
Kruunusuvikakkara on samanlainen herkku kuin rukola – mutta nätimpi! Helppo kasvi antaa satoa pitkälle syksyyn
Aasiassa arvostetun kruunusuvikakkaran eli vihanneskrysanteemin mausteinen maku sopii myös länsimaiseen keittiöön. Yksivuotinen laji kasvattaa syötäviä keltavalkoisia kukkia, mutta jos viljelet kasvia lehtisadon takia, estä kukinta napsimalla lyhyitä latvaversoja ahkerasti. Lehtivihannes sopii vaikkapa salaattiin ja höyrytettynä lisukkeeksi.
Kruunusuvikakkaran kasvupaikka
Valitse kasvatukseen aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka. Maan laadun suhteen kruunusuvikakkara on vaatimaton, mutta se menestyy parhaiten multavassa ja kohtalaisen ravinteikkaassa kasvualustassa. Märkyyttä laji sietää huonosti.
Kruunusuvikakkaran kylvö
Kylvä kruunusuvikakkaran siemenet kuivahtaneeseen ja lämmenneeseen maahan noin sentin syvyyteen. Hyvä ajankohta kylvölle on toukokuun alkupuolelta kesäkuun alkuun.
Voit halutessasi myös esikasvattaa taimia sisällä nelisen viikkoa ennen ulos istuttamista.
Latvo taimet jo nuorina niiden ollessa noin 15–20 sentin korkuisia. Versonpätkistä voit juurruttaa lisää taimia.
Ilman lajikenimeä
Meillä kruunusuvikakkaran eli vihanneskrysanteemin (Glebionis coronaria) siemenet myydään tavallisesti ilman lajikenimeä. Ulkomaisissa siemenliikkeissä kasvia on kaupan useilla nimillä, kuten Garland Serrated Leaf, Edible Chrysanthemum ja Oasis sekä japaninkielisellä nimellä Shungiku.
Lehtivihannekseksi tarkoitetusta kruunusuvikakkararasta on olemassa eri kantoja, jotka eroavat esimerkiksi kasvunopeudessa sekä lehtien koossa ja paksuudessa.
Kruunusuvikakkaran kastelu ja lannoitus
Kastele taimia sateettomina jaksoina. Kuivuus jouduttaa kukintaa ja kipakoittaa makua. Sama pätee myös hellelukemiin. Turvaa ravinteidentarve esimerkiksi vihersilpulla tai kastelulannoitteella.

Kruunusuvikakkaran sadonkorjuu ja käyttö
Hyödynnä lehtisatoa koko kauden kesäkuusta lähtien. Versojen maku vaihtelee kasvuvaiheen ja olosuhteiden mukaan, joten kokeile erilaisia käyttötapoja.
Lehtivihannes sopii vokkiin, höyrytettynä lisukkeeksi ja vaikkapa salaattiin. Lehdet antavat salaattiin sopivasti kipakkuutta samaan tapaan kuin rukola.
Kruunusuvikakkara tuottaa satoa pitkälle syksyyn. Kylmänkestävä laji menestyy parhaiten 15–20 asteessa.
Estä kukinta, jos haluat käyttää lehtisatoa
- Kruunusuvikakkara on pitkänpäivänkasvi, joka virittyy melko nopeasti kukkaan pitkässä kesäpäivässämme. Kukkivan kasvin lehdet sitkistyvät ja kitkeröityvät käyttökelvottomiksi.
- Nipistä kaikkien versojen latvoista muutaman sentin pätkiä heti, kun niistä pilkistää pieni nuppu. Tällöin lehtien maku on vielä herkullinen. Latvo kasvia uutterasti koko kesän. Vapaasti kasvava kruunusuvikakkara on 50–100 sentin korkuinen, mutta latvominen pitää sen tuuheana ja matalana.
- Toinen vaihtoehto on kylvää kasvia joitakin kertoja kesässä ja korjata versot ennen kukintaa.

Kerää siemeniä ja suojaa syksyllä
Anna kuitenkin osan kasveista kukkia ja kerää niistä loppukesällä kylvösiemeniä seuraavaksi vuodeksi.
Suojaa kasvusto ensimmäisiltä halloilta. Laji kestää syksyllä muutaman asteen pakkasta, mutta harsolla peittely pidentää satoaikaa.