Kuvalliset ohjeet musta- ja punaherukan kasvatukseen
Piha ja puutarha
Kuvalliset ohjeet musta- ja punaherukan kasvatukseen
Helppohoitoiset herukkapensaat antavat aurinkoisella paikalla runsaan sadon. Kasvatusohjetta voi soveltaa myös viher- ja valkoherukkaan.
Julkaistu 5.8.2017
Viherpiha

1. Istuta sekä puna- että mustaherukan taimet reilut 10 senttiä entistä syvempään. Se edistää pensaan haarautumista. Poista nuoresta pensaasta vain vioittuneet ja maahan taipuneet oksat.

2. Pidä nurmikko ja rikkaruohot poissa nuoren taimen tyveltä. Kata maanpinta esimerkiksi mansikkakankaalla, oksasilpulla tai maatuneella kuorikkeella. Eloperäisen katteen alla oleva sanomalehti tehostaa vaikutusta.

3. Harvenna vanhoja versoja parin vuoden välein.

Punaherukka ja valkoherukka kasvavat hitaasti, ja ne vaativat vähän leikkaamista. Vanhojen versojen poistaminen satoikäisestä pensaasta on kuitenkin tärkeää, jotta pensas pysyy kasvussa ja jaksaa tuottaa terttuja.. Leikkaa puna- ja valkoherukka heti sadonkorjuun jälkeen tai jätä saksiminen kevääseen.

Mustaherukka ja viherherukka ovat nopeakasvuisia. Leikkausaikakaan ei ole turhan tarkka. Voit leikata niitä lähestulkoon milloin tahansa, myös myöhään syksyllä.

4. Annostele lannoite pensaan koon, kasvuvoimakkuuden ja satomäärän mukaan. Typpeä on sopivasti, kun pensas marjoo ja kasvattaa uusia versoja. Jos typpeä on liian vähän, uusien versojen kasvu hyytyy.

5. Poimi marjat terttuineen tai riipien ja kokeile sadon keräämiseen marjanpoimuria. Marjojen keräystapa ei vaikuta tulevaan satoon, kunhan varot hauraiden lyhytversojen vioittumista.

Lue lisää:

Kommentoi »