Kannattaako Iittalan laseihin jättää i-tarra vai ei?
Sisustus
Kannattaako Iittalan laseihin jättää i-tarra vai ei?
Tarra lasissa vai ei? Otimme selvää tästä klassikkoaiheesta, joka jakaa Iittala-fanienkin mielipiteitä.
Julkaistu 22.8.2017

Jätätkö Iittalan astioihin pienen i-tarran vai raaputatko sen heti pois? Päätimme ottaa selvää tästä klassikkoaiheesta, joka jakaa Iittala-fanienkin mielipiteitä.

Lasikammari-liikettä parikymmentä vuotta Helsingissä pitänyt Gittan Kokko tuntee vanhan lasin – ja erityisesti Iittalan tuotteet.

”Sanoisin, että lasi-ihmiset jakaantuvat aika lailla fifty-fifty niihin, joiden mielestä tarra on tärkeä ja niihin, joiden mielestä turha", hän sanoo.

”Minun mielestäni tarra ei vaikuta lasin arvoon. Ne, jotka eivät tunne lasia, etsivät joskus vain i-merkkiä. Itse koen, että esinettä pitää arvostaa, ei tarraa.”

Kokko on törmännyt asiakkaisiin, jotka ovat jättäneet jonkin vanhan Iittalan esineen ostamatta, kun tarra on puuttunut. Lasiekspertin henkilökohtainen mielipide asiaan on selkeä.

”En tykkää juoda lasista, jossa on tarra. Sitä paitsi koko nykyinen tarra on ruma – eihän se ole enää Sarpanevan hienoa designia”, Kokko sanoo.

Taiteilija, professori Timo Sarpaneva suunnitteli i-merkin vuonna 1956. Merkkiä on sittemmin muotoiltu (lue lisää alapuolelta).

Seinäjoelta kotoisin oleva Janica Lilja keräilee Iittalan astioita. Kuten monen muun keräilijän, hänenkin laseissaan i-tarrat pysyvät visusti paikoillaan. ”Minulle nuo tarrat ovat ikään kuin aitoustodistus – ja tietenkin merkki brändistä, josta pidän ja jota suosin. Ilman tarraa lasit ovat kuin alastomia. Maksan tarrallisesta enemmän kuin tarrattomasta”, Lilja kertoo. (Kuva Janica Lilja)
Jos ne olisivat osa designia, ne esiintyisivät jo työpiirustuksissa.

Tarrat salaa irti laseista

Avotakan kolumnisti, designkriitikko Kaj Kalin tutustui i-merkin taustaan, kun kirjoitti aikoinaan kirjan Timo Sarpanevasta (Sarpaneva, Otava 1986). Kalin muistaa, että taiteilijalla itsellään oli selkeä mielipide tarran tärkeydestä.

”Kerroin kirjan kirjoittamisen aikaan Sarpanevalle, että minulla on ollut pahana tapana raaputtaa i-merkkejä irti laseista. Se ei ole paha tapa, sanoi Sarpaneva. Jos ne olisivat osa designia, ne esiintyisivät jo työpiirustuksissa. Se ei ole koriste”, Kalin kertoo.

I-tarrojen jättämisen laseihin ei ole uusi ilmiö. Monessa vanhassa Iittalan lasissa on yhä tarra jäljellä.

”Piti näyttää että lasit ovat ’disainia’ ja että perheen status on vähän korkeampi kuin ennen”, Kalin sanoo.

”Nykyään tarrat kyllä irtoavatkin helpommin kuin vanhat. Ennen ne lähtivät usein vain kulumalla pois”, muistelee Lasikammarin Gittan Kokko.

Tältä Iittalan logo näyttää vuonna 2017.

Faktaa i-merkistä:

  • 1956 Timo Sarpaneva suunnitteli logon i-lasisarjan logoksi, josta se ajan mittaan on siirtynyt kattamaan koko Iittalan brändin ilmeen.
  • I-kirjain symbolisoi puhalluspilliä ja i:n piste kuumaa lasimassaa puhalluspillin päässä. Punainen pallo symboloi kuumaa uuniaukkoa, josta lasimassa otetaan.
  • Vuosien saatossa logoon on tehty pieniä muutoksia. Iittalasta kerrotaan, että muutokset koskevat lähinnä punaisen i-merkin yhteydessä olevaa tekstiä. Vuonna 2001 tehtiin pieni muutos i:hin. Tuolloin i:n pisteen ja kirjaimen rungon välistä suhdetta muutettiin eli pistettä suurennettiin hieman suhteessa alaosaan.

(Lähde: Iittala)

Lue lisää:

9 kommenttia