Haaveissa saunaremontti? 14 kekseliästä ratkaisua – kurkkaa ideat!
Rakenna ja remontoi
Haaveissa saunaremontti? 14 kekseliästä ratkaisua – kurkkaa ideat!
Rimalauteet, kattoikkuna ja telkkari saunassa. Nappaa kiinnostavimmat ideat omaan saunaasi!
28.12.2022
 |
Meillä kotona

1. Sauna ilman lauteita

Kuka sanoi, että saunassa pitää olla perinteiset lauteet? Yhtä hyvin lämmössä voi loikoilla isolla tasolla, penkeillä tai jopa tuoleilla, kuten tässä Naantalin asuntomessujen Chalet Pihla -kohteessa. Vaalea sauna ja mustat tuolit luovat veikeän modernin kokonaisuuden.

2. Lauteina jättiläisen tulitikut

Saunan lauteita on monenlaisia, mutta raisiolaisessa omakotitalossa on sellaiset, joita ei ihan heti tule toisaalla vastaan. Jyhkeät lauteet on rakennettu raakaleikatusta haavasta. 38 metriä puuta kuivui vuoden verran ennen kuin sitä päästiin työstämään. ”Jättiläisen tulitikkujen” päälle mahtuu jopa 15 ihmistä kerrallaan.

3. Kuin irtokalusteet

Rivitalokodin saunassa on kiinnostavaa huoneajattelua. Kiinteiden lauteiden sijaan saunassa on moduulikalusteet, joita voi siirrellä saunojien toiveiden mukaan. Lauteet ovat vaaleaksi vahattua haapaa.

4. Ilmettä päreistä

Moderni sauna saa lämpöä ja persoonallisuutta kauniista pärepinnoista. Saunan päreseinä jatkuu kattona läpi koko suihkutilan. Lopputulos on kaunis – ja kierrätetty. Päreet saatiin sukulaisen kattoremontista, josta ne jäivät yli. Pärepinnat on käsitelty värittömällä saunasuojalla ja kuusilauteet valkoisella saunavahalla.

5. Lauteet satavuotiaasta ladosta

Kierrätysmateriaalit kannattaa muistaa myös saunaa suunnitellessa. 1950-luvun talo sai uuden saunan satavuotiaan ladon vanhoista laudoista. Perinteisten lauteiden sijaan istuimet muistuttavat enemmän puusohvia. Niillä istuskellessa voi katsella televisiota, joka on upotettu seinässä olevan luukun taakse. Upea ja uniikki sauna on asukkaan suunnittelema ja puuartesaanin toteuttama.

Valaistus on merkittävä osa saunan tunnelmaa. Suosi epäsuoraa ja himmeää tai himmennettävissä olevaa valaistusta.

6. Talon kivijalkaa ihaillen

Jos saunalle ei löydy tilaa sisältä eikä pihalta, sille voi löytyä paikka vaikka kellarista! Vaasalaisen kodin isossa remontissa perunakellari muuttui ylelliseksi spa-osastoksi. Pieneen ja tunnelmalliseen saunaan mahtuu kerrallaan pari kolme henkeä rupattelemaan tai katselemaan televisiota, joka on suojassa lasin takana. Hauska yksityiskohta on ikkuna, jonka takaa näkyy talon kivijalka.

Mikä tahansa ikkuna tuo saunaan eloa. Jopa valaistu kivimuuri onnistuu näyttämään maisemalta!

7. Lauteet vastakkain

Vierekkäin vai vastakkain, siinäpä pulma. Jos leveyttä riittää, vastakkain sijoitetut lauteet ovat kiva ratkaisu. Istumaan mahtuu useampi ja kaksin saunoessa molemmille jää oma loikoilupuoli. Alas asti verhoillut lauteet tekevät kokonaisuudesta viimeistellyn.

8. Mikä kattoikkuna!

Sauna voi löytää sijan yllättävästäkin paikasta. Oululainen perhe saunoo entisessä rehusiilossa, jonka pyöreä tila inspiroi toteuttamaan lasikattoisen ”revontulisaunan”. Tervantuoksuiseen pyöreään saunaan mahtuu isompikin porukka ihailemaan tähtitaivasta ja revontulia.

9. Valoa tulvillaan

1930-luvun taloon haluttiin vielä remontin loppuvaiheessa uusi sauna. Päiväaikaan valoa tulvii kahdesta ikkunasta, suoraan ulkoa sekä pesutilan kautta. Illan tullen saunassa kylvetään kynttilänvalossa, sillä sinne ei vedetty lainkaan sähköjä. Lauteet ovat haapaa, ja seinät verhoiltiin helmipaneelilla.

10. Tummaa ja vaaleaa

Tumma mikrosementtiseinä terävöittää vaaleaa saunaa. Warkopin penkkimäiset haapalauteet sopivat neliömäiseen tilaan. Lauteisiin upotettu Tulikiven Kuura-kiuas sulautuu seinään.

11. Riemua rimoista

Erilaiset rimaratkaisut ovat nyt remonttitrendien kärjessä. Rintamamiestalon alakertaan syntyi hieman erilainen sauna, kun perhe pyysi apuun arkkitehti Heikki Lamusuon ja taiteilija Jaana Partasen. Venepuusepän rimasta rakentamat lauteet ovat tämän saunaosaston katseenvangitsija. Illuusio lennokkaista lauteista syntyy vaaleiden rimojen sekä mustaksi vahatun rungon ja tumman taustan ansiosta. Pieni kiinnostava detalji on myös se, että puukiukaan tulipesä avautuu käytävään, takkahuoneen puolelle.

Kun suunnittelet remonttia, mieti miten saunot. Haluatko istua, maata vai nostaa jalat ylös?

12. Mustavalkoinen unelma

Mustavalkoisen saunan juju on modernissa värityksessä, penkkimäisissä lauteissa sekä hienossa maisemassa. Sävyihin sopivat saunatekstiilit viimeistelevät kokonaisuuden.

13. Melkein leijuvat lauteet

Päätyseinä ja katto ovat hiilenmustaa sormipaneelia, ja muissa seinissä on samaa hartsipinnoitetta kuin kylpyhuoneen puolella. Ilmavat lauteet on tehty liimapuulevystä siten, että kantava rakenne jää piiloon.

14. Löylyt kaarteessa

Vanhaan piha-aittaan rakennetussa saunatilassa on mittatilaustyönä valmistetut kaarevat lauteet. Samankaltaisia ratkaisuja on esimerkiksi Hermanni-lauteilla. Kylpyamme on erotettu saunasta pesutilaa jäsentävällä kaakeloidulla puoliseinällä.

Kommentoi »