Kotivinkki

Kasvisten pakastaminen – säilö sadonkorjuun parhaat herkut talven varalle

Kasvisten pakastaminen – säilö sadonkorjuun parhaat herkut talven varalle

Kasvisten pakastaminen on helppoa ja lähes kaikkia kasviksia voi säilöä pakastamalla. Suurin osa kasviksista vaatii pienen esikeittämisen ennen pakastusta. Nappaa hyödylliset vinkit ja säilö herkulliset kasvikset pakkaseen.
Teksti Kotivinkki
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Kasvisten pakastaminen on kätevä tapa ottaa sato talteen, eikä touhu vaadi sen ihmeempiä toimenpiteitä. Riittää, kun puhdistat ja pilkot kasvikset, esikeität niitä hieman ja sujautat rasioihin tai pusseihin. Nopea keittäminen pysäyttää kasvisten entsyymitoiminnan, jolloin ne eivät muutu vetisiksi pakastimessa.

Useimmat yrtit eivät vaadi esikeittämistä ennen pakastamista. Tuoreena ja keittämättä voi pakastaa myös esimerkiksi pilkotut paprikat ja raparperit.

Kasvisten pakastaminen on helppoa! Porkkanan voi pakastaa myös raasteena sellaisenaan.

Kasvisten pakastaminen

Pakastettavien kasvisten käsittely:

  1. Kiehauta vesi, lisää puhdistetut ja pilkotut kasvikset ja laske keittoaika siitä, kun vesi alkaa jälleen kiehua.
  2. Kaada siivilään ja pysäytä kypsyminen kylmän juoksevan veden alla.
  3. Valuta ja pussita annospusseihin tai rasioihin.

Kasvisten keittoajat:

  • herneet silvottuna 1–2 min
  • pavut kokonaisina palkoina 2–4 min
  • kukkakaali paloiteltuna 4–6 min
  • parsakaali paloiteltuna 3–5 min
  • porkkana kuorittuna ja paloiteltuna 3–5 min
  • pinaatti, nokkonen ja mangoldi 2–3 min + hienonnus tämän jälkeen
  • uudet perunat pestyinä ja kokonaisina 3–5 min
  • kurpitsa keitettynä ja soseutettuna
  • punajuuri keitettynä kuorineen kypsäksi, sitten kuoritaan ja pilkotaan

Kun haluat käyttää pakastetut kasvikset, toimi näin:

  • Lisää jäiset kasvispalat ruoan joukkoon kypsymisen loppuvaiheessa
  • Jos tarjoat kasvikset lisäkkeenä, kiehauta ne pienessä määrässä vettä

Lähde: Martat

Julkaistu: 20.6.2012