Korkkipuu – rehevä ja koristeellinen
Piha ja puutarha
Korkkipuu – rehevä ja koristeellinen
Korkkipuu on kaunis koristekasvi. Varaa sille puutarhastasi lämmin ja avara paikka, sillä vanhemmiten leveäksi kasvava latvus tarvitsee jonkin verran tilaa. 
18.10.2016
 |
Viherpiha

Korkkipuut kuuluvat sitruskasveista tuttuun ruutakasvien heimoon. Korkkipuiden sukuun kuuluu noin 10 lajia, jotka kaikki ovat kotoisin Aasiasta. Näistä tunnetuin on amurinkorkkipuu (Phellodendron amurense), joka kasvaa luontaisesti Amurin alueella, Mantšuriassa, Pohjois-Kiinassa, Koreassa ja Japanissa. Länsimaihin puu tuotiin vasta 1800-luvulla. Nykyään sitä kasvatetaan puisto- ja puutarhapuuna muun muassa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa sekä Keski-Aasiassa ja paikoin Itä-Euroopassa myös metsäpuuna.

Ehkä merkittävin amurinkorkkipuun piirre on vanhemmiten paksuneva uurteinen ja pehmeä kaarna. Nuorella taimella puunrunko on vielä täysin sileä.

Korkkipuu on kaunis koristepuuna ylöspäin levenevän kasvutapansa, paksujen oksien ja isojen lehtiensä vuoksi. Sen kerrannaislehdet muistuttavat hieman saarnin lehtiä. Ne ovat 25–50 sentin pituisia ja koostuvat 7–13 tummanvihreästä ja teräväkärkisestä lehdykästä.

Eteerisiä öljyjä sisältävinä niissä on ominaistuoksu, joka erottaa ne saarnin lehdistä. Tuoksu tarttuu myös käsiin, mutta tulee esiin erityisesti murskatuista lehdyköistä. Lämpiminä syksyinä lehdet voivat ehtiä saada kirkkaankeltaisen syysvärin.

Amurinkorkkipuu on melko nopeakasvuinen puu, ja se voi elää jopa 300 vuotta.

Näin onnistut korkkipuun kasvatuksessa

Menestyminen

Vyöhykkeet I–II (III).

Korkeus

Korkkipuu voi saavuttaa Suomessa jopa 15 metrin korkeuden, mutta jää usein lyhyemmäksi. Se ei kuitenkaan sovellu kovin pienelle tontille, koska latvuksesta on taipumus muodostua melko leveä.

Kukinta

Korkkipuu on kaksikotinen. Sen kukinta alkaa yleensä vasta puun ollessa yli 10-vuotias. Tuolloin kesä–heinäkuussa avautuvat pienet, vihertävät kukat. Ne ovat hyviä mesikukkia mehiläisille. Kukat ovat halkaisijaltaan noin sentin kokoisia ja sijaitsevat terttumaisesti lehtien seassa. Syksyllä emipuissa kypsyvät aromaattiset, vajaan sentin mittaiset mustat luumarjat sisältävät 2–5 siementä. Marjoja ja myös lehtiä sekä puunkuorta on käytetty kiinalaisessa luontaislääketieteessä jo yli 2 000 vuoden ajan.

Kasvupaikka

Puu tulisi sijoittaa suojaiseen ja aurinkoiseen, syvämultaiseen sekä kosteaan, mutta läpäisevään kasvupaikkaan. Tällaisessa paikassa se on melko helppohoitoinen. Nuoret versot ovat arkoja kevät- ja syyshalloille.

Korkkipuun emiyksilöiden syksyllä kypsyvät marjat maistuvat linnuille ja oraville.
Korkkipuun lehdet ovat 25–50 sentin pituisia. Niissä on eteerisiä öljyjä.
Amurinkorkkipuu on saanut nimensä vanhemmiten paksunevasta ja pehmeästä kaarnastaan.

Kuvat: Harri Luhtasela, Anneli Salo, Jean-Po Grandmont ja Fotolia

Lue lisää:

Kommentoi »