Kokeile pinkkiä puutarhassa
Piha ja puutarha
Kokeile pinkkiä puutarhassa
Kirkas pinkki antaa puutarhalle leikkisän ilmeen. Hassuttele vapaasti ja anna värien räiskyä.
Julkaistu 10.12.2013
Viherpiha

1. Iloinen piha kerää katseet

Värit vaikuttavat meihin enemmän kuin uskommekaan. Pirteä pinkki ei ole pelkästään pikkutyttöjen väri, vaan se sopii kaikille ja erityisesti puutarhan pääväriksi. Muun kasvillisuuden seassa pinkki ei muodostu äiteläksi edes runsaasti käytettynä.

2. Vesi kiinnostaa kaikkia

Ilmassa leijuva pinkki vesihana ei tule ensimmäiseksi mieleen, jos suunnittelee pihalleen suihkulähdettä. Vesi on kuitenkin kutkuttavan hauska elementti, eikä sen käytössä kannata arkailla. Ehkei jättimäinen hana sovi tavalliseen kotipihaan, mutta tätä ideaa voit soveltaa omalla pihallasi. Voisiko esimerkiksi kastelukannusta tehdä samantapaisen vesiaiheen?

Suihkuava hana on rakennettu siten, että valuvan veden keskelle on piilotettu läpinäkyvä putki, johon pumppu nostaa vettä. Putken pää on piilotettu hanan suuaukkoon, josta vesi virtaa alas altaaseen. Näin syntyy illuusio, että vesi tulee hanasta.

3. Helpotusta kesäkukilla

Kosmoskukkien kasvattaminen on lasten leikkiä. Kylvät vain siemenet hyvään puutarhamultaan toukokuussa, ja kasvusto on heinäkuussa täydessä kukassaan. Parhaassa tapauksessa kasvi kylväytyy itsekseen, joten saat nauttia kukista joka vuosi. Käytä muitakin avomaalle kylvettäviä lajeja ja täydennä niillä puutarhan aukkopaikat.

4. Tuo vaihtelua heinillä

Muistathan, että jokaiseen kukkapenkkiin sopii ainakin yksi näyttävä heinätupsu. Koristeheinät tuovat istutuksiin eloa, kun niiden hennot varret heiluvat pienimmässäkin tuulenvireessä.

5. Istuta intiimi tunnelma

Tiheät pensasaidat luovat miellyttävällä tavalla oman reviirin. Vihreän ja pehmeän seinän suojissa on mukava oleskella. Pikkulinnuille aita antaa mainion turvapaikan petolintuja vastaan.

6. Väriä pehmusteisiin

Pinkit penkkien pehmusteet toistavat kukkien vahvaa väriskaalaa. Jos puutarhasi on värikäs, suosi mieluiten yksivärisiä kangaskuoseja. Jos taas pihasi on vihreävoittoinen, piristä sitä kirjavilla kuoseilla.

7. Hyödynnä varastotila

Käsistään kätevä nikkaroi laatikoita muistuttavat penkit itse ja saa niistä juuri sopivan kokoiset. Penkkeihin kannattaa tehdä nostettavat kannet, jolloin ne toimivat työkalu- ja tarvikevarastoina. Varaa niihin tilaa istuintyynyille, jotta saat ne suojaan sateelta. Pitkä penkki on myös oiva lepopaikka. Kun pihatyöt käyvät voimille, voi touhut keskeyttää pikku nokosilla.

8. Aita ohjaa tahdikkaasti

Pensasaitoja on totuttu käyttämään Suomessa lähinnä vain pihojen reunoilla. Kokeile aitoja rohkeasti myös puutarhan kulkuväylien ja tilojen rajaamiseen. Matala pensasaita jakaa pientä tilaa ilmavasti. Se ei tee tilasta ahdasta vaan luo päinvastaisen vaikutelman.

9. Käytävät kukkien keskelle

Vältä nurmikkoa, jos pihasi on hyvin pieni. Täytä kaikki liikenevät neliöt kukkarunsaudella. Kukkien sekaan voit tehdä polkuja, joita pitkin pääset ihailemaan ja hoitamaan kasveja. Tässä pihassa on kaksi käytävää, joista toinen kiemurtelee hauskasti kasvillisuuden seassa ja toinen johdattaa kulkijat suorinta reittiä perille. Käytävien suoralinjaisuus ei häiritse, sillä kukat pehmentävät kokonaisuuden hienostuneesti.

10. Monilajinen miniketo

Jos istutat eri lajeja keskenään sekaisin, saat istutuksesta luonnollisen oloisen, vaikka käyttäisitkin puutarhakasveja. Vanha tapa istuttaa kasveja isoiksi yhden lajin ryhmiksi on vähenemässä.

Lue lisää

1 kommentti