Köynnösruusun hoito keväällä
Piha ja puutarha
Köynnösruusun hoito keväällä
Keväällä köynnösruusua leikataan ja lannoitetaan. Lue helpot hoito-ohjeet, joilla virkistät köynnösruusua.
Julkaistu 7.5.2015
Viherpiha

Kun silmut alkavat puhjeta, on aika nostaa köynnösruusu ylös

Vapauta köynnösruusu talvisuojauksista silmujen puhkeamisen aikaan. Silloin kuivattava ahava ja pakkaset ovat ohi ja maa on sulanut. Varjostavasta, ilmavasta kankaasta on etua etenkin kylmänä ja tuulisena keväänä.

Nosta maahan laskettu köynnösruusu ylös ja kiinnitä sen versot mahdollisimman vaakasuoraan. Se edistää kukintaa.

Leikkaa köynnösruusua harventamalla tai ronskisti

Köynnösruusuja on kahdenlaisia: sellaisia, jotka tekevät kukat keväällä kasvaviin versoihin ja sellaisia, jotka tekevät kukat edellisen vuoden versoihin. Kukintatapa määrää myös leikkaustavan.

Leikkaa vanhoilla versoilla kukkivia köynnösruusulajikkeita säästeliäästi. Poista kuitenkin köynnöksestä vanhoja, yli kolmevuotiaita versoja. Se edistää uusien, runsaasti kukkivien versojen kasvua.

Saman vuoden versoilla kukkivat köynnösruusulajikkeet kestävät voimakasta leikkaamista ilman, että kesän kukinta kärsii. Harvenna vanhoja, laiskasti kukkivia versoja.

Kastele ja lannoita reilusti, saat runsaammin kukkia

Anna ravinteita heti kasvun alkaessa kasteluveden mukana tai sekoita ne pintamultaan. Kastelu edistää ravinteiden liukenemista. Köynnösruusu hyötyy myös eloperäisestä lannoituksesta esimerkiksi kompostimullalla. Vain runsaasti vettä ja ravinteita saava kasvi jaksaa kukkia upeasti. Etenkin seinustalla köynnösruusu kärsii helposti kuivuudesta.

Lue lisää

Kommentoi »