Kakku kuin maalaus! Kakkusankari Terhi Toikka valitsi leipomisen yliopiston sijaan ja loihtii nyt huikeita kukkatekstuurikakkuja
Terhi Toikka innostui kakkujen leipomisesta jo 17-vuotiaana ja perusti alan yrityksen heti lukion jälkeen. Nyt hänet tunnetaan erityisesti palettiveitsen avulla koristelluista kukkatekstuurikakuista.
Marenkivoikreemit sekoittuvat kuin värit taiteilijan paletilla, kun Terhi Toikka sivelee niitä palettiveitsellä. Hän ottaa veitseen vaaleaa kreemiä pienen nokareen kerrallaan ja levittää sen kakun pintaan kukan terälehdiksi. Lopuksi hän pursottaa kukan keskustan täplät pienireikäisellä pursotinterällä.
– Kukkia kannattaa lisätä osin päällekkäin eikä kaikkia suoraan ylhäältä kuvattuna, jotta kokonaisuus näyttää runsaalta, Terhi neuvoo.
Ennen koristelua hän virittää itsensä oikeaan tunnelmaan siivoamalla Kakkusankari-konditoriansa työtilasta pois kaiken tarpeettoman, keittämällä kupillisen kahvia ja kuuntelemalla vaikkapa podcastia. Kun koristeleminen alkaa, hän uppoaa flow-tilaan.
– Aivan aluksi olin tosi kärsimätön, ja siksi kakut eivät onnistuneetkaan. Kärsivällisyyttä on ollut pakko opetella.
Kakkusankari tunnetaan nimenomaan kukkatekstuurikakuista eli kakuista, joiden pintaan kukkakuviot on muotoiltu kuorrutteesta palettiveitsen avulla. Joskus asiakkaan kakku tulee koristeltua kolmeenkin kertaan ennen kuin Terhi itse on lopputulokseen tyytyväinen.
– Hääkakku tilataan yleensä vain kerran eikä lopputulosta pääse paikkaamaan jälkikäteen. En voi päästää käsistäni huolimattomasti tehtyjä kakkuja.
Nopeimmillaan ison kukkatekstuurihääkakun koristelu sujuu kuitenkin noin puolessatoista tunnissa.


Ensin oli susiruma kakku
Nyt 33-vuotias Terhi oli vasta 17, kun hän kiinnostui kakkujen leipomisesta. Hän näki sosiaalisessa mediassa hienon marsipaanilla kuorrutetun kakun ja päätti täynnä itseluottamusta kokeilla vastaavaa.
Pettymys oli suuri, kun kakun sokerikuorrutus repeili ja kakku oli Terhin mielestä muutenkin rumin asia, mitä hän oli ikinä tehnyt. Terhi sisuuntui ja päätti opetella tekemään kakkuja kunnolla.
– Onneksi kaikki perheessäni ovat makean perään. Harrastuksesta tuli säännöllinen siksikin, että syöjiä riitti, muistelee Terhi.
Lukion jälkeen hän perusti yrittäjäisänsä kehotuksesta leivontatarvikkeita myyvän verkkokaupan, jotta sai samalla itse harjoitella välineiden käyttöä. Terhi pääsi myös yliopistoon, mutta opinnot tyssäsivät innostuksen puutteeseen. Sen sijaan hän päätti hakeutua kondiittorikoulutukseen ja panostaa leipomiseen kunnolla.

”Sesongit ovat tärkeitä, enkä esimerkiksi tee mansikkakakkuja silloin, kun tarjolla ei ole tuoreita kotimaisia mansikoita.”


