
Kokeile kivakurkun kasvatusta! Melonin sukulaiskasvin veikeitä hedelmiä voi syödä kypsänä ja raakana
Kivakurkku viihtyy lämpimällä kasvupaikalla. Kun hedelmä kypsyy, sen hyytelömäinen sisus makeutuu ja saa banaanimaisen vivahteen. Kivakurkun eli ”kiwanon” kasvatus muistuttaa kurkkua ja melonia.
Piikkien peittämiä kivakurkkuja voi syödä kaikissa kypsyysasteissa. Raaka hedelmä maistuu miedolta ja aavistuksen hapokkaalta. Kun hedelmä kypsyy, sen hyytelömäinen sisus makeutuu ja saa banaanimaisen vivahteen. Lämpimistä oloista nauttivan kivakurkun eli ”kiwanon” kasvatus muistuttaa kurkkua ja melonia. Kasvata kivakurkkua kasvihuoneessa ja ulkona lämpimällä ja suojaisella paikalla.
Kivakurkun kasvatus – näin onnistut!
Kivakurkun esikasvatus
Kylvä siemenet suoraan potteihin maalis–huhtikuussa ja nosta ne lämpimälle alustalle. Ihanteellinen idätyslämpötila on 22–25 astetta. Itämiseen kuluu 1–2 viikkoa.
Totuta kivakurkut varovasti olosuhteiden muutoksiin. Istuta taimet entistä isompiin ruukkuihin, jos ne joutuvat odottamaan säiden lämpenemistä ja istutusta. Alkukaudella ilman ja mullan lämpötilan tulisi pysytellä 10–15 asteen yläpuolella. Kasvuharso suojaa taimia viileydeltä edistäen kasvua.
Kivakurkun kasvatus ja hoito
Istuta taimet kuohkeaan ja peruslannoitettuun maahan. Anna kasvukauden aikana lisävoimaa kastelu- tai varastolannoituksena. Jälkimmäisessä tavassa lannoite peitetään juuripaakun lähelle tehtyihin kuoppiin. Anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä nihkeän kosteaksi.
Tue kasvi ylöspäin ja leikkaa sivuversoja. Leikkaamaton kivakurkku vie helposti paljon tilaa. Ulkona versojen voi antaa lamota maata pitkin.
Tupsuttele siveltimellä hedekukkien tuottamaa siitepölyä emikukkiin, jos kukissa ei pörräile hyönteisiä.
Kivakurkku vaatii paljon valoa, lämpöä, vettä ja ravinteita.
Kypsytä makeaksi
- Kivakurkun hedelmät voi kerätä raakoina ja kypsyttää sisällä. Jälkikypsytys onnistuu, kun hedelmän kuori on ehtinyt vahvistua ennen keräämistä.
- Vihreät, pehmeäkuoriset hedelmät nahistuvat helposti eivätkä kypsy keltaoransseiksi. Siksi ne kannattaa käyttää tuoreeltaan.
- Pidä jälkikypsytettävät hedelmät huoneenlämmössä. Vahamaisen kuoren ansiosta ne säilyvät viikkoja, parhaimmillaan jopa kuukausia. Hyödynnä näyttäviä hedelmiä myös koristelussa ja käytä tyhjäksi koverrettuja kuoria ruokien tarjoilussa.

Tiesitkö?
- Kurkkukasveihin lukeutuva kivakurkku (Cucumis metuliferus) on läheistä sukua meloneille, ja se tunnetaan myös nimillä hyytelökurkku ja sarvimeloni – englanniksi kasvin nimi on horned melon.
- Hevitiskillä kivakurkkua myydään monesti nimellä kiwano, joka on uusiseelantilaisten kivakurkkujen rekisteröity tavaramerkki.
- Kivakurkun siemenet myydään ilman lajikenimeä. Taimia on vain harvoin saatavilla.

Kivakurkun kasvukausi
- Kylvö esikasvatukseen maalis–huhtikuussa
- Istutus kasvihuoneeseen touko–kesäkuussa
- Istutus ulos (hallanvaaran mentyä) kesäkuussa
- Sato ja jälkikypsytys sisällä elo–joulukuussa