Raakileharvennus hyödyttää hedelmäpuita
Piha ja puutarha
Raakileharvennus hyödyttää hedelmäpuita
Raakileharvennus hyödyttää omena-, päärynä ja luumupuita.
6.7.2014
 |
Viherpiha

Mitä hyötyä raakileharvennuksesta on?

Hedelmäpuille on tyypillistä jaksottaissatoisuus eli huonot ja hyvät satovuodet seuraavat toisiaan. Raakileiden vähentäminen suurentaa hedelmien kokoa ja tasaa satohuippuja.

Useimmat marjat ja hedelmät muodostavat kukka-aiheet jo syyskesällä. Runsas sato kuluttaa kasvin voimavaroja, jolloin seuraavan vuoden kukkasilmujen kasvattaminen kärsii. Pohjoisessa harvennuksen edut korostuvat, sillä suuri sato heikentää puun talvehtimista.

Miten paljon poistan alkuja?

Huippuvuosina omenan ja päärynän raakileista kannattaa poistaa reilusti yli puolet, jolloin kannukseen jää kaksi raakiletta noin 10 sentin etäisyydelle toisistaan. Luumulla voit poistaa raakileista jopa valtaosan. Suurihedelmäisillä lajikkeilla sopiva raakileiden väli on noin kuusi senttiä.

Milloin on paras aika?

Ryhdy työhön vasta heinäkuun puolella, jolloin omenan raakileet ovat parin–kolmen sentin kokoisia. Odota ennen harventamista, että latvuksen alla näkyy puun luonnostaan pudottamia alkuja. Omenapuulla se tapahtuu juhannuksen tienoilla, noin kuukauden kuluttua kukinnasta.

Miksi puu tiputtaa raakileita?

Puu säätelee satomäärää ja karistaa maahan raakileita, joista ei kasvaisi kunnon hedelmää. Maahan tippuu kasvitautien ja tuholaisten vioittamia sekä vaillinaisesti pölyttyneitä tai kehittyneitä alkuja. Kuivuus ja kuumuus lisäävät karisemista.

Lue lisää:

Kommentoi »