Kotivinkki

Kokkaa kuin ravintolakokki! Mauton ruoka kaipaa happoa & 5 muuta ammattilaisen niksiä, joiden avulla teet parempaa ruokaa nopeammin ja siistimmin

Kokkaa kuin ravintolakokki! Mauton ruoka kaipaa happoa & 5 muuta ammattilaisen niksiä, joiden avulla teet parempaa ruokaa nopeammin ja siistimmin
Ruokavaikuttaja ja kokkiopiskelija Satu Koivisto kertoo, miten poimit ravintolakeittiön niksit käyttöösi ja teet kotona sujuvammin ruokaa.
Julkaistu 30.3.2022
"Jämät eivät ole jämiä vaan aarteita", Satu Koivisto sanoo.

1. Ole askel edellä

Misaa eli esivalmistele aterian osat etukäteen, kuten ravintolakeittiössä. Paahda, hauduta, keitä ja höyrytä jo ­tänään tulevia päiviä ajatellen. Kun aterian osasia on jääkaapissa odottamassa, saat ruoan äkkiä pöytään. Jämät eivät ole jämiä vaan ­aarteita.

2. Lisää happoa

Ravintolakeittiössä ruoan osasia maistellaan koko ajan. Jos jokin maistuu vaatimattomalta, siitä yleensä puuttuu happo. Kokeile lurauttaa kastikkeeseen punaviinietikkaa tai purista dippikastikkeeseen tippa limemehua.

3. Harrasta veitsijumppaa

Naputtelu eli raaka-­aineiden leikkaaminen on iso osa kokin työtä. Oma veitsi kulkee mukana. Hanki erikois­liikkeestä iso kokki­veitsi ja opettele käyt­tämään sitä. ­Sipulin kuutioiminen on veitsijumppaa, joka tekee sinusta varmemman kokin. Nopeus tulee harjoituksen myötä.

"Hanki erikois­liikkeestä iso kokki­veitsi ja opettele käyt­tämään sitä."

4. Se kuuluisa loppusilaus

Viimeistele annokset rapealla. Mausta auringonkukansiemenet öljyllä, suolalla, jeeralla ja pippurilla ja paahda uunissa keittojen ja salaattien päälle. Makeisiin, kuten jätskiin, sopii uunissa paahdettu valkosuklaa. Ilmatiiviissä purkissa molemmat säilyvät viikkoja.

5. Merkkaa purkit

Pidä permanenttitussi koko ajan käden ulottuvilla, samoin rulla maalarinteippiä. Tussilla merkkaat avauspäivämäärän kaurakermapurkkiin tai valmistuspäivämäärän ja ruoan nimen jämä­pastarasiaan. Näin vältät paremmin ­hävikin.

6. Välisiivoa

Ammattilaiskeittiössä on termi välisiivous: kun yksi työvaihe on tehty, työpiste siivotaan. Kun saat sosekeiton ainekset kattilaan, heitä kuoret biojätteeseen ja huuhtele leikkuulauta. Kun kakku on uunissa, tiskaa. Näin vältät keit­tiös­sä herkuttelun jälkeisen kaaoksen.

1 kommentti