1. Ole askel edellä
Misaa eli esivalmistele aterian osat etukäteen, kuten ravintolakeittiössä. Paahda, hauduta, keitä ja höyrytä jo tänään tulevia päiviä ajatellen. Kun aterian osasia on jääkaapissa odottamassa, saat ruoan äkkiä pöytään. Jämät eivät ole jämiä vaan aarteita.
2. Lisää happoa
Ravintolakeittiössä ruoan osasia maistellaan koko ajan. Jos jokin maistuu vaatimattomalta, siitä yleensä puuttuu happo. Kokeile lurauttaa kastikkeeseen punaviinietikkaa tai purista dippikastikkeeseen tippa limemehua.
3. Harrasta veitsijumppaa
Naputtelu eli raaka-aineiden leikkaaminen on iso osa kokin työtä. Oma veitsi kulkee mukana. Hanki erikoisliikkeestä iso kokkiveitsi ja opettele käyttämään sitä. Sipulin kuutioiminen on veitsijumppaa, joka tekee sinusta varmemman kokin. Nopeus tulee harjoituksen myötä.
4. Se kuuluisa loppusilaus
Viimeistele annokset rapealla. Mausta auringonkukansiemenet öljyllä, suolalla, jeeralla ja pippurilla ja paahda uunissa keittojen ja salaattien päälle. Makeisiin, kuten jätskiin, sopii uunissa paahdettu valkosuklaa. Ilmatiiviissä purkissa molemmat säilyvät viikkoja.
5. Merkkaa purkit
Pidä permanenttitussi koko ajan käden ulottuvilla, samoin rulla maalarinteippiä. Tussilla merkkaat avauspäivämäärän kaurakermapurkkiin tai valmistuspäivämäärän ja ruoan nimen jämäpastarasiaan. Näin vältät paremmin hävikin.
6. Välisiivoa
Ammattilaiskeittiössä on termi välisiivous: kun yksi työvaihe on tehty, työpiste siivotaan. Kun saat sosekeiton ainekset kattilaan, heitä kuoret biojätteeseen ja huuhtele leikkuulauta. Kun kakku on uunissa, tiskaa. Näin vältät keittiössä herkuttelun jälkeisen kaaoksen.