Kekseliäät joulukoristeet kierrättäen! Diy-taiturit näyttävät, kuinka lasipulloista, liivatelehdistä ja sipsipurkeista syntyy ihanuuksia

Kekseliäät joulukoristeet kierrättäen! Diy-taiturit näyttävät, kuinka lasipulloista, liivatelehdistä ja sipsipurkeista syntyy ihanuuksia
Luonnonmateriaalien hyödyntämistä, kynttilänjämien uudelleenkäyttöä ja tapettien kierrättämistä. Innokkaat diy-ihmiset osaavat käyttää projekteissaan myös kierrätysmateriaaleja. Nappaa viiden askartelijan jouluiset ideat ja kokeile niitä myös itse!
Julkaistu: 16.12.2021

"Havupullojen askartelu on todella helppoa"

Jenni Hynnä bongasi idean havupullokynttilänjalkoihin Pinterestistä.

– Niiden askartelu oli todella helppoa. Täytin pullot vedellä, leikkasin havunoksat, varvut ja saniaisen lehden oikean mittaisiksi suhteessa pullojen kokoon, ja lopuksi lisäsin kruunukynttilät pulloihin.

– Suosittelen käyttämään erimuotoisia ja -kokoisia pulloja, se luo kokonaisuuteen mielenkiintoa, Jenni vinkkaa.

Jenni vinkkaa, että kynttilöiden alaosaa voi joutua veistelemään, jotta ne mahtuvat pulloihin.

– Ennen kasvin asettelua pulloon on myös hyvä mitata, että kasvi on oikean kokoinen. Se kannattaa jättää pitkäksi, jotta se on helppo nypätä pullosta pois jotakin apuvälinettä hyödyntäen. Itse käytän pinsettejä.

Jenni tunnustautuu innokkaaksi käsillä tekijäksi. Lisää hänen sisustusvinkkejään löytyy Instagramista @jenni_jhdesign.

Jennin tekemät pullot ovat keränneet sosiaalisessa mediassa lukuisia kehuja, ja moni on innostunut myös itse kokeilemaan niitä.

– Minusta idea on hyvä, koska sen voi toteuttaa lähes ilmaiseksi: luonnosta löytyy kasveja, ja monella on varmasti kotona ylimääräisiä lasipulloja ja kynttilöitä.

"Ovat herättäneet hilpeyttä"

Innokkaaksi diy-ihmiseksi esittäytyvä Riitta Salmivuori askarteli joulun alla oven edustan komistajiksi veikeitä maahisia.

– Kuistilla seisovat maahiset ovat herättäneen hilpeyttä kyläilijöissä, Riitta kertoo.

Riitalla on jatkuvasti diy-projektia meneillään. Heinäseipäistä tehdyt jouluiset maahiset ovat yksi uusimmista luomuksista.

Riitan mukaan maahisten askartelu on helppoa ja nopeaa – kunhan saha, pensseli ja sakset vain pysyvät kädessä.

– Maahiset on tehty erimittaisiksi sahatuista heinäseipään pätkistä. Lakkiosa on maalattu mustalla Helmi-kalustemaalilla – lakin alareunaan leikkasin noin 5 cm x 7 cm palan melko pitkäkarvaista keinokarvaa.

Maahisen nenä on noin 3,5 cm halkaisijaltaan oleva puuhelmi.

– Paukautin ne puukolla ja vasaralla puoliksi ja maalasin akryylimaalilla vaaleanpunaisiksi.

"Olen ammatiltani sairaanhoitaja. Hauska vapaa-ajan harrastus on todella hyvää vastapainoa työlle – käsillä tekeminen on sitä parasta hermolepoa", Riitta pohtii.

Idea maahisiin syntyi Riitan aiemmin tekemistä heinäseiväsenkeleistä.

– En ole perinteisten punaisten ja vihreiden joulukoristeiden ystävä. Maahiset ovat vähän neutraalimpia kuin tontut ja niitä voi pitää kuistilla pidempään kuin useita muita joulukoristeita.

Joulun kaunein huvimaja

Päivi Nurmi hyödynsi jouluaskartelussa leivonnasta ylijääneitä liivatelehtiä, joiden avulla syntyi jouluinen huvimaja piparkakkutalon tyyliin.

