Kokki Roope Rehbinderin rakkain makumuisto juontaa lapsuuden kalaretkiin – ”Tätä helppoa herkkua tulee tehtyä usein”

Kokki Roope Rehbinderin rakkain makumuisto juontaa lapsuuden kalaretkiin – ”Tätä helppoa herkkua tulee tehtyä usein”
Kokki Henrik "Roope" Rehbinder on intohimoinen kalamies. Hänen rakkain makumuistonsa kumpuaa lapsuuden kesistä, jolloin äiti valmisti herkkuruokaa Roopen pyydystämästä hauesta. Katso helpon ja nostalgisen hauki-kasvisgratiinin resepti alta!
Julkaistu: 11.11.2020
Kokki Henrik "Roope" Rehbinderin vahvimmat ruokamuistot kumpuavat lapsuudenkesistä perheen mökiltä Porvoosta:
– Äiti valmisti kalastamistani kaloista ja puutarhan antimista yksinkertaista ja herkullista ruokaa. Saaliiksi tuli usein haukea, jonka äiti gratinoi kasvisten kera uunissa. Ruotoja hän ei tosin välittänyt poistaa… Tätä helppoa herkkua tulee tehtyä usein, mutta nykyään fileoin hauen ruodottomaksi, Roope kertoo.
Roope (oikealla) on ollut kova kalamies pienestä pitäen. Tässä hän esittelee Petteri-serkun kanssa komeaa saalista. Kuva: Roope Rehbinderin kotialbumi

Millaisia makumuistoja sinulla on? Osallistu Suomen suurimpaan koti-iltaan – voit voittaa 1000 euron ruokalahjakortin. Lue osallistumisohjeet täältä.

Roopen nostalginen hauki-kasvisgratiini on helppo valmistaa. Juustoisen kuorrutuksen alla odottavat haukifilee ja paahtuneet kukkakaalit.

Roope Rehbinderin hauki-kasvisgratiini

Ainekset (4 annosta)

  • noin 500 g haukifileetä
  • noin 500 g kukkakaalia
  • noin 1,5 dl herneitä
  • 1 sitruuna, mehu puristettuna ja kuori raastettuna
  • ruohosipulia tai sipulinvartta
  • 30 g voita
  • sormisuolaa
  • noin 100 g mieleistä juustoraastetta
Valkokastike
  • 80 g voita
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl maitoa, mielellään iskukuumennettua
  • 3 dl kalalientä
  • suolaa (jos teet kalaliemen kuutiosta tai jauheesta, niin huomioi suolan määrässä)
  • ripaus jauhettua musta- tai valkopippuria (tai maustepippuria, myös muskottikin toimii)

Valmista hauki-kasvisgratiini näin:

  1. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen, mielellään kiertoilmalle ja ylävastukselle. Varaa valkokastikkeen ainekset ja kattila käden ulottuville.
  2. Ripottele kalan päälle hiukan suolaa. Raasta päälle myös hieman yli puolet sitruunan keltaisesta kuoriosasta. Jätä kala huoneenlämpöön maustumaan.
  3. Pilko kukkakaali peukalonpään kokoisiksi nupuiksi ja varsiosat hiukan pienemmiksi paloiksi, ja nosta uunivuokaan. Ripottele pinnalle sormisuolaa ja vuole päälle voilastuja. Paahda uunissa pari minuuttia. Kääntele ja paahda vielä viitisen minuuttia, kunnes kukkakaalit saavat hiukan paahteista väriä.
  4. Kukkakaalien paahtuessa tee valkokastike. Hiukan lämpimät nesteet helpottavat kastikkeen valmistusta.
  5. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon vehnäjauhot. Kypsytä jauho-voiseosta koko ajan vispilällä sekoitellen, mutta älä anna ruskistua. Kaada kalaliemi joukkoon koko ajan sekoittaen ja jatka kunnes kastike saostuu paksuksi. Sekoita joukkoon maito ja jatka kuumentamista sekoitellen, kunnes kastike kiehahtaa ja saostuu taas paksuksi. Mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan.
  6. Ota vuoka uunista. Sekoita kukkakaalien joukkoon herneet ja siirrä kasvikset reunoille niin, että kalafilee tai -fileet mahtuvat keskelle. Pirskottele sitruunamehua ja ripottele ruohosipuli kalan päälle.
  7. Kaada kuuma valkokastike tasaisesti kalan ja kasvisten päälle ja ripottele vielä juustoraastetta pinnalle. Laita vuoka uuniin, pudota lämpö noin 225 asteeseen ja paista kymmenisen minuuttia, kunnes gratiini saa hiukan paahteista väriä.
  8. Ota vuoka uunista ja anna jäähtyä/asettua kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua.
  9. Tarjoa esimerkiksi salaatin ja perunoiden kanssa.
1 kommentti