Kurkumaa, mustikkaa ja punakaalia – näin värjäät pääsiäisen kauneimmat munat aineksilla, jotka löytyvät omasta keittiöstäsi

Kurkumaa, mustikkaa ja punakaalia – näin värjäät pääsiäisen kauneimmat munat aineksilla, jotka löytyvät omasta keittiöstäsi
Kananmuniin saa kauniin, yksilöllisen värisen pinnan tavallisilla keittiöstä löytyvillä aineksilla. Mausteiden, teen ja kahvin, marjojen sekä erilaisten kasvisten antama lopputulos voi olla värjääjällekin yllätys!
Julkaistu 13.3.2018

Näin kananmunien värjäys onnistuu:

  • Munat voi värjätä keittämättä tai keitettyinä.
  • Lisää värjäävät ainekset litraan keitinvettä. Jos valmistat pelkän väriliemen, anna seoksen kiehua noin 10–15 minuuttia. Jos haluat keittää munat samalla, lisää ne kiehuvaan veteen yhdessä värjäävien aineiden kanssa ja keitä 7 minuuttia
  • Pidä keitettyjä munia väriliemessä vähintään 10 minuuttia, niin sävy tarttuu paremmin. Pääsiäisbrunssin munat kannattaa tehdä jo edellisenä iltana, sillä parhaimman tuloksen saa, kun antaa munien värjäytyä liemessä yön yli. Keittämättömiä munia kannattaa pitää väriliemessä vähintään pari tuntia tai yön yli.
  • Sävyjä testaillessa huomasimme, että eri kennoista napatut munat saattavat saada samassa väriliemessä ihan eri syvyysasteen, joten lopputulos on aina vähän yllätys.
  • Jos haluat marmoroituja munia, kokeile ruskeiden munien värjäämistä. Etikkainen väriliemi irrottaa kuoren ruskean pinnan.
  • Kuviollisia munia saa, kun kierität munan ympärille narua tai piirrät pintaan vahaliidulla ennen keittämistä.
  • Jos munat tuli jo keitettyä, niin ei hätää. Värjääminen onnistuu yhä esimerkiksi mustikalla ja pinaatilla. Hiero aineksia keitetyn munan pintaan ja anna kuivua ennen tarjoilua.

Tee ja kahvi

Matcha = vaaleankeltainen

Lisää keitinveteen 2–3 rkl matchajauhetta ja 2 rkl etikkaa.

Hibiscus-tee = ruskea

Valkoiseen kananmunaan (vas.) on tehty siveltimenvetoja muistuttava pinta ja ruskeaan kananmunaan marmorointi pyyhkimällä munaa kevyesti talouspaperilla.

Lisää keitinveteen kolme teepussia tai vastaava määrä irtoteetä ja 1 rkl etikkaa. Valkoinen kananmuna värjäytyy punaruskeaksi, ruskeaan kananmunaan saa jännittävän tummanruskean marmoripinnan kuoren värin irrotessa.

Marjatee = ruskea

Valkoinen kananmuna (vas.) värjäytyi mudanruskeaksi. Ruskean kananmunan verkkomainen pinta syntyi hieromalla munaa varovasti talouspaperilla.

Lisää keitinveteen kolme teepussia tai vastaava määrä irtoteetä ja 1 rkl etikkaa.

Kahvi = syvänruskea

Lisää keitinveteen 3 rkl suodatinkahvia tai pikakahvia ja 1 rkl etikkaa.

Mausteet

Curry = kanariankeltainen

Mittaa keitinveteen 2 rkl curryjauhetta.

Kurkuma = okrankeltainen

Mittaa keitinveteen 1 rkl kurkumaa.

Marjat

Puolukka = vaaleanharmaa

Lisää keitinveteen 2 dl sulatettuja puolukoita ja 1 rkl etikkaa.

Mustikka = syvän violetti

Vasemmanpuoleinen kananmuna on värjäytynyt liemessä parin tunnin ajan. Oikeanpuoleinen on värjätty hieromalla pintaan sulatettuja mustikoita.

Lisää keitinveteen 2 dl pakastemustikoita. Mustikka sopii hyvin myös keitettyjen munien värjäämiseen. Hiero munan pintaan 1 rkl sulatettuja pakastemustikoita ja anna kuivua.

Kasvikset

Punakaali = vaaleansininen

Lisää keitinveteen ¼ silputtua punakaalia ja 2 rkl etikkaa.

Punajuuri = haalean punaruskea

Viipaloi keitinveteen kolme punajuurta.

Pinaatti = vihreä

Hiero keitetyn munan pintaan 1 rkl pakastepinaattia ja anna kuivua.

Sipuli = punertavan ruskea

Mittaa keitinveteen kahden puna- tai keltasipulin kuoret ja 1 rkl valkoviinietikkaa.

Kommentoi »