Avotakka

Tiesitkö tämän Timo Sarpanevasta?

Tiesitkö tämän Timo Sarpanevasta?
Muotoilumme kultakaudesta ei voi puhua ilman Timo Sarpanevaa, joka oli todellinen materiaalien moniottelija. Kunnianhimoisen muotoilijan kuolemasta on kulunut vuosikymmen.
  • Timo Sarpaneva valmistui graafikoksi vuonna 1948. Graafikkona hän loi muun muassa Iittalan edelleen käytössä olevan i-logon. Alun perin merkki oli tarkoitettu vain Sarpanevan omaa käyttölasisarjaa varten.
  • Tanskalainen Holmegaardin lasitehdas tarjosi Sarpanevalle suunnittelijan töitä, mutta voiton vei Iittalan lasitehtaan tarjous, joka lupasi hänelle vapaat kädet. Ensimmäisenä työnä valmistui pienoisveistos Hammas. Sarpaneva työskenteli Iittalan suunnittelijana lähes 50 vuoden ajan vuosina 1950–99.
  • Sarpaneva osallistui Milanon triennaaliin ensimmäistä kertaa vuonna 1951. Kahvipannumyssy palkittiin hopeamitalilla. Kirjailutyö oli kotoisasti äiti-Martan käsialaa.
  • Vuoteen 1954 mennessä olivat syntyneet lasiteokset Lansetti, Orkidea ja Kajakki. Kajakista maksettiin Sotheby’sin huutokaupassa 2000-luvun alussa lähes satatuhatta euroa.
  • Sarpaneva alkoi suunnitella käyttölasia vasta 60-luvulla. Aiempi tuotanto oli loistokkaan veistoksellista, mutta sodanjälkeisessä Suomessa sille irvailtiin. ”Yhden kukan” Orkidea-malja sai nimensä, kun joku kysyi, mitä sillä tehdään. ”Pistetään valkoinen orkidea”, kuului vastaus. Pilkka loppui, kun esine palkittiin Milanon triennaalissa ja amerikkalainen House Beautiful -lehti valitsi sen vuoden kauneimmaksi esineeksi.
  • Käyttöesineistä tunnetuimpia ovat Festivo-kynttilänjalat, Tsaikka-lasisarja ja valurautainen pata, jotka ovat edelleen tuotannossa. Tarinan mukaan Festivo-sarjan kynttilänjalat suunniteltiin alun perin viinilaseiksi.
  • Sarpaneva oli paljon muutakin kuin lasitaiteilija. Hän työskenteli kansainvälisten näyttelyiden suunnittelijana yhdessä Tapio Wirkkalan kanssa, teollisena muotoilijana teräs-, muovi- ja posliiniesineiden sekä vaatteiden parissa, Taideteollisen oppilaitoksen painokangassuunnittelun opettajana, Porin puuvillatehtaan taiteellisena johtajana ja Tampellan kangassuunnittelijana. 1960-luvulla Sarpaneva suunnitteli esimerkiksi Juniper-miestenvaatekokoelmia Kestilälle.
  • Sarpaneva oli naimisissa kahdesti ja teki yhteistyötä molempien vaimojensa kanssa. Toinen vaimo Marjatta suunnitteli viimeisenä rakkaudenosoituksena miehensä muistomerkin Hietaniemen hautausmaan taiteilijakukkulalle.
  • Timo Sarpaneva kuoli 6.10.2006, muutamaa viikkoa ennen 80-vuotissyntymäpäiväänsä.  

Avaruusolioita tai mystisiä taivaankappaleita muistuttavaa Claritas-sarjaa valmistetaan edelleen. Alun perin sarjan värit olivat musta, valkoinen, opaali, hopeanhohtoinen rakkohuntu ja kirkas. Harvinaiset alkuperäisvärit ovat monien mielestä ainoita oikeita.

Lähde: Sarpaneva, Marjatta, Timo Sarpaneva lyhyesti, Iittala.fi

Lue lisää:

Julkaistu: 5.10.2016
Kommentoi »