Kalakoulu: muikku
Ruoka
Kalakoulu: muikku
Lohensukuisiin kaloihin kuuluva muikku on puhtaiden sisävesiemme tärkein talouskala. Nopeakasvuinen muikku pyydetään 2–3 vuoden ikäisenä.
28.4.2004
 |
Maku

Muikku on suosittu ruokakala Suomessa, mutta se arvostus on korkeimmillaan Järvisuomen alueella. Muikku on helppo perata ja käsitellä ruoanvalmistuskuntoon. Muikun mäti on arvostettu ruoka-aine ja sillä herkuttelu on mahdollista ympäri vuoden. Muikussa on rasvaa keskimäärin noin 3,3 prosenttia ja se kuuluu rasvaisiin kaloihin.

Perkaa muikut ja fileoi ne. Sekoita vehnäjauhot ja mausteet ja pyöräytä muikut seoksessa. Paista kuumassa paistinpannussa voi-öljyseoksessa ruskeiksi ja rapeiksi. Nosta paistetut muikkufileet laakeaan tarjoiluastiaan limittäin. Sekoita marinadin aineet ja kaada marinadi kalojen päälle. Anna maustua muutamasta tunnista seuraavaan päivään. Tarjoa rapean leivän ja limetti- tai sitruunalohkojen kanssa.

Kokeile muikkuja - suolattuna - savustettuna - hiillostettuna - rantakalana - keitettynä

Muikun puhkominen Puhko muikut työntämällä peukalo kiduksien ja evien alla kidusonteloon. Nosta kidukset ja evät irti peukalolla. Vedä rintaevät kidukset sisälmyksien kanssa pois.

Neulamuikut Neulamuikku, Kitkan viisas, pyydetään Kitkajärvestä, joka on suurin luonnontilassa säilynyt järvemme. Neulamuikun pituus on viidestä seitsemään senttiä ja se painaa noin viisi grammaa. Neulamuikut ovat parhaita pannussa paistettuna tai friteerattuna. Rapeaksi friteeratut neulamuikut sopivat hyvin myös cocktailpöydän herkkuihin.

Lähteet: www.ahven.net Jaakko Kolmonen, Petri Kolmonen: Kalan käsittelyn ABC.

2 kommenttia