Maistuisiko raikas caesarsalaatti, herkullinen nyhtöhodari tai trendikäs smash burger? Katso kesän maistuvimmat pororeseptit ja parhaat valmistusvinkit

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Poronlihan neljä vuodenaikaa -hanke
Maistuisiko raikas caesarsalaatti, herkullinen nyhtöhodari tai trendikäs smash burger? Katso kesän maistuvimmat pororeseptit ja parhaat valmistusvinkit
Poro on maukas ja terveellinen lihavaihtoehto, joka sopii arjen tuttuihin ruokiin ja juhlapöydän erikoisherkkuihin. Siitä valmistat uudella twistillä myös kesän suosituimmat annokset.
Julkaistu: 15.7.2021

Maailman huippuravintoloissakin kokkina työskennellyt Jaakko Impiö toivoisi ihmisten käyttävän poroa nykyistä enemmän ja monipuolisemmin – kyseessä kun on kotimainen, vähärasvainen ja ravinnerikas raaka-aine, joka tuo ruokaan runsaasti makua.

Rovaniemellä syntyneelle Impiölle pororuoat ovat tuttuja jo lapsuudesta, vaikka hän muuttikin kaupungista vuoden ikäisenä. Kotona ja sukulaisten luona oli usein tarjolla etenkin poronkäristystä ja ulkofileetä.

− Molemmat ovat hyviä, mutta välillä on kiva saada vaihtelua. Poronlihan neljä vuodenaikaa -hankkeeseen suunniteltujen reseptien avulla haluankin näyttää, että porosta on moneksi – se taipuu niin naposteltavaksi, alkupaloihin kuin pääruokaan. Hienostuneen taustakaikunsa ansiosta poronliha sopii hyvin juhliin, mutta samalla se on maukas vaihtoehto arjen aterioihin, Tastery Foodsin yrittäjänä ja tuottajana työskentelevä Impiö kertoo.

− Hyvälaatuisen proteiininsa takia pienempikin määrä poroa riittää tuomaan kylläisyyden tunteen. Poronlihan neljä vuodenaikaa -hankkeeseen suunnittelemieni reseptien avulla pororuoat onnistuvat varmasti, kokki ja Tastery Foodsin yrittäjä Jaakko Impiö vinkkaa.

Poro maistuu kesän herkuissa

Monipuolisuus koskee myös sesonkeja – porosta syntyy hodareiden lisäksi helposti muitakin kesään sopivia ruokia, kuten caesarsalaatti, uusista perunoista valmistettava pyttipannu ja tomaatilla höystetty tartar.

Porossa on omanlaisensa maku, ja Impiön mukaan tärkeintä onkin etsiä makupareja, jotka tukevat sitä olematta liian hallitsevia.

− Pororuokia suunnitellessa kannattaa miettiä sesongin raaka-aineita. Kesällä esimerkiksi tomaatit ovat parhaimmillaan, ja niiden makea sekä sopivan kirpsakka makumaailma sopii hyvin poron kanssa. Myös munakoiso, salaatti, yrtit ja kesäkurpitsa ovat hyviä vaihtoehtoja.

Päällystä paahteiseksi paistetut munakoisot tai kesäkurpitsat mausteisella poromurulla ja fetajuustolla. Reseptin löydät täältä.

Poroa on nykyisin varsin hyvin saatavilla, joten siitä on helppo valmistaa lähes mitä tahansa liharuokaa. Poronliha käyttäytyy ruoanlaitossa hyvin samalla tavalla kuin vaikkapa naudanliha, minkä vuoksi erilaisten reseptien muuntaminen pororeseptiksi onnistuu helposti.

− Vaihtamalla naudan poroon saa tuttuihinkin aterioihin uutta ulottuvuutta ja enemmän makua. Kannattaa myös muistaa, että eri ruhonosat toimivat eri ruoissa − esimerkiksi etuselästä valmistuu herkullinen nyhtöporo.

Lisäksi tarjolla on täysin käyttövalmiita tuotteita. Kylmäsavuporo on usein leikkeleen muodossa, joten se sopii paitsi leivän päälle, myös esimerkiksi voileipäkakkuihin, toasteihin ja salaatteihin.

− Lämminsavupororouhe puolestaan toimii erilaisissa täytteissä, kuten ravioleissa, uuniperunoissa, piirakoissa ja pizzoissa. Siitä valmistuu myös herkullinen pastakastike. Rouhe soveltuukin hyvin kaikenlaisiin resepteihin, joissa on pekonia tai kinkkua, Impiö vinkkaa.

Superhelppo nyhtöporo on hot dogien täytteenä kesäjuhlien herkku vailla vertaa. Murea ja maistuva nyhtöporo toimii myös leivissä ja hampurilaisissa. Reseptin löydät täältä.

Poro − aidosti erityistä

• Poronliha on peräisin luonnossa vapaana kasvaneesta eläimestä, joka elää pääasiassa luonnonravinnolla. Lihan alkuperä on aina tiedossa toisin kuin monien muiden eläinten kohdalla.

• Liha on vähärasvaista sisältäen kuitenkin runsaasti terveellisiä rasvahappoja. Poronlihassa on myös runsaasti proteiinia, rautaa, seleeniä ja vitamiineja.

• Hienosyisen rakenteen ansiosta liha on mureaa, helposti sulavaa ja nopeasti kypsyvää.

Vinkit poronlihan valmistukseen löydät täältä, herkullisia reseptejä täältä ja lähimmän ostopaikan täältä.

Kommentoi »