Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Silmäniloa ja satoa

Oho, kuunliljaa voi syödä! Suosittu koristekasvi on ”salainen gourmetvihannes” parsan tapaan nautittuna

Kuunliljaa voi valmistaa kevätherkkuna parsan tavoin. Lehdet ovat herkullisimmillaan pieninä tötteröinä työntyessään esiin maasta, mutta myös avautuneita lehtiä ja kasvin rapsakoita kukkia voi syödä. Katso jutun lopusta video siitä, miten kuunliljasatoa korjataan ja miten sitä voi kokata!

15.5.2024 | Päivitetty 27.5.2024

Kaikki kuunliljat ovat syötäviä

  • Kuunliljat (Hosta) ovat suosittuja varjoperennoja, joista on jalostettu valtavasti lajikkeita. Kuunlilja kuuluu samaan Asparagaceae-heimoon parsojen kanssa.
  • Kaikki sortit soveltuvat syötäväksi, mutta satokasveina parhaita ovat kestävät ja kookkaat lajit ja lajikkeet. Minikokoiset ja hidaskasvuiset lajikkeet tuottavat niihin verrattuina vähän syötävää.
  • Suosituinta kuunliljojen käyttö ruoissa on Japanissa, jossa suurin osa lajeista kasvaa luonnonvaraisena. Lisäksi kuunliljoja kasvaa Kiinassa ja Koreassa.

Kerää tötteröllä olevia lehtiä heti keväällä

Korjaa kuunliljan lehtisatoa sieltä täältä, etenkin kasvuston reunamilta, jotta perenna säilyy tuuheana ulkonäön kärsimättä. Suhteuta korjattujen lehtien määrä kasvin kokoon. Vahvan juurakon kasvattaneesta kuunliljasta voit ottaa useita lehtiä. Anna hiljan istutetun kasvin vahvistua ennen kuin korjaat lehtisatoa.

Kerää vielä tötteröllä olevia lehtiä heti kasvun alettua keväällä, jolloin niiden maku ja rakenne ovat parhaimmillaan. Kun lehti rullautuu auki, se muuttuu kovemmaksi ja kitkerämmäksi.

Kuunliljan satokausi

Kuunliljan satokauso

Kokkaa ”puutarhan salaista gourmetvihannesta” parsan tavoin

Kuunlilja on puutarhan ”salainen gourmetvihannes”, kuvaavat ruotsalaiset Philipp Weiss ja Annevi Sjöberg kirjassaan Satoisa metsäpuutarha: Kasvata syötävää kaikkialla (suomennettu 2024, Maatarhuri). Nuorien versojen maku on heidän mukaansa parsaa miedompi ja suutuntuma suussasulava. Weiss ja Sjöberg kirjoittavat valmistaneensa kuunliljoja viininlehtikääryleiden eli dolmien tapaan sekä silputtuna muiden lehtivihannesten tavoin. ”Lehdissä on mukava suutuntuma, eivätkä ne muutu puiseviksi kesän edetessä. Kukat kestävät myös keittämisen.”

Pehmeät miedot lehdet sopivat ruokiin parsan korvikkeeksi ja sellaisenaan salaattiin. Isoiksi ehtineitä lehtiä voi käyttää vaikkapa keitoissa ja paistoksissa. Napsi kukkavarsista nuppuja ja juuri avautuneita kukkia ja koristele niillä ruokia ja salaatteja.

Raikas sato ilman torjunta-aineita

  • Ravinnoksi kelpaavat ainoastaan ilman torjunta-aineita kasvatetut kasvit. Siksi isonkin ostotaimen kannattaa antaa varmuuden vuoksi kasvaa puutarhassa vuosi tai pari ennen kuin siitä korjaa satoa.
  • Huom! Kuunlilja on myrkyllinen koirille ja kissoille.

Torju nilviäisiä valkosipulilla

  • Kuunliljat kuuluvat lehtokotiloiden herkkukasveihin, joten nilviäisten tuhoja kannattaa pitää silmällä.
  • Tuhoja voi vähentää valkosipulikeitteellä, johon tarvitaan pari kynttä vesilitraa kohden. Murskatut valkosipulinkynnet lisätään kiehuvaan veteen, seoksen annetaan seisoa vuorokauden ajan ja liuosta suihkutetaan lehdille. Käsittely pitää uusia useita kertoja kesässä.

Hortonomi Outi Tynys näyttää, miten kuunliljasato korjataan ja kuinka kuunliljaa voi valmistaa kevätherkkuna parsan tavoin – katso video alta tai Instagramista klikkaamalla täältä

Juttua muokattu 16.5.2024 klo 13.07: Lisätty tietoa kuunliljan mausta ja kokkaamisesta kirjasta Satoisa metsäpuutarha: Kasvata syötävää kaikkialla (Philipp Weiss ja Annevi Sjöberg, suomennettu 2024, Maatarhuri).

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt