Uskoisitko kontiksi? Hannan ja Kimmon moderni saunamökki oli ennen koulun väistötila
Rakenna ja remontoi
Uskoisitko kontiksi? Hannan ja Kimmon moderni saunamökki oli ennen koulun väistötila
Hanna ja Kimmo Siraisen perheen modernin saunamökin sisällä piilottelee koulun väistötilaksi suunniteltu kontti. Ainutlaatuinen ratkaisu täytti haaveen pulpettikattoisesta rantasaunasta.
13.9.2022
 |
Meidän Mökki

Tämäkö muka viipalekoulukontti? Hanna ja Kimmo ovat jo tottuneet epäuskoisiin ilmeisiin, kun ihmiset näkevät heidän linjakkaan rantasaunansa.

Hannalla ja Kimmolla oli haave modernista, pulpettikattoisesta saunamökistä, jollaisesta Kimmo oli nähnyt kuvan kahdeksan vuotta sitten ja ihastunut sen ulkonäköön. Heillä oli saunalle paikka rantamaisemissa Nokian Siurossa, mutta tontilla, aivan rannan tuntumassa, sijaitsi vanha, todella huonokuntoinen rantasaunarakennus.

Hannan ja Kimmon saunanlämmitysporukkaan kuuluvat lasten lisäksi myös kissat Mimosa ja Helmi.

Hanna ja Kimmo kertoivat saunahaaveestaan sekä rakentajalle että arkkitehdille. Rakentaja Olli Vilppola ehdotti prototyypin rakentamista kontista, ja niin Siraiset tarttuivat tuumasta toimeen. Kontti löytyi 2 000 eurolla väistötiloja tarjoavalta Adapteolta, ja siinä oli ostettaessa valmiina perusrakenteet sekä eristykset. Nokian kaupungin kanssa rakennusluvan hankinta sujui projektin erikoisuudesta huolimatta loistavasti.

Tällaisesta kontista saunarakennus on tehty
Kontin paikalla oli ennen erittäin huonokuntoinen rantasauna, joka purettiin pois.

Kimmo ajatteli ensin purkaa tontilla olevan vanhan rakennuksen omin voimin. Maansiirtotöistä vastannut Pekka Alatalja kertoi käsin purkamisessa menevän kahdesta kolmeen viikkoon. Häneltä ja kaivinkoneelta siihen menisi kaksi tuntia. Heti rakennusluvan saamisen jälkeen kaivinkoneen kauha kävi tontilla tutuksi.

– Päätöstä purkamisen kohdalla ei ollut vaikea tehdä. Nappasin heti kiinni kaivinkonevaihtoehtoon. Kaivujen edetessä purkamisesta kaivamiseen tontilta löytyneiden kivien valtava määrä yllätti. Niitä siirrettiin tontin laitamille, mikä oli hidasta, Kimmo kertoo.

Saunamökki rakennusvaiheessa. Hanna ja Kimmo ovat tyytyväisiä rakentajaan. Heidän mukaansa ilman Olli Vilppolan Sanpal oy:n osaamista olisi haave konttisaunasta jäänyt toteuttamatta.

Uuden rakennuksen alta vietiin pois maa-ainesta. Tilalle tuotiin routimaton perustusmateriaali. Sorapedin ja eristyskerroksen päälle valettiin neljä poikittaista valurakennetta, mikä takaa tuulettuvan alapohjan.

– Perustustöiden lomassa maahan upotettiin vesiputket. Samalla kaivettiin sähköä varten maakaapelit päärakennuksesta saunamökille, Kimmo muistelee.

Kontti tuotiin valmiille perustuksille rekalla, jossa on suuri nostokurki. Rekkakuskin ammattitaito punnittiin peruutusvaiheessa, jolloin tontin päärakennuksen ja kuljetusauton väliin jäi vain sentin rako.

Paikalleen noston jälkeen kontin katon päälle asennettiin kattotuolit, kattopohja ja konesaumapeltikate. Takalipan alle rakennettiin rakennuksen mittainen varastotila.

