Kalakoulu: siika
Ruoka
Kalakoulu: siika
Siika kuluu lohikaloihin. Sen eri esiintymismuotoja ovat pohjasiika, karisiika, vaellussiika, järvisiika, planktonsiika ja pedelsiika. Ne erotetaan tosistaan etummaisten kiduskaarien siivilähampaiden lukumäärän mukaan. Varsinkin eläinplanktonia ravinnokseen käyttävä muun muassa Saimaan vesistöissä esiintyvä planktonsiika on erittäin arvokas kala.

Eri vesistöjen siiat ovat rakenteeltaan ja elintavoiltaan hyvinkin erilasia. Samassa järvessä saattaa esiintyä kaksi kolmekin toisistaan poikkeavaa siikakantaa. Siika on kapeahko ja sen pituus vaihtelee 35–55 senttimetriin. Siika on Pohjanmaan maakuntakala. Lisää tietoa kaloista löytyy ahven.net-sivustolta.
Vähärasvainen, miedonmakuinen siika on suosittu ruokakalamme. Pieni siika näyttää melkein muikulta, mutta sen tunnistaa hyvin yläleuasta, joka on alaleukaa pitempi tai juuri samanmittainen. Siika on levinnyt koko maan sisävesiin ja merialueille. Siikaa pyydetään yleensä verkoilla, mutta se nappaa myös perhoon ja pilkkiin.