
Miksi sählätä veitsen kanssa, kun sakset on keksitty? Nämä 12 asiaa onnistuvat saksien avulla niin paljon kätevämmin
Käytätkö veistä yrttien leikkaamiseen? Ja pizzan? Ja, ja, ja...? Tämän jutun luettuasi et enää käytä.
Tiedätkö sen turhauttavan tunteen, kun löysä spagettisotku pakenee veitsen alta? Ja sen, kuinka tilli menee muhjuksi, kun tarkoituksesi on saada siitä ilmavaa silppua?
Ei hätää. Toisin kuin koulun kotitaloustunneilla ja emäntäkouluissa kenties opetetaan, keittiön tärkein (ja näppärin) työväline ei suinkaan ole kokkiveitsi, vaan terävät ja jämäkät sakset.
Ja kun kerran vaihdat veitsen saksiin, paluuta ei ole.
– Saksi-innostus alkoi joskus siitä, kun keksin pilkkoa tillit saksilla kuppiin. Pian saksin myös nakit pannulle. Kerran pilkoin yksitellen kolmelle taaperolle spagettia haarukalla ja veitsellä, ja aloin miettiä, että olisiko tämäkin näppärämpää saksien kanssa. Siitä se sitten lähti, kertoo perheenäiti Jaana.

Myös Emmi tunnustautuu "saksiuskovaiseksi":
– Jokunen vuosi sitten olin käymässä lapsuudenkodissani ja ihmettelin, kun äitini leikkeli kylmäsavulohiviipaleet keittiösaksilla palasiksi piirakkaa varten. Siitä lähtien olen itsekin ottanut sakset arkikäyttöön keittiössä. Leikkelen saksilla melkein kaiken mahdollisen: ruohosipulin ja muut yrtit, keväsipulin varret, pizzan palasiksi, paprikan leivän päälle ja esimerkiksi broilerin leikkeen lasten lautasille. Erityisen kätevää tässä on kaltaiselleni laiskalle tiskaajalle se, ettei leikkuulautaa tarvitse juurikaan käyttää.

Tiesitkö, että Fiskarsin saksista tuli oranssit vahingossa? Lue täältä juttu siitä, miten saksista kasvoi menestystarina ja yksi Suomen kotien ikonisimmista esineistä.
Näiden kaikkien pilkkomisessa sakset on havaittu ylivertaisiksi:
- Spagetti ja nuudelit. Kaikkein kätevintä on hoitaa pilkkominen jo kattilassa.
- Tuoreet yrtit. Yrttitupsu käteen, sakset toiseen, ja naks vain suoraan kattilan, pannun tai kulhon yllä.
- Lehtikaali. Kähärää mutta napakkaa lehtikaalia on hankala pilkkoa veitsellä, mutta käsin repiminenkään ei käy yhtä kätevästi kuin pehmeämpien salaattien. Paras vaihtoehto siis: sakset.
- Nakit. Saksien suoraan pannulle tai keittoon!
- Pizza. Kuuman pyörylän saa saksien avulla siivuiksi hujauksessa. Leivinpaperikaan ei mene rikki ja tartu pizzapohjaan, toisin kuin veitsellä leikatessa.
- Pannukakku. Saksiminen onnistuu yhtä kätevästi kuin pizzan kanssa.
- Pienet pinaatti- ja porkkanaletut. Pino lettuja käteen, ja kohta homma onkin jo hoidettu.
- Lihapullat ja muut pyörykät.
- Leipä. Ei ehkä paksuinta limppua, mutta sämpylät ja rieskat saa saksilla hurjan kätevästi osiin.
- Pekoni. Onko rasittavampaa kuin raa'an, venyvän ja rasvaisen pekonin pilkkominen veitsellä? Myös kypsä ja rapea pekoni silppuuntuu kaikkein näppärimmin saksilla.
- Kanafileet. Jos haluat kanasuikaleita, fileet on näppärä saksia pieniksi suoraan pannulle.
- Savulohisiivut. Savulohen rasva ja voimakas tuoksu tarttuvat helposti leikkuulautaan. Kun saksit siivut suoraan kulhoon tai vaikka piirakkaan, leikkuulauta kiittää.