Kotivinkki

Eevan kranssihurahdus tuo toivottua vastapainoa kiireiselle pikkulapsiarjelle – ”Askarrellessa parasta on saada olla omissa ajatuksissa”

Eevan kranssihurahdus tuo toivottua vastapainoa kiireiselle pikkulapsiarjelle – ”Askarrellessa parasta on saada olla omissa ajatuksissa”
Kranssit saivat Eeva Jokisen, 33, pauloihinsa niin, että hän hyppäsi pois vakituisesta työstään ja aloitti floristiopinnot. Kun askarteluflow iskee, yöunetkin jäävät vähiin.
Julkaistu 13.12.2021
Katajan, sembran ja eukalyptuksen oksat sävyttävät joulu­kranssia hopeaan ja vihreään. Hopeanharmahtavat sävyt ovatkin Eevan mieleen. Mänty ja jalokuusi kuuluvat myös Eevan materiaalisuosikkeihin.

"Kun syksy etenee, joulu alkaa vähitellen hiipiä mieleen. Poimin metsäretkiltä mukaan myrskyn pudottamia oksia, käpyjä tai oikeastaan kaikkea, mitä voin krans­seissa hyödyntää. Luonto on aarreaitta. Minulla onkin aina pieni pussi taskussa, jotta saan kerättyä mieleiset aarteet mukaan. Metsäretkiehdotukseni eivät tulekaan miehelleni ja lapsilleni yllätyksenä.

Olen aina pitänyt kukista, ja viisi vuotta sitten innostuin osallistumaan kukkakurssille. Se oli menoa. Kuljin kotipihalla ja mietin, mitä voisin pihan kukista tehdä. Leikkasin ensimmäiseksi kauniita hortensian kukintoja ja kokeilin tehdä niistä kransseja. Yllätyin, kuinka helposti niistä sai kaunista jälkeä ja kestäviä kransseja. Jatkoin innostuksissani kranssien sitomista ja joulun lähestyessä siirryin havukransseihin.

Kranssien sitomiseen on hyvä olla tilaa. Eeva leikkaa oksista valmiiksi pieniä pätkiä, jotka hän niputtaa kasoiksi. Kranssia sitoessa on sitten helppo valita, mitä materiaalia käyttää.
Kauniit kävyt ­koristavat joulu­kransseja. Eeva sommittelee roikkumaan ne kranssista alaspäin ja kiinnittää myrttilangalla.
Kranssiin tarvitaan valmis tai itsetehty kranssipohja, erilaisia havuja, oksia ja sidon­taan myrtti- tai puola­lankaa. Metalli­langan katkaisemiseen kan­nat­­­taa käyttää sivu­leikkureita. Saka­gen kukkasakset ovat Eevan lempi­työväline. Niillä voi leikata kukat ja puuvartisten kas­vien oksat.

Kransseilla on helppo sisustaa sesongin mukaan. Joulu on tietysti suurin sesonki, ja silloin omassa kodissani on kransseja pihalla ulko-ovessa, penkillä asetelmassa ja parvekkeella. Kranssit koristavat myös ruokailutilaa ja olohuonetta. Lapsilla on omat nimikranssit. Olohuoneen seinälle olen ripustanut vanhan ikkunan, jossa on tietysti aina paikka joulukranssille.

Kranssien sitomistekniikalla voi tehdä myös havuköynnöksen. Pohjana voi käyttää esimerkiksi hamppunarua, johon oksanpätkät sidotaan kiinni.
Havukranssiin saa vaihtelua eri yhdistelmillä. Tuivio, sembra ja marjakuusi kuivuvat kauniisti eivätkä varise. Käppyräiset peikonpähkinän oksat tuovat rouheutta, kuivatut appelsiinit väriä ja tuoksua.

Kun kranssitarvikkeet, oksanpätkät ja ämpärit alkoivat jatkuvasti täyttää ruokailutilaa ja kransseja ilmaantua eri paikkoihin, alkoi mieheni lempeästi ehdotella, että voisin myydä tekemiäni kransseja. Hän on kannustanut minua jopa siinä määrin, että uskaltauduin avaamaan instatilin, myymään kransseja somen kautta ja hyppäämään lopulta pois vakituisesta lainkäyttösihteerin työstäni sekä aloittamaan oppi­sopimuksella floristin opinnot.

Mies vie lapset leikkimään, jotta saan kranssirauhaa.
Minikranssi toimii kynttilämansettina. Tuivio ja marjakuusi sopivat pieniin töihin ja kestävät hyvin leikkausta. Koriste­omenapuun omenat tuovat ­pilkahduksen väriä vihreään mansettiin.
Eeva ihastui kielopuuhun ja akaa­siaan oppisopimuspaikassaan Ihana Kukkasessa ja teki niistä eukalyptuksen kanssa kranssin lasilyhdyn ympärille.
Sohvan yläpuolelle Eeva vaihtaa kranssin sesongin mukaan. Havu­kranssia valaisee patteriledkynttilä. Pöydän asetelmassa on kanervilla koristeltu lasi­lyhty ja eukalyptuskranssi. Eevan sylissä seurallinen chihuahua Nero.

On ihanaa, kun saan kransseja tehdessäni hetken omaa aikaa. Uppoudun puuhaan ja nautin. En välttämättä malta edes mennä nukkumaan, kun flow iskee.

Levitän ruokailutilan pöydälle hankkimani nauhat, silkkikukat, kukat, oksat, kävyt ja havut. En tarkasti ennakolta suunnittele, mitä ja miten teen. Työskentelytapani on aika säntillinen, symmetriaan ja säännöllisyyteen perustuva. Voisin irroitella enemmänkin.

Askarrellessa parasta on saada olla omissa ajatuksissa. Nautin silloin hiljaisuudesta, joka on hyvää vastapainoa arkihulinalle. Lapset kyllä tykkäisivät osallistua kranssien tekemiseen, mutta 3- ja 5-vuotiaiden kanssa se on vielä säätämistä. Onkin ihanaa, kun mies vie lapset leikkimään, jotta saan kranssirauhaa."

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Inspiroidu neuleohjeista & tee itse talven kauneimmat käsityöt
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »