
Yhdyskuntajätettä muodostuu vuodessa noin 500 kiloa jokaista suomalaista kohti. Kanta-Hämeessä asuva Suvi Saarinen toivoi saavansa kuljettaa sekajätteensä itse kaatopaikalle, mutta sai kuulla, että jokaisen kiinteistönomistajan tulee tilata sekajätteenkuljetus alueen yrityksistä.
– Heittämällä pussin piharoskikseen on helppo unohtaa jätteen loppusijoitus, kun taas pistäytyminen kaatopaikan lemussa vauhdittaisi kierrätysintoa, hän pohtii.
Raamit laatii jätelainsäädäntö, ja alueelliset jätehuoltomääräykset määrittelevät nyanssit. Vaihtoehtoina ovat oma jäteastia, kimppa-astia ja vuosimaksullinen aluekeräyspiste, johon jätteet toimitetaan itse. Pohjois-Karjalassa pinkein kierrättäjä voi venyttää tyhjennysväliä 8 tai 12 viikkoon. Tarvittaessa tyhjennys onnistuu viikottain.
– 12 viikon tyhjennysväli vaatii ilmoituksen jätehuoltoviranomaiselle, vähäisen jätemäärän, enintään 240-litraisen astian, pakkausjätteiden lajittelun ja toimittamisen ekopisteelle, biojätteen kompostoinnin tai erilliskeräyksen sekä korkeintaan kahden hengen talouden, listaa laatu- ja logistiikkapäällikkö Kati Malinen Puhas Oy:sta.
Teiskolainen Päivikki Kulju vie kahden hengen talouden sekajätteet parin kilometrin päähän aluejätepisteeseen.
– Sekajäte on lähinnä pakkausmateriaaleja, jota syntyy muovikassillinen tai pari viikossa. Keräämme aina isomman satsin kerrallaan kuljetettavaksi. Yhdyskuntajätteestä arvellaan päätyvän kierrätykseen tänä vuonna 40 prosenttia.
Kierrätysintoon vaikuttavat muun muassa omat arvot sekä se, onko jäteastioille tilaa. Haja-asutusalueilla kierrätysmahdollisuudet ovat heikommat, joten hyötyjätettä menee välillä jäteastiaan.
– Kaikkea ei voi kierrättää. Vääränlainen jäte hyötyjäteastiassa – kuten likainen muovi – voi pilata koko erän, Malinen kertoo.
Yhdyskuntajätettä hyödynnetään tänä vuonna eri tavoin 93 prosenttia. Viime vuonna yhdeksän jätteenpolttolaitosta käsitteli 1,7 miljoonaa tonnia jätettä.
– Kuntien jätelaitokset ja tuottajayhteisöt lisäävät kierrätystä. Muovipakkauksia kerätään yhä enemmän, kertoo Timo Hämäläinen Jätelaitosyhdistys ry:stä.
Puhas Oy kutsuu sekajätettä nykyään poltettavaksi jätteeksi, mikä muistuttaa omalta osaltaan lajittelun tärkeydestä.
– Poltettavan jätteen astiaan päätynyt biojäte, lasi tai metalli heikentävät jätteen lämpöarvoa, kuluttavat laitosta ja lisäävät ylläpitokustannuksia, mikä näkyy jätemaksuissa, Malinen muistuttaa.
Faktaa
- Yhdyskuntajätettä kertyy vuodessa 2,7 miljoonaa tonnia, joka on alle 3 prosenttia kaikesta jätteestä.
- Kierrätyskelvottomalla sekajätteellä tuotetaan jätevoimaloissa kaukolämpöä ja sähköä.
- Monet alueet Suomessa hyödyntävät jätteestä yli 95 prosenttia.