Kotivinkki

Koiranomistajaksi oppii olemalla koiran kanssa, sanoo asiantuntija – 5 tärkeää asiaa lemmikkiä harkitsevalle

Koiranomistajaksi oppii olemalla koiran kanssa, sanoo asiantuntija – 5 tärkeää asiaa lemmikkiä harkitsevalle
Miten ihmisen pitää muuttua, kun kotiin tulee koira? Koiratoimittaja Noora Valkila sanoo, että koira vaatii ennen kaikkea aikaa. Vastalahjaksi on luvassa ihania asioita.
Julkaistu: 11.4.2022

Kadulla vastaantuleva reipas nuuskuttaja tuo helposti mieleen ajatuksen: hankittaisiinko meillekin koira?

Ihanan ja hyvin käyttäytyvän koiran tapaamisessa ei välttämättä hahmota, miten paljon omistajan työtä käytöksen taustalla on, sanoo koiratoimittaja Noora Valkila. Hän on kirjoittanut kirjan Kasvata koirasta kunnon kaveri, ja toinen kirja Sujuvaa koira-arkea ilmestyy huhtikuussa 2022.

Korona-aikana Suomessa on vellonut koira­buumi. Viime vuonna rekisteröityjen koirien määrä kasvoi Kennelliiton mukaan kahdeksalla prosentilla.

– Ihmisillä on ollut aikaa touhuta koiran kanssa, Valkila sanoo.

– Pentuvuotta ajatellen se on mahtavaa, sillä silloin koira sosiaalistuu ja saa tapakasvatusta. Kääntöpuolena esimerkiksi yksin­olo on monelle koiralle ongelma, kun aina ollaan kotona.

Mutta miten ihmisen pitää muuttua, kun perheeseen tulee koira?

1. Koira tulee ennen muita menoja

Koiranomistajan tulee sopeutua siihen, että hän ei ole enää yksin aikataulujensa herra. Spontaaneja menoja ja iltapäivien harrastuksia pitää harkita kahdesti, kun kotona odottaa kaveri, joka kaipaa ulos ja seuraa.

– Kaikkein eniten koira tarvitsee aikaa ja ulkoilua, Valkila sanoo.

Fyysisen liikkeen lisäksi koira kaipaa omistajaltaan älyllistä haastetta. Siihenkin pitää panostaa.

– Lähes jokainen koira nauttii siitä, että oppii uusia asioita. Ne saavat vilpitöntä riemua siitä, että voivat oivaltaa, tehdä ja toistaa jonkin taidon.

Aikaa vierähtää myös koiran peruspuunaamiseen: leikataan kynnet, putsataan korvat, harjataan turkkia.

Erityisen paljon aikaa koira vaatii pentuvuoden aikana.

– Silloin koira esimerkiksi opetetaan sisäsiistiksi, remmi­kävely pitää saada sujumaan ja opetellaan muita tapoja, kuten istumista tai että ruokapöydästä ei kerjätä, Valkila jatkaa.

– Koira oppii toistojen kautta. Koirakoulu on hieno homma, mutta varsinainen työ tehdään kahdestaan koiran kanssa.

Pentuvaiheessa pitää antaa aikaa myös rauhalliselle tutustumiselle. Millainen tyyppi koira onkaan kotona ja muissa ympäristöissä?

Valkila kannustaa panostamaan siihen, että opettaa koiran kulkemaan sujuvasti mukana joka paikassa. Se laajentaa sekä omistajan että koiran elinpiiriä.

Kun huolehtii toisesta, saa itsekin rakkautta, lämpöä ja läheisyyttä.

2. Koko perhe kasvattaa koiraa

Kun koira hankitaan lapsiperheeseen, tulee koko perheen vetää yhtä köyttä sen kasvattamisessa. Päävastuu on aikuisilla, mutta lasten täytyy oppia kantamaan osansa.

– Myös lasten pitää oppia kasvattamaan koiraa ja sanomaan sille tiukka ei. Jos vanhemmat eivät päästä koiraa sohvalle, eivät lapsetkaan saa tehdä niin. Perheen pitää olla kimpassa koiran kasvatuksessa ja hyväksyä, että menee aikaa, ennen kuin se oppii perheen tavoille, Valkila sanoo.

Valkila itse sai ensimmäisen koiransa 10-vuotiaana. Lapsilleen hän on luvannut omat, kun he tulevat samaan ikään.

– On hyvä lapsen kasvun kannalta, että hän oppii itsekin pitämään koirasta huolta ja ottamaan siitä vastuuta. Yli 10-vuotias pystyy jo opettamaan koiralle monia asioita, ja heistä voi tulla äärimmäisen hyvät kaverit.

Noora Valkilalla on ollut koiria kolmisenkymmentä vuotta. Kuvissa yksi hänen elämänsä koirista, neli­vuotias irlanninsetteri Lotta. ”Koira elää hetkes­sä, ja se tarttuu. Peuhaavan koiran kanssa ihminenkin oivaltaa arkiset ilot.”

