Koti kuin karkki – näin lapsiperhe sisusti vanhan kyläkaupan!
Sisustus
Koti kuin karkki – näin lapsiperhe sisusti vanhan kyläkaupan!
Vanha kyläkauppa muokkautui Jennin ja Jussin perheen kodiksi, jossa värit saavat näkyä. Jennin mielestä talo kertoo, millainen tyyli siihen sopii.
Julkaistu 8.5.2017
Kotivinkki

Ruokailuhuoneesta on näkymä keittiön läpi olohuoneeseen. Lipasto sahattiin irti seinän kokoisesta kaupan myyntihyllyköstä. Se sai uuden, värikkäämmän elämän.

Jenni ja Jussi Kosken sekä lasten Elsin ja Viljon koti on vuonna 1955 valmistunut vanha kyläkauppa Nousiaisissa. ”Kauppa oli minulle ja Jussille tuttu lapsuudesta, sillä molempien sukua asuu kylällä.  Jo ensimmäisellä käynnillä ihastuimme talon tunnelmaan. Kauppa oli vielä toiminnassa, mutta omistaja oli siirtymässä eläkkeelle. Kahdessa kerroksessa sijaitsevat asuintilat olivat alkuperäisessä asussaan. Emme säikähtäneet, sillä olimme etsineet asuntoa, jonka voisi laittaa mieleisekseen”, Jenni kertoo.

Jenni pitää vaaleanpunaisesta, ja sitä löytyy kodin sisustuksesta sieltä täältä. Talosta löytynyt vanha jalkavalaisin oli alkujaan kullanvärinen. Se maalattiin omaa silmää miellyttävämmäksi. ”Talo itsessään kertoo, millainen tyyli siihen sopii. Ehkä modernimmassa talossa värit eivät olisi näin suuressa roolissa, mutta tänne mustavalkoisuus ei sovi.”

Viljo ja Elsi odottavat jo ruokailuhuoneeseen katettua iltapäivän herkkuhetkeä.

Ikeasta löytyi vanhan talon tyyliin sopiva keittiö. Ruokapöydän yläpuolella olevan valaisimen Jenni on tehnyt valmiista suojaruukuista. ”Remontoimme taloa ensimmäiset kolme vuotta melkein kaiket yöt. Kun lapset nukkuivat, oli enemmän aikaa tehdä. Remontointi oli kuin Tetriksen pelaamista: tavaroita siirreltiin huoneesta toiseen remontin edetessä. Pala palalta ja huone kerrallaan tilat muuttuivat.”

Olohuoneen suuren kulmasohvan syleilyyn mahtuu koko perhe kerrallaan. Sohvapöytä on Jennin ja Jussin ensimmäisen yhteisen asunnon ruokapöytä, jonka jalat sahattiin matalammiksi ja pinta uudistettiin.

Yläkerran aula henkii 1950-luvun tunnelmaa. Punaiset nojatuolit ja lipasto tulivat talon mukana. Sisustuksen punainen väri juontaa juurensa talon edellisiin asukkaisiin. Heidän maalaamiaan punaisia rappujen kaiteita tai huonekalujen punaisia yksityiskohtia ei ole haluttu muuttaa. 

Työhuoneessa on lapsille oma työpiste piirustuspuuhille. Pulpetti on Jussin isovanhempien ennen asuttaman vanhan koulurakennuksen vintiltä.

Voimistelurenkaat ovat lasten mielestä parasta kotona. Työhuoneen vanhat kaapit tulivat talon mukana. ”Saatan miettiä sisustusratkaisuja hyvinkin pitkään ennen kuin ne toteutetaan. Annan ajatusten muhia rauhassa. Hankimme kalusteita harvemmin uutena. Jotenkin luotan siihen, että jos jotain tarvitaan, se tulee ennemmin tai myöhemmin vastaan”, Jenni kertoo.

Vanhempien makuuhuoneen ja lastenhuoneen välissä on askartelu- ja ompeluhuone. Siihen on käynti niin aulasta kuin molemmista makuuhuoneistakin. Ritva Kronlundin 1970-luvulla piirtämä Kirsikkapuu-tapetti on ajaton.

Makuuhuoneessa tunnelmaa luo kaunis tapetti, joka on Pihlgren & Ritolan mallistosta. Yöpöytä on löytynyt Ikeasta.

Sisäänkäynnin yhteydessä oleva kuisti on yksi lisähuone kesäisin. Pöydän takana oleva sohva on tehty kaupan vanhasta lasivitriinistä, jonka lasiosa on vain irrotettu päältä.

Lisää iloisia koteja

Viljo ja Elsi odottavat jo ruokailuhuoneeseen katettua iltapäivän herkkuhetkeä.

3 kommenttia