Voita ja suklaata säästämättä
Terhi tuo maisteltavaksi macaron-leivoksia ja pieniä suklaabrowniepaloja. Brownien sisus on tahmaisen kostea, ja välillä suussa tuntuu täyteläisiä suklaahippuja.
Leivonnaisten maku ja koostumus ovat Terhille tärkeitä. Tunnelma lässähtäisi nopeasti, jos kakku ei ulkonäön luomien odotusten jälkeen maistuisikaan hyvältä.
– Sesongit ovat tärkeitä, enkä esimerkiksi tee mansikkakakkuja silloin, kun tarjolla ei ole tuoreita kotimaisia mansikoita. Ja suklaakakussa on oltava oikeaa suklaata, ei vain kaakaojauhetta.
Vaikka Kakkusankarin kakut ovat kustomoituja, Terhi noudattaa vain omia hyväksi havaittuja reseptejään eikä lähde ”heittämään arvalla” hääparin toivomaa makuyhdistelmää, ellei sitä löydy hänen valikoimastaan.
Esimerkiksi porkkanakakkupohjaan hän yhdistää perinteisen tuorejuustotäytteen lisäksi passiohedelmätahnaa, joka tekee yhdistelmästä raikkaan ja juhlavan.
Hääkakun on kestettävä kuljetus juhlapaikalle ja näytettävä hyvältä koko tarjoilun ajan. Terhi käyttää kakuissaan tukia ja valmistaa pohjan ja täytteen sen verran tiiviinä, että kakku kestää. Kuorrutuksessa marenkivoikreemi pysyy hyvänä helteessä paljon paremmin kuin kermavaahto.
– Joskus pitää ajaa juhlapaikalle kymmenenkin kilometriä kuoppaista hiekkatietä pitkin, mutta vielä koskaan mitään ei ole sattunut.
Trendien kyydissä
Häämuoti on pikkuhiljaa siirtymässä valkoisen, kullan ja beigen hallitsemasta bohotyylistä kirkkaampiin väreihin, ja sama koskee Terhi Toikan mukaan myös kakkutrendejä. Myös mustat tai tummat hääkakut ovat nyt suosittuja. Aina häihin ei haluta kakkua lainkaan, vaan sen voi korvata esimerkiksi näyttävä pavlova tai asetelma suklaahippukeksejä.
Kakunkoristelussa on pinnalla Kakkusankarinkin suosima kukkatekstuurityyli. Myös vintagetyyliset, röyhelöiset kakut ovat haluttuja. Terhi Toikka povaa häiden nousevaksi jutuksi myös sitä, että kakun tekijä esittelee hääkakun ja leikkaa siitä palat vieraille. Amerikassa käytäntö on hänen mukaansa arkipäivää.




Hiljaisuudesta hääsumaan
Terhi koristelee kakkuja myös kuivatuilla kukilla, mutta elävien leikkokukkien käytön hän lopetti hiljattain. Poikkeuksen hän tekee vain silloin, kun niitä on saatavilla lähellä kasvatettuina, syötävinä ja myrkyttöminä.
– Olen huomannut, että jotkut käyttävät kukkia koristeina tosi huolettomasti suojaamatta niitä kunnolla. Itse suojasin kukat siihen tarkoitetuilla kukkapiikeillä. En halua olla osa sellaista, varsinkin kun tiedän, että monet aloittelijat katsovat minusta mallia.
Linjanveto säästää myös aikaa, koska kesäaikaan kukkien hankkimiseen kului monta tuntia viikossa.
Koronan aikana kakuntekijällä oli hiljaista, mutta sen jälkeen tilaukset kasaantuivat, kun lykättyjä häitä järjestettiin yhtäkkiä perä perää. Terhi oli töissä kaikki viikonloput ja iltaisin niin väsynyt, että istui vain tuijottamassa seinää. Hinnatkin oli sovittu koronaa edeltävillä, vuoden 2019 hinnoilla. Tuntui, ettei koko toiminnassa ollut enää mitään järkeä, kunnes hän raivasi kalenteriinsa vapaata ja päivitti hinnastoaan.
– Alan standardi tuntuu olevan, että kesäisin tehdään järkkypitkää päivää ja muuten on tosi hiljaista. Tajusin kuitenkin, etten voi yhden ihmisen yrityksenä toimia siten. Jos vedän itseni ihan piippuun kesällä, eivät voimat riitä edes puolitehoon talvella.



Kakkuhurmos tarttuu
Kakkusankarin palveluihin kuuluvat myös koristelukurssit. Oppiiko kuka tahansa koristelemaan muutaman tunnin kurssilla esimerkiksi kukkatekstuurikakkuja?
– Jokainen lähtee kurssilta kakun kanssa, mutta toki lähtötaso vaikuttaa lopputulokseen, sanoo Terhi.
Kursseilla hän näkee, miten innostus leipomiseen syttyy jossakussa toisessa samalla tavalla kuin aikoinaan hänessä itsessään.
– Kerran näin jo kaukaa, miten eräs nainen vain tuijotti luomustaan ja hymyili kuin hurmoksessa. Tuntui hienolta, että olin pystynyt auttamaan häntä.
Terhi on yhä perso makealle vuosien leipomisen jälkeen. Jos hänelle kuitenkin tulee vieraita kotiin, työrooli saa jäädä.
– Saatan silloin leipoa mustikkapiirakan valmismurotaikinasta.
Kakkusankari-konditoria
Terhi Toikka perusti Kakkusankarit-nimeä kantavan leivontatarvikkeiden verkkokaupan vuonna 2009. Leipurikondiittorin tutkinnon hän suoritti vuonna 2017 ja perusti Kakkusankari-konditorian, jossa hän leipoo asiakkaille tilauksesta kakkuja ja leivonnaisia. Instagramista Terhi löytyy nimellä @kakkusankari.