
Kurpitsalajikkeet, joista voi kasvattaa herkullisia ja pidempään säilyviä talvikurpitsoita
Kurpitsaharrastaja Jaana Salmela kasvattaa syksyllä korjattavia talvikurpitsoita sekä jättikurpitsoista että tietyistä kesäkurpitsalajikkeista, joiden hedelmäliha pysyy hyvälaatuisena ja maukkaana silloinkin, kun kurpitsan antaa kasvaa kookkaaksi ja kovakuoriseksi.


1. Jättikurpitsa ’New England Pie’
Cucurbita maxima
Perinteisen amerikkalaisen kurpitsapiirakan raaka-aines. Kuori muuttuu kypsyessään tummanvihreästä syvän oranssiksi.

2. Kesäkurpitsa ’Long Pie’
Cucurbita pepo
Pitkulaisen ja satoisan lajikkeen hedelmäliha on erinomaista esimerkiksi leipiin ja piiraisiin. Kuori muuttuu kypsyessään vihreästä ensin keltaiseksi ja lopulta oranssiksi.


Talvikurpitsalla tarkoitetaan kurpitsoita, joiden hedelmien annetaan kasvaa täysikokoisiksi ja kypsiksi. Syksyllä korjattaville talvikurpitsoille kehittyy paksu kuori, minkä vuoksi niitä voi säilyttää viileässä varastossa jopa useamman kuukauden.
Varsinaisten talvikurpitsojen lisäksi myös joitakin kesäkurpitsojen sukuun kuuluvia lajikkeita voi kasvattaa talvikurpitsan tapaan (yleensä kesäkurpitsat käytetään kesällä keskenkasvuisina). Ne ovat usein perinnelajikkeita, joiden hedelmäliha pysyy hyvälaatuisena ja maukkaana silloinkin, kun kurpitsan antaa kasvaa kookkaaksi ja kovakuoriseksi.
3. Jättikurpitsa ’Uchiki Kuri’
Cucurbita maxima
Melko pienikokoinen talvikurpitsa on kotoisin Japanista. Siksi sitä nimitetään myös hokkaidonkurpitsaksi. Satoisa, maukkaat hedelmät.
4. Jättikurpitsa ’Red Kuri’
Cucurbita maxima
Hokkaidonkurpitsoihin kuuluvaa lajiketta pidetään joidenkin lähteiden mukaan samana kuin ’Uchiki Kuria’. Jaana on kasvattanut kummallakin nimellä myytäviä lajikkeita rinnakkain, ja hänestä ne eroavat toisistaan esimerkiksi satoisuuden suhteen.

5. Kesäkurpitsa ’Vegetable Spaghetti’
Cucurbita pepo
Spagettikurpitsaksi kutsutun lajikkeen noin parikiloisten hedelmien sisustasta tulee pastan tapaista nauhaa, kun se keitetään tai kypsennetään uunissa.

6. Kesäkurpitsa ’Sweet Dumpling’
Cucurbita pepo
Kypsyessään lajikkeen kylkiin ilmestyvät tummanvihreät raidat. Pähkinäiseltä maistuvat hedelmät jäävät melko pienikokoisiksi.

7. Kesäkurpitsa ’Yellow Crookneck’
Cucurbita pepo
Kiinteämaltoinen ja poikkeuksellisen maukas perinnelajike. Melko myöhäinen.
8. Kesäkurpitsa ’Early Prolific Straightneck’
Cucurbita pepo
Nimensä mukaisesti satoisa lajike on suosittu etenkin Yhdysvalloissa. Kasvusto pysyy kohtalaisen kompaktin kokoisena.