
Kesäkanat ovat helppoa seuraa. Ihan omin päin niitä ei silti pidä ottaa. Ensin kannattaa selvittää, mitä laki sanoo kanojen pidosta. Kanoista pitää aina tehdä eläintenpitoilmoitus ja pitopaikkailmoitus. Kanojen määrällä ei ole väliä. Jo yhdestä kanasta pitää ilmoittaa.
Viranomaiset haluavat tietää eläinten pitopaikat esimerkiksi lintuinfluenssan tai muiden tautien uhkan varalta. Samoin eläinten hyvinvointia voidaan seurata, kun niiden pitopaikat ovat tiedossa.
Ilmoitukset voi tehdä koti- tai mökkikunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle tai verkossa Ruokaviraston nettisivuilla. Kaava-alueella kanojen pitämisestä on syytä ottaa yhteyttä myös kunnan terveydensuojeluviranomaisiin.
Kunnasta kannattaa kysyä, pitääkö kanojen pidolle ja kanalalle hankkia lupa. Jos esimerkiksi autotalli muutetaan kanalaksi, lupa tarvitaan. Joissakin kunnissa saa rakentaa pienen piharakennelman ilman lupaa.
– On hyvä jutella etukäteen myös naapureiden kanssa. Kukko voi herättää aikaisin, eivätkä naapurit siitä välttämättä pidä, vinkkaa Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina.
Ota kana harrastajalta tai suoraan kanalasta
Kanoja voi ostaa suoraan poikastoimittajilta ja tuotantokanaloista. Siipikarjaliiton nettisivuilla on lista liiton hyväksymistä poikasten toimittajista. Tuotantokanalat poistavat munimisikäisiä kanoja, jotka ne korvaavat nuoremmilla. Helpoiten kanoja löytää Facebookin kanaharrastajien ryhmistä ja netin myyntipaikoista.
– Valkoiset tuotantokanat maksavat kukon ja muutaman kanan pakettina 50–80 euroa. Harvinaisesta kukosta voidaan pyytää 20 euroa, kertoo agrologi ja eläinten hoidon opettaja Vappu Vesikukka.
Kanarotuja löytyy Suomesta kymmeniä. Ulkomaisten rotujen lisäksi kanoista on myös monia kotimaisia maatiaiskantoja. Kaikki lajit eivät muni kovin paljon, vaan niitä otetaan silmäniloiksi. Eri rotuja on luokiteltu esimerkiksi kukkojen aggressiivisuuden mukaan. Jotkut lajit ovat hyvin kesyjä ja ihmisille ystävällisiä. Joidenkin rotujen kukot tiedetään äksyiksi.
Oli rotu mikä tahansa, niiden elintavat ja tarpeet ovat samat. Kanat elävät yleensä 6–7 vuotta. Jotkut alkuperäisrodut voivat elää kymmenvuotiaiksi. Jalostetut hybridilajit ovat lyhytikäisempiä.
Kesäkanojen ottaminen on vastuullista puuhaa.
Näin järjestät kesäkanoille hyvät olot lepäämiseen, munintaan ja kylpemiseen
Eläinsuojelusäädösten mukaan kanoilla pitää olla turvalliset ja hyvät olot. Kana tarvitsee suojan sateelta, paahteelta, tuulelta ja kylmältä. Sen pitää päästä yöksi turvalliseen paikkaan.
Kanalaa ei ole silti pakko rakentaa. Vaadittujen olojen järjestäminen voi kuitenkin olla haastavaa ilman sitä. Lisäksi kanojen pitoa ulkona vapaana on rajoitettu keväällä lintujen kevätmuuton aikaan lintuinfluenssavaaran takia.
– Kanalan ei tarvitse olla hieno eikä kanoille varta vasten rakennettu. Kesäkanoja voi pitää myös leikkimökissä, parakissa tai vaikka liiteristä erotetussa tilassa, sanoo Tarja Ojanne. Hän on kirjoittanut oppaan pienkanalan pitämisestä.
Kanalassa pitää olla tilaa neliömetri 4–5 kanaa kohti. Määrä vastaa eläinten tiheyttä luomutuotannossa.
Jos kanalaa ei ole, kanojen pitää päästä yöksi esimerkiksi vaakana kasvavalle oksalle lehvästön suojaan. Kanat voivat nukkua sillä turvassa ketuilta. Nukkumapaikan pitää tarjota suojaa myös lentäviltä saalistajilta. Ketut ja haukat syövät kanat suihinsa, jos ne yöpyvät näkösällä.
Yleensä kukko pystyy pitämään muut saalistajat ja esimerkiksi koirat kaukana kanoista, Vesikukka kertoo.
Laki vaatii myös, että kanan pitää saada elää kanan elämää. Sillä pitää olla orren lisäksi pesintäpaikat ja hiekkakylpytilat. Kana haluaa munia suojaisassa paikassa. Kanalaan voi tehdä pesäkopit.
