Kesän pihatyöt
Piha ja puutarha
Kesän pihatyöt
Juhannuksen jälkeen voimakkain kasvu alkaa tasaantua. Nyt on aika kitkeä, leikata ja harventaa.
Julkaistu 16.6.2016
Viherpiha

1. Rikkaruohot kannattaa kitkeä pensaiden alusilta, ennen kuin ne ehtivät tuottaa siementä. Matalajuuriset, yksivuotiset rikkakasvit on helppo hävittää toistuvilla harauksilla. Monivuotisten lajien hävittäminen on vaikeampaa, sillä ne leviävät sekä siementen että juuriston avulla.

2. Liuskalehtinen rikkanenätti on syväjuurinen rikkakasvi, joka useimmiten ilmestyy pihalle ostotaimien mukana. Uusia taimia istuttaessa kannattaakin tarkistaa, ettei niiden mukana tule hankalaa rikkanenättiä. Kasvi leviää haarovan juuriverkoston ja maanalaisten rönsyjensä avulla. Juuret katkeilevat helposti kitkiessä ja maata haratessa.
3. Rikkanenätti on syytä kitkeä heti, kun se ilmestyy pihalle. Toistuva kitkeminen ja versojen katkominen heikentävät rikkanenättiä. Kasvia ei pidä laittaa kompostiin, vaan sen voi pakata mustaan jätesäkkiin, joka jätetään paahtumaan aurinkoon ja heitetään sen jälkeen sekajätteeseen. Pieniltä alueilta rikkanenättiä voidaan torjua peittämällä kasvusto valoa läpäisemättömällä materiaalilla.
4. Venähtäneen orvokkikasvuston voi uudistaa leikkaamalla niin, että kuhunkin versoon jää 1–2 lehtiparia. Muutamassa viikossa orvokit kasvattavat tiiviit versot, jotka varmistavat loppukesän kukinnan. Leikkaus kannattaa tehdä ennen lomamatkaa, jolloin kastelutarve vähenee. Ripaus pitkävaikutteista lannoitetta tai uutta multaa innostaa taimet kasvuun.
5. Kesäkukkien lakastuneet kukat kannattaa nyppiä pois, niin kukinta jatkuu pitkään. Jos kukkia ei poisteta, kasvi käyttää energiansa siementen muodostamiseen. Joillain lajeilla kuihtuneet kukat varisevat itsestään, mutta useimmilla ne jäävät paikoilleen. Pari kertaa viikossa tehdyn siistimiskierroksen jälkeen kesäkukat kukoistavat entistä ehompina.
6. Jos omena- tai päärynäpuussa on raakileita ylenpalttisen runsaasti, on harventaminen paikallaan. Raakileharvennus tehdään heinäkuun alussa, kun hedelmät ovat muutaman sentin pituisia. Yhteen kannukseen jätetään kaksi parhaiten kehittynyttä hedelmää, muut poistetaan. Toimenpide parantaa sadon laatua ja suurentaa hedelmien kokoa.

Lue lisää:

Kommentoi »