Meidän Talo

Niina ja Kimmo rakensivat kodin vanhoista merikonteista ja grillikioskista: ”Asenteemme on, että kaikki on mahdollista”

Neljästä vanhasta merikontista ja entisestä grillikioskista syntyi nelihenkisen perheen koti, jossa kierrätys on kunniassa.
Kuvat Juha Juntto

Vihreä pariovi kiinnittää katseen. Lähimpään satamaan on matkaa, mutta entisen merikontin oviaukosta kuljetaan nykyään autotalliin.

– Jätimme kontin talon päädyssä esille. Myös sisällä seinissä konttien pinnat ovat näkyvillä. Miksi rakentaa konteista, jos talon alkuperä ei näkyisi missään? Niina Merta kertoo.

Talo sointuu saumattomasti naapurustoon Vihdin Nummelan Perhosniityn uudehkolla pientaloalueella. Ohikulkija tuskin huomaa, että talo on rakennettu neljästä maailmaa kiertäneestä merikontista sekä eri puolilla Suomea kahvilana, pubina ja autogrillinä palvelleesta rakennuksesta.

Toista oli rakennushankkeen alussa. Niina epäilee, että naapureilla on voinut mennä aamukahvit väärään kurkkuun nähdessään ensi kerran ruosteiset kontit ja vanhan grillin perustusten päällä. Perheen lapsetkaan eivät osanneet aluksi hahmottaa, miten moisista metallilaatikoista tulisi oikea talo. Nykyään he ihmettelevät, mikä heidän kodissaan on niin erikoista, että se kiinnostaa niin kovasti.

Talon sydän on 27-neliöinen entinen grillikioski, jonka Niina bongasi nettihuutokaupasta. Se oli lähtösysäys, jonka jälkeen Niina alkoi tosissaan hahmotella haaveilemaansa konttitaloa.

Kompakti keittiö syntyi yhdistämällä vanhaa grillikioskirakennusta ja konttia. Keittiön kodinkoneet ja kalusteet ovat kierrätettyjä. Keittiötaso on Niinan entisestä kodista.
Konttien aaltoileva pinta ja pienet kolhut saivat jäädä näkyville. Pohjatyöt olivat valtavat. Ensimmäiseksi seinien pinnoilta hiottiin ruosteet. Seinät viimeisteltiin ruiskumaalaamalla kolmesti.
Taloprojektissa kierrätys vei aikaa. Varsinainen löytö oli uuden varaavan pönttöuunin vanhat koristeelliset luukut. Ne on kunnostettu uuteen uskoon hiekkapuhaltamalla ja maalaamalla.
Monista kovista pinnoista huolimatta asunnossa on hyvä akustiikka. Metallisten konttiseinien lisäksi asunnossa on kipsilevystä tehtyjä väliseiniä.

Niina esitteli ideansa arkkitehtimiehelleen Kimmo Lehtolalle. Kimmo innostui hankkeesta kunnolla vasta tutkittuaan grillin läpikotaisin. Kioski oli tehty laadukkaasti – sen ammattilainen näki pienistä yksityiskohdista, kuten konesaumatusta katosta ja alumiinisista ikkunalistoista.

– Asenteemme on, että elämässä kaikki on mahdollista. Emme pelkää kokeilla erikoisia ratkaisuja. Olemme vähän yllytyshulluja, tykkäämme tehdä asioita eri tavalla, Niina nauraa.

Vanhan grillin lisäksi alakerran rakenteiksi tarvittiin kantavasta teräksestä tehtyjä merikontteja. Niitä valikoidessa pariskunnasta tuntui, kuin he olisivat kulkeneet valtavien legopalikkopinojen keskellä.

Merikonteista piti löytää mahdollisimman hyväkuntoiset yksilöt. Lattioiden piti olla suorat, mutta seinien kolhut ja lommot oli tarvittaessa helppo piilottaa.

Pariskunta rakensi talon pääosin omin hartiavoimin. Paalutus tehtiin syksyllä pari vuotta sitten, harjakaiset pidettiin vain kuukautta myöhemmin. Muuttopäivä oli vuosi sitten lokakuussa.

