Näin kananmunien värjäys onnistuu:
- Munat voi värjätä keittämättä tai keitettyinä.
- Lisää värjäävät ainekset litraan keitinvettä. Jos valmistat pelkän väriliemen, anna seoksen kiehua noin 10–15 minuuttia. Jos haluat keittää munat samalla, lisää ne kiehuvaan veteen yhdessä värjäävien aineiden kanssa ja keitä 7 minuuttia
- Pidä keitettyjä munia väriliemessä vähintään 10 minuuttia, niin sävy tarttuu paremmin. Pääsiäisbrunssin munat kannattaa tehdä jo edellisenä iltana, sillä parhaimman tuloksen saa, kun antaa munien värjäytyä liemessä yön yli. Keittämättömiä munia kannattaa pitää väriliemessä vähintään pari tuntia tai yön yli.
- Sävyjä testaillessa huomasimme, että eri kennoista napatut munat saattavat saada samassa väriliemessä ihan eri syvyysasteen, joten lopputulos on aina vähän yllätys.
- Jos haluat marmoroituja munia, kokeile ruskeiden munien värjäämistä. Etikkainen väriliemi irrottaa kuoren ruskean pinnan.
- Kuviollisia munia saa, kun kierität munan ympärille narua tai piirrät pintaan vahaliidulla ennen keittämistä.
- Jos munat tuli jo keitettyä, niin ei hätää. Värjääminen onnistuu yhä esimerkiksi mustikalla ja pinaatilla. Hiero aineksia keitetyn munan pintaan ja anna kuivua ennen tarjoilua.
Tee ja kahvi
Matcha = vaaleankeltainen
Lisää keitinveteen 2–3 rkl matchajauhetta ja 2 rkl etikkaa.
Hibiscus-tee = ruskea
Lisää keitinveteen kolme teepussia tai vastaava määrä irtoteetä ja 1 rkl etikkaa. Valkoinen kananmuna värjäytyy punaruskeaksi, ruskeaan kananmunaan saa jännittävän tummanruskean marmoripinnan kuoren värin irrotessa.
Marjatee = ruskea
Lisää keitinveteen kolme teepussia tai vastaava määrä irtoteetä ja 1 rkl etikkaa.
Kahvi = syvänruskea
Lisää keitinveteen 3 rkl suodatinkahvia tai pikakahvia ja 1 rkl etikkaa.
Mausteet
Curry = kanariankeltainen
Mittaa keitinveteen 2 rkl curryjauhetta.
Kurkuma = okrankeltainen
Mittaa keitinveteen 1 rkl kurkumaa.
Marjat
Puolukka = vaaleanharmaa
Lisää keitinveteen 2 dl sulatettuja puolukoita ja 1 rkl etikkaa.
Mustikka = syvän violetti
Lisää keitinveteen 2 dl pakastemustikoita. Mustikka sopii hyvin myös keitettyjen munien värjäämiseen. Hiero munan pintaan 1 rkl sulatettuja pakastemustikoita ja anna kuivua.
Kasvikset
Punakaali = vaaleansininen
Lisää keitinveteen ¼ silputtua punakaalia ja 2 rkl etikkaa.
Punajuuri = haalean punaruskea
Viipaloi keitinveteen kolme punajuurta.
Pinaatti = vihreä
Hiero keitetyn munan pintaan 1 rkl pakastepinaattia ja anna kuivua.
Sipuli = punertavan ruskea
Mittaa keitinveteen kahden puna- tai keltasipulin kuoret ja 1 rkl valkoviinietikkaa.