"Saunan sisustuksessakin uskalsimme antaa vastuun rakentajalle."
Hanna Sirainen
Saunarakennuksen terassialueet ovat painekyllästettyä terassilautaa. Niihin liittyviä portaita pitkin pääsee kuivin jaloin aina laiturille saakka.

– Valitsimme projektin toteuttamiseen tutun osaajan, Ollin. Koko rakentamisen ajan oli helppo luottaa asioiden sujumiseen yhden urakoitsijan hoitaessa kaikki rakentamiseen liittyvät asiat, Kimmo kertoo.

– Emme siis pelänneet puukkosahan ja sen käyttäjän tehdessä ikkuna-aukkoja kontin seinään. Saunan sisustuksessakin uskalsimme antaa vastuun rakentajalle. Ainoa toive oli, että mahtuisin löylytilaan makuu­asentoon, Hanna sanoo.

Ikkunoiden ja ovien asentamisen jälkeen rakennus verhoiltiin ulkopuolelta puulla, ja sisätilat pinnoitettiin. Sisustus saunatupaan on syntynyt yksissä tuumin. Hanna on valinnut rohkean, syvänvihreän seinävärin. Rimakaton idea tuli vastaan Pinterestissä.

Saunamökissä on noin 27 neliötä, mutta terassia sen ympärillä on yhteensä noin sata neliötä.
Hanna ja Kimmo halusivat mökin sisustuksen olevan yksinkertainen ja selkeä. Hanna keksi seiniin syvänvihreän sävyn, ja rimakaton idea löytyi Pinterestin kuvien joukosta. Artekin vuodesohva on Tori-löytö.

Kimmon etsintöjen tuloksena löytyi tuvan pääasiallinen lämmitin, ilmalämpöpumppu. Siihen on asennettavissa erilaisia sisustukseen sopivia kangaspäällisiä. Ilmalämpöpumppua tukee lattialämmitys, joka kiertää koko rakennuksen lattioissa.

– Kyllähän Hanna meidän sisustaja on, mutta ilmalämpöpumppu oli minusta hieno ratkaisu. Yleensä olen tottunut näkemään niitä valkoisia möhkäleitä, Kimmo sanoo.

– Kimmo teki kyllä toisenkin hyvän hankinnan. Toria selatessaan hän löysi Artekin vuodesohvan, jolle oli selvä tilaus saunatuvassa, Hanna kertoo.

Ilmalämpöpumppu on osa sisustusta. Toshiba Haorin kuoren päälle voi asentaa kankaan. Kimmolla ja Hannalla on käytössä neljä eri värivaihtoehtoa.

Kun Hanna ja Kimmo kiipesivät lauteille ensimmäisen kerran, liikutus oli suuri. Jännitys kustannusten karkaamisesta ja koko projektin läpiviemisestä laukesi ja toi tunteet pintaan.

Molemmat mahtuvat nyt heittäytymään lauteille pitkäkseen. Poreallas kruunaa lasten kylpyretken. Saunapäivää osaa työviikon jälkeen todella arvostaa.

– Pesällinen ja hieman toista, niin saunassa on kosteat, hyvät löylyt. Välillä pulahdus järveen ja taas takaisin. Lapset valitsevat tosin mieluummin poreet, Kimmo kertoo.

Hanna ja Kimmo Siraisen kanssa mökkeilevät lapset Siiri, 10, ja Iivo, 15. Porealtaasta on iloa kaikille.
Samsungin The Frame -televisiossa loimuaa takkatuli.
Seinän mittainen kaapisto on hankittu Ikeasta. Integroidun oven taakse mahtuu myös jääkaappi.
Hannan ja Kimmon toiveena oli, että lauteille mahtuu makoilemaan. Se toteutui.

Kaivuri tuli pihaan toukokuussa, ja valmista oli jo syyskuussa. Kaikki rakentamiseen, pihatöihin ja hankintoihin liittyvät kustannukset jäivät lopulta 90 000 euroon.

– Sillä sai haaveen toteutettua täydellisemmin kuin olisimme koskaan voineet toivoa.

Poreamme oli koko perheen mielestä hyvä hankinta.
Perheen uintikausi jatkuu talvellakin, jolloin laiturin päähän tehdään avanto.

1 kommentti