Katto kuntoon: peltikaton maalaus ja huolto
Rakenna ja remontoi
Katto kuntoon: peltikaton maalaus ja huolto
Peltikatto voi joutua säiden armoilla kovalle koetukselle. Opastamme, miten peltikaton maalaus onnistuu kotikonstein. Remonttikonkari Kirsi Laamanen näyttää mallia!
Julkaistu 25.4.2017
Meidän Mökki

Vanha peltikatto tulee ikääntyessään epäsiistiksi, kun sen pinta haalistuu ja kiilto katoaa. Aurinkoiselta puolelta pinta on voinut jopa vaihtaa väriä. Esimerkiksi alunperin ruskea peltikatto voi vaikuttaa vihertävältä.

Jos peltikatto on muuten ehjä, ilmeen kohentamiseen riittää kunnon huolto ja uusi maalipinta. Myös vanhat naulan- tai ruuvinkannat kannattaa naputella alas ja kaikkien läpivientien ja liitosten tiivistykset tarkistaa.

Jos peltikaton vanha maali on tiedossa, tilalle kannattaa valita mahdollisimman samantyyppinen maali. Jos aiemmasta tuotteesta ei ole tietoa, on suositeltavaa käyttää vesiohenteista maalia, joka sopii sekä vesi- että liuotinohenteisen maalin päälle.

Ennen peltikaton maalausta katto pitää pestä huolella, sillä maali ei tartu likaiseen tai huonosti huuhdeltuun pintaan. Myös muut pohjatyöt kannattaa tehdä huolella. Teräsharja on paras apuväline sekä irtonaisen maalin että ruosteen poistoon. Pahoin hilseilleen pinnan voi käsitellä myös maalinpoistoaineella. Katon ruostekohdat tulee hiertää puhtaalle peltipinnalle, jonka jälkeen kohta pohjustetaan ruosteenestomaalilla.

Peltikatoille on useita täsmäpesuaineita. Pesuaine kannattaa levittää matalapaineruiskulla, jonka jälkeen sen annetaan hetki vaikuttaa. Katon voi huuhdella esimerkiksi kevyesti painepesurilla. Harjaus tehostaa katonpesuaineen vaikutusta. Sopiva harja on jämäkkä, mutta ei liian kova. Katon pesua helpottamaan on suunniteltu erityisiä jatkovarsia. Pesun jälkeen katon tulee kuivua kunnolla ennen varsinaista maalausta.

Peltikaton maalaukseen pouta on paras maalaussää, mutta kovin aurinkoinen keli ei ole hyväksi. Paras lopputulos syntyy, kun kattopellin pinta on 5–30-asteinen ja ilman suhteellinen kosteus on alle 80 prosenttia. Jos peltikatto on maalatessa liian kuuma, pinnasta voi tulla laikukas ja hilseilevä. Ilta- ja aamukaste tuottavat myös virheitä. Lämpötila ei saa yölläkään laskea alle viiden asteen.

Maalaamaton katto, eli galvanoitu pelti, saa olla pinnoittamatta pari vuotta, jotta sen pinta hapettuu himmeäksi ja sopivaksi maalaamiselle. Odotusaikaa voi lyhentää hiekkapesulla. Myös muovipinnoitettuja peltikattoja voi maalata, kunhan pinnoite on hyvin kiinni alustassaan. Pellin kääntöpuolelta voi katsoa pinnoitetyypin, jonka perusteella voi valita sopivan maalin kattoon.

Muista myös turvallisuus! Käytä katolla ja telineillä aina kunnollisia turvavaljaita ja -köyttä. Kiinnitä köysi riittävän lujaan ja pitävään paikkaan.

1. Tarkasta peltikaton kunto ennen maalausta. Naputtele ylös nousseet naulat alas tai kierrä törröttävät ruuvit kiinni. Jos vanha kiinnike ei pidä, poista se ja asenna uusi tilalle.
2. Peltikaton maalaus aloitetaan pohjatöillä. Rapsuta kaikki irtonainen vanha maali ja lika pois, sillä uusi maalipinta ei pysy kiinni, jos alusta ei ole täysin kiinteä ja puhdas. Harjaa ruostekohdat puhtaalle pellille. 
3.Pese peltikaton pinta huolellisesti ennen maalausta. Levitä katonpesuaine matalapaineruiskulla. Laimenna pesuaine ohjeen mukaan.Jos laimennussuhde on esimerkiksi 1:6, pesuainetta tulee yksi osa ja vettä kuusi osaa.
4. Anna pesuaineen vaikuttaa ensin parisenkymmentä minuuttia. Voit tehostaa aineen vaikutusta harjaamalla. Erityisesti pinttyneet paikat kannattaa kuurata huolella ennen peltikaton maalausta. Harjan pitää olla jämäkkä mutta tarpeeksi pehmeä.
5. Kun olet harjannut katon, se pitää huuhdella huolellisesti, ettei katolle jää pesuainetta heikentämään maalin tarttumista. Painepesuri on hyvä apu. Jos sää on aurinkoinen, pese peltikatto osissa.
 6. Kun peltikatto on kuivunut vähintään seuraavaan päivään, puhdista ruostekohdat vielä kevyesti ja käsittele ne ruosteenestomaalilla. Anna kuivua kunnolla ennen varsinaista peltikaton maalausta.
7. Jotta peltikaton maalaus onnistuisi mahdollisimman hyvin, sekoita maali huolellisesti ennen työn aloittamista. Näin pigmentti jakautuu tasaisesti. Pelkkä purkin heiluttelu ei riitä. Voit sekoittaa maalin tikulla tai mieluummin vääntimeen liitetyllä vispilällä.
8. Jyrkillä katoilla siveltimeksi soveltuu parhaiten ns. käyrä malli. Maaliruisku on myös hyvä valinta. Maalaa yhden pellin verran ylhäältä alas. Viimeistele kohta aina pitkällä vedolla.
9. Peltikaton maalaus kannattaa tehdä mieluiten kahteen kertaan. Tarkista, vaikuttaako katon lämpötila esimerkiksi maalin ohentamiseen. Huomaa, että aamu- tai iltakaste voivat aiheuttaa ulkonäkövirheitä.

Lue lisää:

1 kommentti