Rakennus on perustettu teräspaaluille. Grillistä ja konteista muodostuva alakerta on nostettu entisestä siltanosturista hitsatun metallirungon päälle. Kontit on hitsattu toisiinsa kiinni. Turhat sisäseinät sekä ikkunoiden ja ovien vaatimat aukot puhkaistiin rouheasti rälläkällä.

Alakerran muodostavat neljä konttia, jotka on hitsattu toisiinsa kiinni. Metallisten seinien poistot ja aukotukset tehtiin reilusti rälläkällä. Kuva: Jesse Lehtola
Talo on perustettu teräspaaluille, joiden päälle tullut palkisto hitsattiin vanhasta siltanosturista.

Kimmo piti suunnittelun johtotähtenä sitä, että konttien tila hyödynnetään mahdollisimman tarkasti. Kodissa onkin vain viisi pientä väliseinää, joihin on upotettu sähköt.

Monessa huoneessa on kahta konttia. Ainoastaan perheen kuopuksen Lyytin huone ja talon autotalli ovat kontin suuntaiset.

Suurin työ tehtiin, jotta olohuoneen ja avokeittiön muodostamasta tilasta saatiin yhtenäinen. Aukon kohdalle hitsattiin vankka metallipalkki kannattelemaan yläpohjan kuormaa.

Yläkerta on rakennettu pitkästä tavarasta perinteisellä puisella tolpparungolla. Alapohja on tuulettuva, ja kontit eristettiin kauttaaltaan ruiskutettavalla uretaanilla. Talotekniikaltaan koti ei eroa tavallisesta nykytasosta.

Vaikka Niina oli rakennuttanut aikaisemmin kaksi taloa, niitä ei voi verratakaan konttikotiin. Tunne oli mahtava, kun hän pääsi lopulta hiomaan sisäseinistä ruosteita. Niina kulki kontista toiseen, ja pinnat puhdistuivat silmissä.

Kolhiintuneiden ja paikoin painuneiden sisäseinien koolaus ja lattian laminointi aaltomaisen konttiseinän muotoiseksi olivat sisätöistä hankalimpia. Ikkunoiden istuvuus konttiprofiiliin täytyi myös miettiä tarkasti.

Lähes joka huoneessa on hyödynnetty kahta konttia. Ratkaisulla on saatu huoneeseen sopivasti leveyttä, eivätkä huoneet ole konttimaisen kapeita ja pitkiä.
Vanhempien makuuhuoneeseen industrial-henkeä ja boheemiutta antaa myös huoneen tehosteseinän tapetti.
Kodinhoito- ja kylpyhuone ovat entisen grillikioskin takatiloissa. Kapea vaakaikkuna kulkee viereisestä keittiöstä ja on perua vanhoilta ajoilta. Sauna valmistui samaan tilaan myöhemmin.

Niinan ja Kimmon koti on ensimmäinen pysyvän rakennusluvan saanut merikonttitalo Suomessa. Tietoa löytyi kuitenkin netistä, sillä maailmalla konttirakentaminen on noussut trendiksi. Tyyli on saanut oman nimenkin: cargotecture.

Vertaistukea pariskunta sai Hyvinkään asuntomessuilla esitellyn ja Tuusulaan siirretyn merikonttitalon omistajapariskunnalta – se talo syntyi tilapäisellä rakennusluvalla.

– Konteissa on rajattomasti mahdollisuuksia. Pidän niiden raffiudesta. Talon koko ja muoto voi vaihdella konttien määrän mukaan. Ulkoverhouksen ja ikkunoiden osalta ulkonäköä voi muutella määräysten ja omien toiveiden mukaan, Niina kertoo.