3. Pentu ei sovi akuutin kriisin keskelle

Elämän heitellessä saattaa tehdä mieli hankkia koira lohduttajaksi. Lievittäisikö se avioeron jälkeen yksinäisiä iltoja tai toisiko se turvaa lapsille?

Valkila suosittelee, että koiraa ei hankkisi keskelle kaikkein pahinta elämänkriisiä. Silloin ajatus on enemmän omassa itsessä kuin koiran huolehtimisessa. Koira myös lukee omistajaansa hyvin. Se vaistoaa stressin ja tajuaa, kun ihmiset ovat kiukkuisia.

Mutta kun pahin kriisi alkaa väistyä ja elämä muuttua valoisammaksi, voi hyvinkin olla koiran aika.

– Silloin koiran ei tarvitse epäröidä tai pelätä omistajaansa, ja sen kanssa voi rakentaa suhteen puhtaalta pöydältä. Reiluudella rakennettu suhde ei kärsi, jos myöhemmin on ajanjaksoja, joina omistaja on kireämpi.

Jos koira elää pitkään, yhteiselle taipaleelle luultavasti osuu jonkin sortin hankalampi ajanjakso, Valkila sanoo.

– Niissä koira voi olla isoksi avuksi. Jos esimerkiksi jää yksin, koira kuljettaa ulos omasta poterosta kaduille kohtaamaan ihmisiä.

Kun huolehtii toisesta, saa itsekin rakkautta, lämpöä ja läheisyyttä.

– Silittämällä vapautuu mielihyvähormoni oksitosiinia. Stressi laskee, kun paijaa eläintä.

Jokainen rotu on erilainen, mutta myös rodun sisällä jokainen yksilö on erilainen.

4. Eri koirarodut vaativat eri asioita

Suomessa on rekisteröitynä yli 300 koirarotua. Ne ovat keskenään kovin erilaisia paitsi kooltaan ja karvoiltaan, myös luonteeltaan ja tarpeiltaan.

Mieti, oletko valmis niihin muutoksiin, joita juuri kaavailemasi rotuinen koira tuo mukanaan. Rotuihin kannattaa perehtyä tarkkaan ja kysyä vaikka kasvattajalta, minkälainen se oikeastaan on.

– Rotua on viisasta miettiä omiin tarpeisiin. Kannattaa tutustua esimerkiksi siihen, mihin koira on alun perin jalostettu, Valkila sanoo.

Jos koira on jalostettu vaikkapa työtehtävään, sillä on sisäisesti suuri tarve tehdä työtä ja se tarvitsee paljon vapaata liikuntaa. Omistaja pääsee helpommalla, jos voi päästää koiran juoksentelemaan vapaasti samalla, kun tekee itse hiihto- tai pyörälenkkiä. Jos tätä ei ole mahdollista tehdä lähikulmillasi, oletko valmis lähtemään säännöllisesti koiran kanssa autolla sellaiseen paikkaan?

Eri rodut tuovat arkeen erilaisia velvollisuuksia, pieniä tai suuria. Oletko valmis imuroimaan usein, kun koirasi levittää karvaa? Mitä jos koiralla on rodulleen tyypillisiä sairauksia?

Huolellisella valmistautumisellakaan aivan kaikkea ei voi ennakoida.

– Jokainen rotu on erilainen, mutta pitää varautua siihenkin, että rodun sisällä jokainen yksilö on erilainen.

5. Edessä on ihania asioita

Koira muuttaa elämää ihanilla tavoilla. Valkila lupaa, että koiranomistajalle tulee varmasti lisää askeleita päivään. Koiran kanssa ulkoillessa oppii nauttimaan eri säistä, vaikka ei olisi ulkoilmaihminen ennen ollutkaan. Lenkeiltä voi löytää uusia koira- ja ihmiskavereita.

– Kun alkaa törmätä lenkillä aina samaan ihmiseen, ensimmäiset viikot puhutaan usein koirista, mutta sitten ihmisetkin saattavat tutustua keskenään.

Pikku hiljaa suhde koiraan kehittyy, ja siitä tulee perheenjäsen. On ihanaa, kun kotona odottaa joku, joka tuo sinne iloa, seuraa ja elämää.

– Koira on aina yhtä vilpittömän riemuissaan, kun palaat kotiin – olitpa ollut poissa puoli tuntia tai koko päivän.

Kun koiraa kouluttaa, saa onnistumisen kokemuksia: tyyppi, joka ennen vain sekoili ja repi remmiä, kulkee nyt kauniisti sivulla!

Valkila on touhunnut koiramaailmassa kolmisenkymmentä vuotta, mutta oppii siitä yhä lisää. Jokainen koira on erilainen ja opettaa omistajalleen lisää.

– Paljon voi hankkia tietoa, kysellä ja saada neuvoja, mutta koiran omistamisesta oppii vasta olemalla koiran kanssa.

Valkilasta on viisasta hyväksyä se, ettei kenenkään koira-arki ole täydellistä.

– Jokainen koira syö jonkin laturijohdon. Eikä koira aina pyydettäessä tule kutsusta luokse vaikka osaisi, jos haju vie tai se näkee jäniksen. Koiranomistajan kannattaa olla itselleenkin armollinen ja lempeä.

Kommentoi »