulppaanit, joita Rita istuttaa vuosittain.
Rotkolemmikki ’Jack Frost’ viihtyy varjoisassa ja puolivarjoisassa paikassa, jossa maa pidättää hyvin kosteutta.
Pyöreät linjat tuovat pihaan selkeyttä. Etualla punaruskealehtinen japaninvaahtera.
Japaninvaahteran punasävyiset lehdet ovat kiva yksityiskohta vihreyden keskellä.

Yhtenä kesänä Rita purki hiki hatussa kivimuureja rakentaakseen samoista kivistä uutta muuria eri kohtaan. Toisena suvena hän taas kaivoi heinittyneitä pioneja pois ja istutti tilalle uusia, mutta vapaammin sommiteltuna.

Rita saavuttaa nopeasti flow-tilan päästessään muokkaamaan puutarhaa kädet mullassa.

– Uusien kasvien istuttaminen ja vanhojen siirtäminen uusiin paikkoihin on ihanan rentouttavaa.

Kuopiossa Ritalle tuli kuitenkin pysähtymisen paikka, kun hän koki edellisessä myymäläsuunnittelijan työssään burn outin. Eräänä heinäkuisena kesäpäivänä hän istui terassilla miettien, mistä asioista hän eniten nauttii ja mitä haluaisi tehdä työkseen. Tuleva ammatti piilotteli kukkien keskellä.

– Yllättäen vastaus oli selvä. Halusin tehdä pihasuunnittelua, jossa yhdistyy myymäläsuunnittelijan ja sisustussuunnittelijan osaamiseni ja 15 vuoden puutarhaharrastus. Samalta istumalta googlasin Kuopiosta pihasuunnittelukoulutusta, ja sellainen oli alkamassa syksyllä! Ajattelin, että jos koulutus on minulle tarkoitettu, niin asiat kyllä järjestyvät. Niinhän ne järjestyivät.

’Moskovan Kaunotar’ -jalosyreenin alla levittäytyvät kuunliljat ja ritarinkannukset ovat kukintavuorossa loppukesällä.
Ritan lempisyreeni on ’Moskovan Kaunotar’. Tämän jalosyreenin kerrannaiset kukat tuoksuvat voimakkaasti.
Puutarha ei mielestäni saa olla koskaan valmis, aina pitää olla tilaa unelmille.
Koristeellinen hopeatäpläpeippi leviää rönsyillään.
Kuivan paikan maanpeitekasvi patjarikko on kuin kotonaan kivimuurilla. Ovatko kivikkokasvit mieleesi? Kurkkaa lisää ihania ideoita kivikkoistutuksiin täältä.
Bellis eli kaunokainen rakastaa aurinkoa.

Pihasuunnittelijana työskentelevä Rita ei ole piirtänyt oman puutarhansa suunnitelmaa missään vaiheessa paperille tai tietokoneelle. Hän istuu ja kävelee ja näkee mielessään, mitä kaikkea ihanaa pihassa voisi olla. Valmiit istutusalueet ovat inspiraationa.

– Ne ovat toimineet kuin taideteoksen luonnos, jonka olen saanut itse maalata.

Suunnitelmat muuttuvat usein. Kerran Rita istutti vanhaan istutusalueeseen ruusuja, mutta huomasi maata kaivaessaan, että alueen toisessa päässä olikin kallion päällä vain 15 senttiä multaa. Paikka ei todellakaan ollut oikea paksua multakerrosta vaativille ruusuille. Siihen tulikin kivipuro mukulakivistä. Myös luonto ja sen yllätyksellisyys ovat pihan rikkaus. Kallionkoloihin on itsestään kylväytynyt Ritan iloksi muun muassa koivuja ja mäntyjä.

– Mielessäni on koko ajan uusia suunnitelmia. Puutarha ei mielestäni saa olla koskaan valmis, aina pitää olla tilaa unelmille.

Leikkimökki on tuotu selkeäksi osaksi puutarhaa ja sisustettu lasten iloksi kuin pieni talo.
Vaaleanpunasävyiset kesäkukat koristavat leikkimökin terassia.

Ritan vinkit koko perheen pihaan

1. Ota lapset mukaan pihapuuhiin

Kun lapset ovat jo pienenä mukanasi mylläämässä mullassa, he oppivat arvostamaan oman pihan iloja ja hyötyjä. Opeta, että nurmikko on leikkialue ja kukkapenkit jätetään rauhaan. Istuta lasten kanssa heille oma kasvimaa, jota he hoitavat ja josta saavat syödä itse kasvattamiaan mansikoita tai porkkanoita. Myös oma rento asenne ratkaisee. Jos pallo lentää istutuksiin, älä anna sen haitata.

2. Suunnittele piha helppohoitoiseksi

Selkeät ja kunnossa olevat istutusrajaukset helpottavat ruohonleikkaamista, eikä siimaleikkuria tarvita. Tee isoja, yhtenäisiä istutuksia, niin nurmikolle jää selkeä alue pelata pelejä ja juosta. Valitse nurmikkosiemeneksi pelaamista kestävä seos. Piha on turvallinen perheen pienimmille, kun siellä ei ole myrkyllisiä kasveja.

3. Tee leikkimökistä luonteva osa pihaa

Leikkimökin ei tarvitse olla erillinen paikka pihan perällä. Opeta lapsia istuttamaan ja hoitamaan leikkimökin kukkia.

4. Piilota trampoliini

Jos mahdollista, laita trampoliini piiloon esimerkiksi metsän suojaan. Siellä se ei vie liikaa tilaa ja huomiota. Trampoliinin voi myös kaivaa maahan, jolloin se ei näytä niin korkealta.

Tontti rajoittuu metsään. Lounaaseen avautuvalla pihalla paistaa aurinko koko päivän.
Kommentoi »