Niina on oppinut jo nuorena vanhemmiltaan kädentaitoja. Aiempiin kahteen rakennuttamaansa taloon verrattuna konttitalo on ollut työläin ja erikoisin.
Niinan lempipaikka, lasitettu sisäterassi, rakentui entisen grillikioskin kuistille.
Entinen autogrilli kaarevine kattoineen erottuu muusta talosta. Liukuovista pääsee kuistille, jonka takana avautuu yhdistetty olohuone ja ruokailutila. Terassin lasitus on kierrätetty.
Ulkokaide on yhtä uniikki ja kekseliäs kuin talo. Kimmo hitsasi kaiteen pöydän jalasta, vesijohdosta, petkeleen varresta ja bändikaverinsa vanhan parvekkeen ylijäämäraudoista.

Sisustus on ehtinyt vaihtua Kertun huoneessa jo monta kertaa ensimmäisen vuoden aikana. Pian sisustuksesta innostunut kuudesluokkalainen pääsee muuttamaan yläkertaan, ja hänen nykyinen alakerrassa sijaitseva huoneensa jää vierasvaraksi.

Kertunkin huoneessa ilmettä antaa konttiseinän aaltoileva metallipinta. Seinät on ruiskumaalattu kolmeen kertaan. Yläpalkkien koukut muistuttavat konttien alkuperäisestä elämästä.

Muualla talossa Niina on vastannut sisustuksesta. Tunnelma on kotoisa, designia on vähän.

– Halusin ensin sisustukseen industrial-henkeä, mutta se vetää äkkiä kolkoksi ja vie kodikkuutta.

Kodin kantava teema on kierrätys, johon perhe suhtautuu intohimoisesti. Esimerkiksi kaikki kylpyhuonekalusteet, osa ikkunoista ja yläkertaan valmistumassa olevan huoneen portaat ovat ennen palvelleet muualla. Keittiötaso on saatu käytettynä, samoin terassilaudat, joista Niina ja Kimmo poistivat kaksi ämpärillistä nauloja ennen kuin ne pääsivät uudelle paikalleen ja pintakäsiteltiin taloon sopiviksi.

Varsinainen taidonnäyte on ulkoportaiden vihreä metallikaide, jonka Kimmo valmisti pöydän jalasta, vesijohdosta, petkeleen varresta ja bändikaverinsa vanhan parvekkeen ylijäämäraudoista.

Jotakin on ostettu uutena: esimerkiksi pönttöuuni, tyttären sänky sekä pienempiä hankintoja.

Moni voi luulla, että kierrättämisen perimmäinen syy on rahan säästäminen. Kierrätysideologia kumpuaa kuitenkin syvemmältä. Niinan mukaan on ihanaa asua talossa, joka on täynnä tarinoita.

– Jos olemme kierrättämällä säästäneet useamman kymppitonnin, se on myös vienyt aikaa, kun olemme etsineet tarvikkeita netistä ja hakeneet niitä valmiiksi varastoonkin. Aivan jokaisen projekti tämä ei ole.

Vanhasta grillikioskista alkunsa saanut projekti synnytti myös bisneksen. Kimmo Lehtola suunnittelee arkkitehtitoimistossaan monenlaisia rakennuksia, ja konttirakentamisesta tuli yritykselle kokonaan uusi linja.

Merikontit

  • Merikontit ovat lujaa, säänkestävää Corten-terästä.
  • Uumpinainen ja itsekantava rakenne.
  • Kontit aukeavat päädystä, katosta tai sivusta.
  • Merirahdissa ne ovat yleensä 10–15 vuotta.
  • Koko ilmoitetaan jalkoina. Yleisimmät tyypit ovat 20 DC (noin 6 × 2,5 m, 40 DC (noin 12 × 2,5 m).
  • Kontin korkeus on 2,59 m.
  • Kontit ovat kuin isoja legoja. Ne ovat pinottavissa ja yhdistettävissä vierekkäin tai peräkkäin.
  • Käytetty kontti maksaa reilut 2 000 euroa.

Lähde: Finncontainers

Merikonteista, vanhasta grillikioskista ja pitkästä tavarasta rakennetussa talossa on asuinpinta-alaa 129 neliötä.

Juttua on täydennetty 16.1.2019.

Julkaistu: 14.1.2019
3 kommenttia