Kesän tuoksut talteen! Tee itse ylelliset kylpypommit, kylpysuola ja muut kylpyaineet kukista ja yrteistä – katso helpot ohjeet
Tee itse
Kesän tuoksut talteen! Tee itse ylelliset kylpypommit, kylpysuola ja muut kylpyaineet kukista ja yrteistä – katso helpot ohjeet
Säilö kukka- ja yrttisato kuivattamalla ja tee niistä ylellisiä kylpyaineita. Tuoksuvassa kylvyssä on ihana nautiskella mennyttä kesää.
Julkaistu 28.7.2022
Kotivinkki

Kylpyä varten kuivattaviksi sopivat puhtaissa paikoissa ilman torjunta-aineita kasvaneet kasvit, kuten luomuyrtit. Myrkyttömiä kukkia ovat puna-apilat, ruusut, kehäkukat, ruiskaunokit, orvokit, mesiangervot, päivänkakkarat, neilikat, kanervat ja kannusruohot.

Ruusu-minttukylpynyytit

Ruusun terälehdistä ja mintusta kääritty kylpynyytti on ihana lahja ystävälle. Kesän mieleen tuovan lahjan voi antaa myös itselle.

Tarvikkeet:

 • 1 kimppu tuoreita mintunoksia
 • 10 nuorta ruusua
 • 1 kerä luonnonmateriaalista valmistettua narua
 • 1 pussi riisiä.

Tee näin

 1. Jätä yrtit ja kukat pöydälle pariksi tunniksi nahistumaan. Erota mintuista noin kymmenesosa ja taita se kaksin- tai kolminkerroin niin, että nipun korkeus on noin viisi senttiä.
 2. Kiedo yhden ruusun lehdet ja terälehdet nipun päälle niin kuin tekisit kaalikäärylettä.
 3. Sido nippu tiiviiksi kietomalla lankaa sen ympärille, mutta älä kiristä voimalla, ettei nippu homehdu kuivuessaan.
 4. Nosta nyytti riisipedille kuivumaan viikoksi. Käännä nyytit ja kuivata vielä viikko.
 5. Säilytä nyyttejä väljästi kuivassa paikassa valolta suojattuna.

Käytä näin

Tuoksuvan kuivakukka-annoksen voi tiputtaa kylpy- tai jalkakylpyveteen sellaisenaan tai avata ja ripotella kylpyöljyllä, -suolalla tai -vaahdolla terästettyyn veteen.

Kukkakylpysuola

Niittykukkien ja epsomsuolan yhdistelmää voit käyttää paitsi kylpyaineena myös vartalon kuorinta-aineena, kun sekoitat siihen pari tilkkaa kasviöljyä. Ruis- ja kehäkukat eivät juurikaan tuoksu, joten jos haluat intensiivisen tuoksun, vaihda kukat tuoksuvampiin tai lisää joukkoon tuoksuöljyä.

Tarvikkeet:

 • 1,5 dl kuivattujen niittykukkien, esimerkiksi ruis- ja kehäkukkien, terälehtiä
 • 2,5 dl epsomsuolaa.

Tee näin

 1. Annostele kukkien terälehdet ja suola lasipurkkiin ja sekoita. Terälehdet tiivistyvät, kun suola painaa niitä kasaan.

Käytä näin

Lisää suolaseosta 3 ruokalusikallista ammeelliseen kylpyvettä ja 1 ruokalusikallinen vadilliseen jalkakylpyvettä.

Metsäkukkakylpypommit

Pudota metsäkukista tehty kylpypommi jalkakylpyvatiin lämpöiseen veteen ja sujauta jalat sekaan. Saat sihisevän raikkaan kylvyn! Kanervat ja orvokit eivät tuoksu paljoakaan, joten voit lisätä metsäfiilistä terästämällä veden muutamalla tipalla männyn eteeristä öljyä.

Tarvikkeet:

 • 1 purkki ruokasoodaa (120 g)
 • 1 pieni pussi sitruunahappoa (20 g)
 • 2 rkl kuivattuja kanervan kukkia
 • 2 rkl vettä
 • muutama painon alla kuivattu metsäorvokki tai metsätähti
 • 1 jääpalamuottilevy.

Tee näin

 1. Sekoita sooda, sitruunahappo ja kanervan kukat kulhossa.
 2. Lisää vesi pisara kerrallaan samalla seosta käsin puristellen. Jos lisäät vettä paljon kerralla, seos alkaa kuohua eikä siitä enää saa kylpypommeja, joten ole kärsivällinen. Kun seos tuntuu kostealta rantahiekalta, kosteutta on tarpeeksi.
 3. Aseta kuivatut kukat jääpalamuotin lokeroiden pohjalle ja painele seosta tiiviisti päälle.
 4. Anna pommien kuivua lämpimässä ja kuivassa kaksi vuorokautta, kumoa ja pakkaa purkkiin.

Käytä näin

Sihisevät pikkupalat sopivat jalkakylpyyn. Kylpyammeelliseen niitä voi lisätä kaksi tai kolme.

Laventeli-rosmariinikylpypussit

Dippaa kylpypussi veteen kuin teepussi. Metsäisen rosmariinin ja terapeuttisen laventelin yhdistelmä sopii vaikkapa rauhoittavaksi iltakylvyksi.

Tarvikkeet:

 • 20 reilua ruokalusikallista kuivatun laventelin kukkia
 • 10 kuivattua rosmariinin oksaa
 • 60 x 12 cm pala pellavakangasta
 • ompelukone ja ompelulankaa.

Tee näin

 1. Leikkaa kankaasta kymmenen 10 x 12 -senttistä palaa. Taita kangaspalat oikeat puolet vastakkain niin, että taite jää pussin pohjaksi, ompele sivut kiinni ja käännä pussi oikein päin.
 2. Annostele jokaiseen pussiin 2 reilua ruokalusikallista laventelin kukkia ja yksi muutamaan osaan katkaistu rosmariininoksa.
 3. Taita pussin suulle noin puolen sentin käänne sisäänpäin ja tikkaa suu kiinni. Jos haluat ommella pussiin etiketin, jatka tikkaamista kymmenen senttiä pussin suun yli ja tikkaa sitten kiinni etiketin yläreunaan.

Käytä näin

Liota pussia lämpimässä kylpyvedessä. Lisää halutessasi tuoksutonta kylpyöljyä tai -suolaa. Kylpypusseja voi käyttää myös liinavaatekaapin tai alusvaatelaatikon tuoksuina.

Kommentoi »