
Muikku on monipuolinen ruokakala – perkaa pikkukalat oikein & nappaa parhaat muikkureseptit
Lohensukuisiin kaloihin kuuluva muikku on puhtaiden sisävesiemme tärkein talouskala. Nopeakasvuinen muikku pyydetään 2–3 vuoden ikäisenä.
Muikku on suosittu ruokakala, jota esiintyy eniten Järvi-Suomen alueella. Hopeakylkinen ja selästä tumman sinivihreä muikku on pituudeltaan 12–20 cm. Sillä on tummat evät ja selän takaosassa lohikaloille tyypillinen rasvaevä.
Rasvainen muikku on helppo perata ja käsitellä. Syksyllä kutevan muikun mäti on erittäin arvostettua.
Muikkujen perkaaminen puhkomalla

- Irrota kalan kidukset työntämällä peukalo ja etusormi kidusonteloon.
- Vedä suolisto ulos kidusten ja rintaevien mukana.
- Huuhdo kalat nopeasti siivilässä ja kuivaa talouspaperiin.
Muikkujen perkaaminen saksilla

- Leikkaa kalan pää pois ja jatka leikkaamista vatsaa pitkin niin, että ohut kaistale irtoaa.
- Avaa kala ja poista sisälmykset etusormella vatsaontelosta.
- Huuhdo kalat nopeasti siivilässä ja kuivaa talouspaperiin.
Neulamuikut
Neulamuikku, Kitkan viisas, pyydetään Kitkajärvestä, joka on suurin luonnontilassa säilynyt järvemme. Neulamuikun pituus on viidestä seitsemään senttiä ja se painaa noin viisi grammaa. Neulamuikkua ei tarvitse perata. Neulamuikut ovat parhaita pannussa paistettuna tai friteerattuna. Rapeaksi friteeratut neulamuikut sopivat hyvin myös cocktailpöydän herkkuihin.
Kokeile muikkuja
- paistettuna
- friteerattuna
- suolattuna
- savustettuna
- hiillostettuna
- kalakukossa
- keitettynä
- säilykkeenä.
Lähteet: www.ahven.net ja Jaakko Kolmonen, Petri Kolmonen: Kalan käsittelyn ABC
Muokattu 6.6.24 klo 14.05: Lisätty tietoa muikkujen perkaamisesta ja reseptejä. Juttu on julkaistu alun perin 28.4.2004.