
”Kasvisten syömisen on oltava mahdollista tulotasosta riippumatta” − salaattifirman toimitusjohtaja perää päättäjien vastuuta
Suomessa salaatti jää sivurooliin tavan ja hinnan vuoksi, eikä lasten riittävä kasvisten saanti voi olla yksin perheiden vastuulla, pohtii salaattibaariyritys Picadelin toimitusjohtaja Kaisa Väistö-Nurminen.
”Vain kahdeksan prosenttia suomalaisista kertoo syövänsä Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusten mukaisesti 400 grammaa kasviksia päivässä. 18–29-vuotiaista näin tekee 4 prosenttia. Luvut perustuvat teettämäämme kansainväliseen kyselytutkimukseen ja ovat todella huolestuttavia.
Suomalaiset eivät edelleenkään miellä salaattia täyttäväksi ateriaksi, vaan sen paikka on pienellä lautasella tarjottimen kulmassa. Salaatti on alkupala, joka nautitaan ennen pääruokaa. Tämä voi johtua lapsuuden tavoista, lautasmallista, jossa salaatti on lisuke, tai siitä, että salaatin ajatellaan olevan pelkkiä salaatinlehtiä.
Salaattilounas on helppo tapa täyttää kasvisten päivittäinen saantitarve tai ainakin iso osa siitä. Ruokaisuutta salaattiin saa vaikkapa pastalla, riisillä tai pavuilla.
”Kasvisten arvonlisäveroa tulisi alentaa tai poistaa se kokonaan. Se kannustaisi tekemään terveellisempiä valintoja.”
Uskon, että jokainen lapsi oppii syömään kasviksia, mutta vastuu ei voi olla yksin perheillä. Lasten riittävä kasvisten saanti on myös päättäjien vastuulla: he vaikuttavat siihen, millaista ruokaa päiväkodeissa ja kouluissa tarjotaan. Esimerkiksi lapseni päiväkodissa välipalana saattaa olla pannukakkuja tai muffineja hedelmien sijaan.
Tutkimuksestamme käy ilmi, että varsinkin nuorilla suurin este kasvisten syönnille on inspiraation puute. Heittäisin haasteen elintarviketeollisuudelle. Kauppojen hyllyt ovat täynnä kiiltäviä karkki- ja sipsipakkauksia. Miten hedelmä- ja vihannesosastoista saataisiin yhtä houkuttelevia? Tutkimukseen vastanneista suomalaisista 87 prosenttia ostaisi enemmän vihanneksia ja hedelmiä, jos ne olisivat halvempia. Kasvisten arvonlisäveroa tulisi alentaa tai poistaa se kokonaan. Se kannustaisi tekemään terveellisempiä valintoja. Kasvisten syömisen on oltava mahdollista tulotasosta riippumatta.
Kasvisten ei tarvitse syrjäyttää lautasella mitään, vaan riittää, että niiden määrää lisää. En usko kasvisten piilottamiseen. Niiden tulee näkyä ruoassa, jotta ihminen ymmärtää syövänsä kasviksia. Terveellisen ruoan syömisen ei pitäisi olla velvollisuus, vaan jotain, mitä ihmiset aktiivisesti haluavat.”
Sillä sipuli -juttusarjassa asiantuntijat kertovat näkemyksensä oman alansa aiheesta.