
Siika on kalojen aatelia – arvostettu ruokakala maistuu herkulliselta paistettuna, grillattuna, savustettuna tai graavattuna
Siika on lohensukuinen, vaalealihainen kala, jota voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa. Siian valmistus onnistuu niin pannulla, uunissa, grillissä, savustimessa kuin kypsentämättäkin esimerkiksi graavattuna. Nappaa vinkit ruotojen poistoon ja parhaimpiin siikaresepteihin!
Siika on hopeanhohtoinen lohensukuinen kala, jota on useita eri tyyppejä. Sen eri esiintymismuotoja ovat pohjasiika, karisiika, vaellussiika, järvisiika, planktonsiika ja pedelsiika. Ne erotetaan tosistaan etummaisten kiduskaarien siivilähampaiden lukumäärän mukaan.
Siian koko vaihtelee esiintymismuodon mukaan 17–55 sentin välillä. Siialla on harmaat evät ja pieni pää sekä lohikaloille tyypillinen rasvaevä. Pieni siika näyttää melkein muikulta, mutta sen tunnistaa hyvin yläleuasta, joka on alaleukaa pitempi tai juuri samanmittainen.
Eri vesistöjen siiat ovat rakenteeltaan ja elintavoiltaan hyvinkin erilaisia. Samassa järvessä saattaa esiintyä kaksi kolmekin toisistaan poikkeavaa siikakantaa. Siika on Pohjanmaan maakuntakala.
Siika on levinnyt koko maan sisävesiin ja merialueille. Siikaa pyydetään yleensä verkoilla, mutta se nappaa myös perhoon ja pilkkiin.

Siikafileen ruotojen poisto
Siian ruodot ovat haarattomia, joten ne saa nypittyä kätevästi ruotopihdeillä tai pienellä veitsellä. Ruodot löytyvät helposti, kun silität vastakarvaan fileen keskikohdasta leveämmästä päästä kohti pyrstöä. Ruodot irtoavat parhaiten, kun vedät niitä kasvusuunnan mukaan.
Siian selkäruoto irtoaa näin:


1 ja 2. Avaa siika ja poista sisälmykset. Huuhdo kala juoksevalla kylmällä vedellä. Poista kidukset. Vedä viilto terävällä veitsellä pitkin siian selkäruotoa päästä pyrstöön. Varo leikkaamasta selkää auki. Katkaise selkäruoto irti päästä. Tee toinen viilto selkäruodon toiselle puolelle ja irrota ruoto.

3. Poista kylkiruodot vinottain ohuesti, ruodon muotoja myötäillen. Avattu kala on valmis täytettäväksi ja käännettäväksi kalan muotoon. Sen voi naulata lautaan ja loimuttaa avotulella.
Siika ruoanlaitossa
Vähärasvainen, miedonmakuinen siika on suosittu ruokakala. Hennot suomut on helppo poistaa, joten siika sopii suomustettuna mainiosti nahkoineen paistettavaksi tai halstrattavaksi. Rasvainen ja maukas siika sopii myös savustettavaksi, graavikalaksi, keittoihin, uunikalaksi ja grillattavaksi.
Muokattu 19.6.2024 klo 16.10: Lisätty reseptejä ja kuvia. Juttu on julkaistu alun perin 5.5.2004.