Kiinnostaako vanha lasi? Vinkit käyttölasin keräilyyn
Sisustus
Kiinnostaako vanha lasi? Vinkit käyttölasin keräilyyn
Löytyykö astiakaapistasi vanhaa käyttölasia? Kaiva ne esiin, metsästä niille pareja ja ota ne päivittäiseen käyttöön. 
Julkaistu 13.9.2016
Avotakka

Kotimaisuus

Suomalaisen käyttölasin valmistus on tyrehtynyt, joten jos haluat täydentää sarjojasi, alkaa olla kiire. Suomalainen lasisuunnittelu on tunnettu omaperäisyydestään, ja sille on kysyntää ulkomaita myöten. Omaan arkeen kannattaa suhtautua kunnioituksella: 1950−70-luvun muotoilun lisäksi voisi suunnata katseensa 90-luvun muotoiluun ja etsiä esimerkiksi Irina Viippolan Uuma-laseja tai Harri Koskisen Klubi-laseja. Uusien lasiastioiden hinnat ovat viime aikoina nousseet, joten antiikkiliikkeistä saatat tehdä huokeita löytöjä. Aikaisemmin vanha maksoi usein enemmän.

Ulkonäkö

Astioita ostettaessa hyvä kriteeri on, että siitä pitää. Tarkista myös, että lasi on ehjä ja kirkas. Vanhoissa lasisarjoissa on upeita värejä, jotka sointuvat hyvin toisiinsa. Nyt kattauksissa on muodikastakin yhdistellä monenlaisia muotoja ja värejä sekä uutta ja vanhaa. Ei siis haittaa, jos kaapista ei löydy koko lasistoa. Kun eteen tulee jokin miellyttävä esine, osta se ja hanki lisää myöhemmin. Aina voit myös täydentää sarjaa uustuotannolla. Tosin tarkkasilmäistä voi häiritä, että valmistusmateriaalien ja -menetelmien muutosten vuoksi se yleensä poikkeaa alkuperäisestä. 

Taidelasi

Signeerattu lasi on taidetta, ja se säilytetään vitriinissä. Tapio Wirkkalan Kantarelli ei siis ole kukkavaasi, koska vesi jättää sen pintaan jälkiä ja arvo laskee. Jos joskus haluat käyttää taidelasia, vaihda vesi päivittäin tai aseta kukat suojaavaan astiaan, kukkatuubiin tai askartele muovipullosta vesiastia. Signeeraamatonta voi käyttää huolettomammin − se on maljakoksi tehty. Jos olet epävarma esineesi oikeasta arvosta, käänny asiantuntijan puoleen. 

Näin käytät vanhaa lasia

  • Nimensä mukaisesti käyttölasi on tehty käyttöön eikä kaapin perälle pölyyntymään. Ei kannata ajatella, että koska lasit ovat vanhoja, niitä ei voisi enää käyttää.
  • Käsin puhallettu lasi, ohutkin, kestää normaalin arjen ehkä paremminkin kuin uusi, paksu puristelasi, joka naarmuuntuu helposti ja saattaa särkyä murusiksi pienestäkin kolauksesta. Jopa Timo Sarpanevan henkäyksen ohut I-sarja on tehty nimenomaan käyttölasiksi.
  • Ohut lasi kestää periaatteessa konepesun siinä missä huolimattoman käsin pesun. Tosin esimerkiksi korvallisia tuoppeja tai jalallisia viinilaseja ei ole syytä pestä astianpesukoneessa.
  • Muista, että vanhaa lasia ei ole alun perin tehty konepestäväksi, joten konepese omalla vastuulla.
  • Käyttölasin rahallinen arvo ei sinänsä nouse, joten sen rikkoontuminen ei ole katastrofi, ellei sitten ota huomioon esineen tunnearvoa.  

Lue lisää:

Kommentoi »