Kasvimaan syystyöt – käännä, kalkitse ja valmistele kasvimaa talveen
Piha ja puutarha
Kasvimaan syystyöt – käännä, kalkitse ja valmistele kasvimaa talveen
Kasvimaan syystyöt kannattaa hoitaa heti sadonkorjuun jälkeen. Kasvimaan tiivistynyt pinta tarvitsee pientä huoltoa, mutta hyväkuntoista maata ei tarvitse kääntää kovin syvältä. Tiivis savimaa kaipaa säännöllistä maanparannusta muuttuakseen vähitellen kuohkeaksi.
22.9.2017
 |
Viherpiha

Kasvimaan syystyöt kannattaa hoitaa huolella, sillä kasvien on helppo kasvaa ilmavassa maassa, jossa mururakenne on kunnossa. Juuret kasvavat helposti, eikä niiden tarvitse porautua tiiviin maan läpi. Juuristosta muodostuu hyvä, tiheä ja toimiva: kasvien on helppo saada vettä ja ravinteita. Ne kestävät paremmin kuivuutta ja tilapäisesti niukempaa ravinnetilaa. Ilmava maa vilkastuttaa maan pieneliötoimintaa, joka ylläpitää ja lisää maan hyvää mururakennetta. Pieneliöt myös muuttavat ravinteita kasveille käyttökelpoiseen muotoon.

Helli siis pieneliöitä levittämällä kasvimaalle vuosittain eloperäistä ainesta, kuten kompostihumusta. Paranna savimaan ilmavuutta lisäämällä siihen hiekkaa. Hiekkamaan vedenpidätyskykyä edistetään savella. Sopiva määrä on noin viiden sentin kerros kutakin ainetta. Ole kärsivällinen: maan parantamiseen menee vuosia, mutta se palkitsee.

Kasvimaan syystyöt – 5 vinkkiä

1. Kalkitse kasvimaa säännöllisesti muutaman vuoden välein. Varmista käytettävä määrä valmisteen käyttöohjeesta. Kalkitus tehostaa kasvien ravinteiden ottoa ja maan pieneliötoimintaa. Pieneliöt taas hajottavat maan eloperäistä ainesta. Useimmat vihannekset kasvavat parhaiten lievästi happamessa maassa, jonka pH-arvo on 6–7. Mittaa itse tai tutkituta maan pH-arvo varmuuden vuoksi, liiallisella kalkinkäytöllä on haittavaikutuksia.

2. Kata paljas maa eloperäisellä aineksella, kuten haravoiduilla lehdillä, ruohosilpulla tai oljilla. Katteen ansiosta maan pieneliötoiminta jatkuu pitkään. Lisäksi se suojaa maata tiivistymiseltä, kuorettumiselta sekä liettymiseltä. Vältä liian paksua kerrosta, sillä se hidastaa maan sulamista keväällä. Maatuva kate lisää vähitellen maan humuspitoisuutta.

3. Käännä savinen kasvimaa lapion tai talikon piston syvyydeltä sadonkorjuun jälkeen. Jätä maakokkareet sellaisenaan maan pinnalle. Silloin routa pääsee paremmin murentamaan niitä. Poista paakuista mahdolliset rikkakasvien näkyvät juuret jo syksyllä.

4. Hyödynnä vanhat kukkamullat kasvimaan maanparannuksessa. Lisäämällä säännöllisesti multaa tai kompostihumusta parannat maan mururakennetta ja helpotat maan muokkausta. Savimaa kuohkeutuu mullan ansiosta. Käytä hiekkamailla multaa tai humusta. Se parantaa maan veden- ja ravinteiden pidätyskykyä.

5. Hyväkuntoista ja kuohkeaa kasvimaata ei tarvitse syksyllä kääntää. Halutessasi voit muokata pintamultaa kevyesti talikolla. Vältä puutarhajyrsimen käyttöä syksyisin. Syyssateet sekä lumi tiivistävät jyrsittyä maata turhan paljon. Kääntämällä kasvimaata vain 10–15 sentin syvyydeltä pidät maan pieneliökannan toimintakykyisenä. Runsainta pieneliötoiminta on kasvimaan ilmavassa ja kuohkeassa pintakerroksessa.

Kommentoi »