Materiaaliopas: lasi
Sisustus
Materiaaliopas: lasi
Huurteista, rosoista, hiottua. Lasi muovautuu rakennusmateriaaliksi, arvokkaiksi koristeiksi ja edullisiksi käyttöesineiksi.
Julkaistu 22.5.2015
Avotakka

Aalto-vaasi, Heikki Orvolan Kivi-tuikkulyhty, Kaj Franckin Kartio-lasi, Mariskooli... Luultavasti jokaisesta suomalaiskodista löytyy jokin kotimaisen lasimuotoilun taidonnäyte. Lasi on kansallisaarteemme. Suomi on ollut edelläkävijä myös lasiteollisuudessa. Maamme ensimmäinen lasitehdas perustettiin jo 1681 Uudessakaupungissa, kun taas maailmalla lasitehtaat alkoivat yleistyä vasta 1700-luvun puolella. Koneellinen valmistus alkoi Lahden lasitehtaalla 1927.

Mikä lasi?

Eri tarkoituksiin käytettävää lasia valmistetaan eri raaka-aineista. Esimerkiksi pullot, purkit ja ikkunalasi ovat edullista alkalikalkkilasia eli soodalasia, jota valmistetaan soodan, hiekan ja kalkin seoksesta. Suuri osa lasiraaka-aineesta on kierrätettyä.

Arvokas kristallilasi on painavampaa, helpommin hiottavaa ja kauniisti valoa taittavaa, ja sitä käytetään taidelasiesineissä. Kristalli on kuitenkin epäekologista, koska sen valmistuksessa käytetään lyijyä. Edullista lasia puhalletaan koneellisesti tai valmistetaan puristamalla valurautamuoteissa. Tasolasilevyjä valmistetaan float-menetelmällä, jossa lasimassa valutetaan sulan tinan päälle.

Lasilla ei ole selvää sulamispistettä, vaan kuumennettaessa se pehmenee vähitellen. Raaka-aineet sulatetaan noin 1 500 asteen kuumuudessa lasiuunissa. Lasia värjätään lisäämällä lasimassaan eri malmeja. Punaisen värin aikaansaamiseksi massaan lisätään seleenirubiinia tai jopa kultaa, ja siksi punainen lasi on kalliimpaa kuin muun väriset lasit.

Lasin käyttö sisustuksessa

Ikkunat ja ovet, parvekelasit, suihkuseinät ja pöytälevyt ovat tavallisimpia käyttökohteita. Ne on usein karkaistu tai laminoitu turvallisuuden parantamiseksi. Väliovissa ja -ikkunoissa voidaan käyttää kirkkaan lasin sijaan kuvioitua lasia, joka toimii myös näkösuojana. Keittiön välitila on mahdollista lasittaa kaakeloinnin sijaan ja lasista voi tehdä jopa lavuaareja. Borosilikaattilasi, joka tunnetaan myös nimellä Pyrex, kestää hyvin lämpötilaeroja ja sitä käytetään esimerkiksi uuninluukuissa, uunivuoissa ja kahvipannuissa.

Koska lasi on kylmää ja kovaa, sen seuraksi kannattaa valita lämpimän tuntuisia ja pehmeitä materiaaleja, jotka myös vaimentavat ääntä. Mattapintaiset esineet luovat kiiltävään lasiin sopivaa kontrastia. Lasinen sohvapöytä sopii huomaamattomana pieneen tilaan, ja sen pariksi käy pehmeä villalankamatto.

Lasilevyt valmistetaan valuttamalla lasimassa sulan tinan päälle, jolloin lasista saadaan erittäin sileää.

Lasin ominaisuudet

Plussat ja miinukset

+ läpäisee hyvin valoa mutta vain vähän UV-säteitä

+ kattava valikoima: lasia on saatavilla kirkkaana, värillisenä ja pintakuvioituna, kuultavana ja mattapintaisena

+ lasia valmistetaan pitkälti kierrätysraaka-aineesta

– tavallinen lasi ei kestä iskuja, ja särkyessään se pirstaloituu teräviksi siruiksi

– ei kestä suuria lämpötilaeroja

– lasin sävy on luonnostaan vihertävä, ei täysin väritön

Lasin hinta

Neljä millimetriä paksu kuviolasilevy maksaa 70–150 euroa neliöltä, tavallinen kirkas lasilevy noin 50 euroa. Pintakäsittelyt, värjäys, karkaisu ja laminointi vaikuttavat hintaan.

Kommentoi »