Fiskarsin sakset ovat joka kodin designklassikko – tiedätkö, miksi väri on oranssi?
Sisustus
Fiskarsin sakset ovat joka kodin designklassikko – tiedätkö, miksi väri on oranssi?
Fiskarsin sakset täyttävät 50 vuotta. Tähän mennessä niitä on myyty maailmalla yli miljardi kappaletta. Miten tähän on tultu?
Julkaistu 12.7.2017
Meillä kotona

Oranssit Fiskarsin sakset ovat palvelleet monien kotien keittiö- ja ompelupuuhissa jo puolen vuosisadan ajan. Myöhemmin sakset valloittivat maailmaakin. Tähän mennessä niitä on myyty yli miljardi kappaletta.

Tiesitkö tämän saksien menneisyydestä?

Oranssi väri oli vahinko

Saksien kehitystyö alkoi 1960-luvun alkupuolella Billnäsin tehtaalla. Saksien suunnittelija, muotoilija Olof Bäckström, halusi niiden väriksi mustan, punaisen tai vihreän.

Tuotannon käynnistyessä tehtaalla vuonna 1967 koneenkäyttäjä päätti kuitenkin käyttää loppuun oranssin värin, jota hänen koneessaan oli jäljellä. Lopputuloksena oli neljä eriväristä prototyyppiä, joista oranssi ja musta päihittivät punaisen ja vihreän. Fiskarsin henkilökunnan keskuudessa järjestettiin äänestys saksien väristä, ja oranssi voitti.

Räätälinsakset valmistettiin 1800-luvulla täysin käsityönä, ja niissä oli hiiliteräksinen terä.

Edeltäjätkin olivat laadukkaat

Sakset olivat markkinoille tullessaan maailman ensimmäiset muovikahvaiset sakset. Klassikkosaksien edeltäjää, Fiskarsin räätälinsaksia, pidettiin jo 1800-luvun loppupuolella laadukkaina. Myös nykyisiä saksia arvostetaan maailmanlaajuisesti.

1970-luvulla sakset valloittivat Yhdysvaltojen markkinat. Huhut kertovat, että monessa paikassa sana Fiskars muodostui jopa synonyymiksi saksille. Kerrotaan myös, että äidit kielsivät saksien käytön muilta perheenjäseniltä ja piilottivat sakset käyttääkseen niitä vain omiin ompeluprojekteihinsa.

Tuhansia saksia päivässä

Billnäsin tehtaalla valmistetaan tuhansia saksia päivässä. Jäljitelmiä erilaisista suosituista tuotteista putkahtaa toisinaan markkinoille, niin oransseja saksiakin, mutta yhtiöllä on kattavat prosessit ja järjestelmät tuoteväärennösten hallitsemiseksi.

Jokaiset sakset äänitestataan

Ennen kuin sakset lähtevät tehtaalta, jokainen pari äänitestataan. Aitojen saksien äänen kuulee leikatessa terien kärkeen asti. Jokaisella tehtaassa valmistuvalla saksella tehdään myös koeleikkaus kankaalle.

Väri on suojattu kopioilta

Säästeliään koneenkäyttäjän päätös käyttää koneessa ollut massa loppuun sai yllättävän suuren merkityksen. Saksien oranssi väri on nykyisin suojattu tavaramerkillä, ja se on vähitellen muuntunut koko yrityksen brändin viralliseksi väriksi, josta Suomen vanhin yritys tunnistetaan maailmanlaajuisesti.

Lähteet: Fiskarsin verkkosivut ja viestintäpäällikkö Lotta Lappalainen

Kommentoi »