– Jos kanalarakennusta ei ole, kana tarvitsee pihaan hämyisen paikan esimerkiksi pensaiden alla. Pesä voi olla myös katoksen alla, Vesikukka neuvoo.
Hän sanoo, että keväällä kannattaa seurata munimista. Jos kanat munivat, ne tykkäävät pesistä. Jos munia ilmestyy kanalan lattialle tai pihalla näkyville, pesät eivät miellytä niitä. Pesiä pitää silloin parannella, kunnes ne alkavat kelvata.
Jos tietty pesä on oikein hyvä, kanat voivat jopa jonottaa munimaan sinne. Kannattaa miettiä, mikä pesässä miellyttää kanoja ja tehdä muista samanlaisia.
Kanalasta on otettava säännöllisesti salmonellanäytteet, jos kananmunia myy tai antaa käytettäväksi oman kotitalouden ulkopuolelle.
Kanat tarvitsevat myös paikan, jossa ne kylpevät. Kanojen kylpyhuoneessa lentää veden sijaan hiekka. Kanat heittävät sitä höyhenten alle. Kun höyhenpeite on pörhöisen ilmava, ulkoloiset eivät lisäänny sen alla.
Kylpypaikassa voi olla turvetta, hienoa hietaa tai hiekkaa, jonka raekoko on noin kaksi millimetriä. Vappu Vesikukka suosittelee hiekkaa, sillä turve pöllyää ja leviää laajalle. Kylpyläksi kanalassa sopii esimerkiksi lavakaulus, jonka reunat ovat matalat. Pihassa kylpypaikaksi voi rajata laudoilla suojaisen nurkan.
Kanojen pitää saada juomavettä pitkin päivää. Valoa ne tarvitsevat 16 tuntia vuorokaudessa kesät talvet. Myös kesällä kanat menevät mielellään hämärään viettämään yötään.
Kanoille pitää olla aina tarjolla myös munitusrehua. Ne etsivät itsekin ruokaa luonnosta.
– Niillä on koko päivä aikaa ruopsuttaa pihasta hyönteisiä ja matoja.
Lisäksi niille voi antaa murskattuja munankuoria kalkin lähteeksi. Tiput syövät lisäksi keitettyä keltuaismassaa. Sipulia tai avokadoa kanoille ei saa syöttää.
Kanat ovat puuhakkaita ja veikeitä mökkikavereita, Vappu kehaisee.
Niitä ei pidä jättää pitkäksi aikaa selviämään omin nokin. Kanoja täytyy pitää silmällä, sillä ne saattavat käydä sairaan tai loukkaantuneen kaverinsa kimppuun.
Usein kesäkanat ovat nuoria, eikä niillä ole vanhuuden vaivoja. Nuorikin kana voi kuitenkin loukkaantua. Kanojen hyvinvointia on siksi tarkkailtava päivittäin. Jos yhden kanan meno hiipuu ja se kyyhöttää paikallaan, se pitää hoitaa kuntoon.
Tarja Ojanne muistuttaa, että kesäkanojen ottaminen on vastuullista puuhaa.
– Jos itse on joskus poissa, pitää aina hankkia varahoitaja.
Mitä kesän jälkeen?
Kesän jälkeen kanoja ei saa hylätä eikä jättää hoidotta. Niitä voi pitää ympäri vuoden, jos niille on hyvät, lämpimät tilat ja niitä on aikaa käydä hoitamassa säännöllisesti.
Jotkut kanalat vuokraavat kanoja kesäksi ja ottavat ne takaisin syksyllä. Tuotantokanalat eivät saa ottaa takaisin kanoja, jotka ne ovat kerran poistaneet, kertoo kananhoitoon erikoistunut agrologi Tarja Ojanne.
Jos kanat on ostettu harrastajalta, kannattaa kauppoja tehdessä kysyä, voiko kanat palauttaa kesän jälkeen. Kanat pitää lopettaa, jos niille ei löydy syksyllä paikkaa. Toimenpide pitää suorittaa mahdollisimman nopeasti ja tuskattomasti, esimerkiksi murtamalla niska. Apua voi pyytää vaikka metsästystä harrastavalta naapurilta tai ystävältä, jos eläimen lopettaminen on vierasta.
Pienen määrän kanoja saa haudata. Se on sallittua, jos pitopaikassa on korkeintaan sata kanaa. Yksittäisen kuolleen kanan voi laittaa sekajätteeseen sanomalehteen käärittynä. Helteillä raato alkaa haista parissa päivässä. Silloin se kannattaa vielä jätteidenlajittelupisteeseen. Kanat voi myös syödä, jos siihen pystyy.
Lisätietoja:
Ruokavirasto.fi, Munanetti.net, Siipi.net sekä Facebookissa ryhmät Kanaharrastajat, Eläköön maatiaiskana ja Munanetti.