Ohjeet tyrnin hoitoon: istutus, latvonta ja lisääminen kuvallisissa ohjeissa
Piha ja puutarha
Ohjeet tyrnin hoitoon: istutus, latvonta ja lisääminen kuvallisissa ohjeissa
Tyrnin hoito onnistuu, kun istutat elinvoimaisen ja hyvinvoivan taimen. Tai oikeastaan kaksi, sillä tyrni on kaksikotinen kasvi eli tarvitset sekä emi- että hedeyksilön saadaksesi marjoja.
Julkaistu 6.12.2015
Viherpiha

Tyrnin hoito vaatii osaamista, mutta kaikki alkaa jo istutuksesta: kun tyrnin istutus tehdään oikein, saadaan satoisa pensas, josta tyrnimarjat on helppo kerätä. Idea on sama kuin pensasaidalla, eli taimi pitää saada haaroittumaan pienestä pitäen.

Jos satoikäinen tyrni uhkaa kasvaa korkeaksi, katkaise marjova lava sadonkorjuun aikaan. Satoaikaan ajoittuva leikkaaminen rasittaa tyrnipensasta, sillä se vähentää yhteyttävää lehdistöä. Venäläisiä ja muita mannermaisia lajikkeita kannattaa leikata syksyllä varovasti, koska ne saavat Suomen oloissa helposti vaurioita.

Kun tyrni alkaa vanhetessaan ränsistyä, sen uudistaminen vaatii voimakasta leikkaamista. Paras ajankohta tyrnin voimakkaaseen leikkaamiseen on keväällä ennen kasvuunlähtöä. Voit harventaa pensasmaisen tyrnin vanhimpia versoja muutaman vuoden aikana. Koko kasvuston pätkäiseminen alas 10–20 tai 50–70 sentin korkeudelta sopii kaikille lajikkeille, kunhan tyrnipensaalla on hyväkuntoinen juuristo.

Tyrnin hoito, istutus ja latvonta

1. Suosi kevätistutusta ja pienikokoisia taimia. Ison tyrnitaimen juuristo saattaa olla toispuoleinen ja sykkyrällä, mikä altistaa kookkaan pensaan kallistumiselle.

2. Latvo heikosti haaroittunut tyrnin taimi istutuksen yhteydessä, jotta tyrnistä kasvaa pensastava ja monihaarainen. Leikkaa latvaversosta puolet tai kolmasosa. Typistä latvoja myös seuraavana keväänä. Lähes kaikki lajikkeet kasvavat runkomaisiksi ilman leikkaamista – lajikkeita ’Terhi’, ’Tytti’, ’Rudolf’ ja ’Tarmo’ lukuunottamatta. Leikkaa ränsistyvää tyrniä ajoissa, jotta saat sen uudistumaan. Kun juuristo on hyväkuntoinen, kasvuston leikkaaminen alhaalta sopii kaikille lajikkeille. Uudistamisleikkuu on syytä tehdä keväällä ennen kasvuunlähtöä.

3. Tutki pensaan juuristoa, jos tyrni näyttää kituvalta ja vaalealehtiseltä. Elinvoimaisen tyrnin juuristossa näkyy Frankia-bakteerin nystyröitä, jotka muistuttavat pieniä styroksipalleroita. Jos nystyrät puuttuvat, kerää leppien tai vanhojen tyrnien juurelta maata ja levitä se veden mukana taimen juuristoalueelle.

4. Lisää tyrniä juurivesoista. Irrota vesa pienikokoisena keväällä, kun pensas on lepotilassa. Katkaise juurivesan yhteys emokasviin mieluiten jo edellisenä kesänä. Tyrnin siemenet itävät helposti, mutta jälkeläistöstä tulee ominaisuuksiltaan kirjavaa.

5. Kerää tyrnimarjat ennen niiden pehmenemistä. Jos pensaita on paljon, kokeile ammattiviljelijöiden korjuutapaa: leikkaa osa sato-oksista marjoineen ja jäädytä ne pakastusteholla. Jäiset marjat ja lehdet irtoavat oksista helisten. Seulo lehdet marjasseulalla ja kuivata ne käyttöä varten. Leikattu oksa tuottaa seuraavan kerran satoa 2–3 vuoden kuluttua. Korjuutapa soveltuu erityisen hyvin Tytti- ja Terhi-lajikkeille.

4 kommenttia