– Olen aikaisemmin käyttänyt liivatelehtiä piparitalojen ikkunoissa, joten siitä se ajatus lähti.

Päivi tarvitsi huvimajakoristeen toteutukseen kahdeksan liivatelehteä.

– Katkoin grillitikuista liivatelehtien pituisia pätkiä ja liimasin tikut ja liivatteet yhteen. Liimasin myös lehden alareunaan pätkät ikään kuin ”sokkeliksi" tukevoittamaan taloa. Sitten vain liimasin palat kerrallaan kuumaliimalla 8-kulmaiseksi majaksi. Myös katto on tehty tikkuja hyödyntäen.

Päivin huvimajakoriste on tyyliltään hempeän herkkä.

Päivillä oli liimausvaiheessa ylimääräiset apukädet.

– Liiman kovettumisen jälkeen kiersin katon tyllikerroksella ja asetin pitsiliinan koristeeksi. Mökin kulmat ja ikkunat pursotin pikeerillä piparitalon tapaan.

Komeuden kruunaavat led-valot.

"Lopputulos palkitsee"

Satu Ahtiaiselle aarteita ovat kynttilänjämät, joista syntyy hänen käsissään uusia ja kauniita valontuojia. Kynttilöiden teko on vienyt Sadun mennessään. Täksi jouluksi hän on valmistanut yhteensä 68 kynttilää, joista osa päätyy pukinkonttiin.

– Viime vuonna ostin kirppareilta erilaisia kulhoja ja astioita, joihin kynttilät voi valaa. Tänä vuonna tilasin valmiita muotteja ja eripaksuisia sydänlankoja.

– Kynttilöiden alkuvalmistelut olivat kaikkein työläin vaihe, Satu kertoo.

Satu myöntää, että kynttilöiden teko oli alkuun aikamoista näpräystä, ja hermojen menettäminen olikin lähellä.

– Viime vuonna sulatin kynttilät paistinpannulla ja kauhoin kauhalla massaa astioihin. Tänä vuonna löysin nokkakattilan, joka helpottaa kovasti kynttilöiden tekemistä.

Satu koukuttui kynttilöiden tekoon.

Alkuun haasteita tuotti myös sydänlangan asettaminen.

– Lopputulos kuitenkin palkitsi – erivärisiä jämiä sekoittaessa kynttilämassojen värit muuttuvat kuivuessaan, ja valmiiden kynttilöiden värit ovat valamista seuraavana päivänä ihana yllätys. Kaiken kaikkiaan tämä on koukuttavaa ja mukavaa puuhaa.

Hyödynnä tapettijämät!

Sirpa Riihentaus on henkeen ja vereen diy-ihminen. Erityisesti joulukuussa ”askartelupajassa” riittää kiirettä.

Sirpa hyödyntää askartelussa kierrätyshengen mukaisesti muun muassa vanhoja sipsipurkkeja ja tapettijämiä.

– Löysin netistä idean Pringles-purkkien tuunaamisesta joulupaketeiksi. Purkit voi täyttää esimerkiksi kynttilöillä tai suklailla.

Lahjapaketeiksi koristeltuihin sipsipurkkeihin mahtuu esimerkiksi pieni pullo jouluista juomaa tai kynttilöitä.

Sirpa tapetoi myös vanhoja kirjoja joulukoristeiksi.

– Kirjat ovat edesmenneen isäni kirjoja, jotka olen koristellut tapettien lisäksi lahjapaperilla, maalilla ja serveteillä. Muisto isästäni säilyy, eikä kirjoja tarvitse heittää pois tarpeettomina.

Muista jokamiehenoikeudet, kun keräät luonnosta kasveja askartelua varten

Metsästä saa kerätä ilman maanomistajan lupaa rauhoittamattomia kukkia, yrttejä ja vastaavia kasveja sekä maahan pudonneita käpyjä, havuja ja puiden oksia. Sammalta ja jäkälää ei saa kerätä ilman maanomistajan lupaa.

Lähde: Ympäristöministeriö

Kommentoi »