Hämmentävä pottumysteeri! Kaarinan perunoiden keitinvesi muuttui fairynvihreäksi – asiantuntija kertoo, mistä on kyse

Joutsalainen Kaarina Suomalainen kypsensi puikulaperunoita höyrytyskattilassa ja unohti kaataa keitinveden pois. Seuraavana aamuna kattilassa odotti kirkkaanvihreä yllätys.

Soittokierros Suomen peruna-asiantuntijoille paljastaa, että joutsalainen Kaarina Suomalaisen keittiössä tapahtui tällä viikolla jotain todella harvinaista.

Suomalainen oli unohtanut perunoiden keitinveden kattilaan, ja yön aikana vesi oli muuttunut kirkkaan vihreäksi. Kattila oli ruostumatonta terästä, samoin höyrytysosa, jossa perunat kypsyivät.

Lajike oli Lapin puikulaperuna, jonka Suomalainen oli idättänyt keväisen Lapin-reissunsa jälkeen. Perunat olivat peräisin Jounin kaupasta. Perunat eivät olleet vihreitä, eivätkä ne edes osuneet veteen kypsennyksen aikana. Mitä oikein tapahtui?

"Eilen kaivelin uusia puikuloita maasta ja keitin ritilässä. Vesi siis oli alla. Nostin ritilän pöytään, ja vesi jäi kattilaan hellalle. Kertokaa mikä prosessi on käynyt, kun vesi oli ihan vihreää aamulla kattilassa" Suomalainen kysyi maanantaina Facebookin Puutarha ja piha -ryhmässä.

Vihreä keitinvesi herätti kummastusta Facebookissa. Kuva: Kaarina Suomalainen

Veikkauksia tuli monenlaisia. Suomalainen päätti tehdä kokeen.

– Kypsensin Rosamundaa samassa höyrytyskattilassa, samalla vedellä ja jätin veden kattilaan yöksi. Vesi oli aamulla harmaata, Suomalainen kertoo.

Perunoiden keitinvesi oli vihreää toisessakin erässä

Toinen testierä puikulasta toisti aiempaa kaavaa: vesi oli aamulla kirkkaan vihreää. Pari päivää tallessa ollut sunnuntain perunavesi oli tiistaihin mennessä muuttunut rusehtavammaksi.

– Olen yli seitsemänkymppinen, että kyllä tässä on kaikenlaista nähty. En minä yllättynyt tästä väristä, ajattelin, että se voi olla vihreää. Mutta en ajatellut, että se väri on näin voimakas, Suomalainen sanoo.

Marttojen mediapäivystyspuhelimeen vastannut Pilvi Manninen Pirkanmaan Martoista on ihmeissään. Hän ei ole koskaan kuullut, että perunoiden keitinvesi olisi muuttunut vihreäksi.

– Nyt en valitettavasti osannut auttaa sinua, mutta tiedettäisiinkö Kotimaiset kasvikset ry:ssä, hän kysyy.

Kotimaiset kasvikset -yhdistyksellä on perunayhteyshenkilönä Antti Lavonen, joka työskentelee Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitossa (MTK) kasvinviljelyasiamiehenä. Lavonen vaikuttaa Googlen perusteella varsinaiselta perunatietäjältä.

– Mielenkiintoista! Siis oliko vesi ihan sen pesunesteen väristä? Lavonen kysyy.

Hän ei ole aiemmin kuullut, että vesi olisi muuttunut fairynvihreäksi. Lavonen kuitenkin kertoo, että kannattaa kysyä Perunantutkimuslaitos Petlalta tai Anne Rahkoselta, joka on Luonnonvarakeskus Luken tutkija.

Perunavesitestin tulos: Vasemmalla kaksi päivää huoneenlämmössä seissyt puikulanhöyrytysvesi, joka oli vielä päivää aiemmin ihan vihreää. Keskellä edellisenä päivänä höyrytettyjen rosamunda-perunoiden vesi. Ja oikealla edellisenä päivänä höyrytettyjen puikulaperunoiden vesi. Kuva: Kaarina Suomalainen

Petlan johtaja Marjo Serenius on väristä yllättynyt. Hän pohtii, voisko värin aiheuttaa antosyaani, jota on punamaltoisissa perunoissa. Silloin tosin vesi muuttuu punertavaksi.

– Mutta jos veteen on sitten joutunut jotain emäksistä, se on voinut muuttaa väriään vihertäväksi. Olisiko vesijohtovedessä kalkkia tai rautaa? Toisaalta puikula on kyllä keltamaltoinen. Kuulostaa oudolta, Serenius sanoo.

Kupari tekee katoista vihreitä – ja vedestä myös

Vihreän perunaveden arvoitus ei onneksi jää mysteeriksi. Tutkija Anne Rahkonen tietää, mistä on kyse.

– Olinkin jo odottanut tätä kysymystä, siitä on aikaa, kun tätä viimeksi kysyttiin, Rahkonen sanoo.

Hän kertoo, että vihreän veden arvoitus nousee pintaan yleensä juuri tähän aikaan vuodesta. Hän on ollut aikaisemmin Perunantutkimuslaitoksella töissä ja selvittänyt tuolloin asiaa Teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä, silloiselta Valtion teknilliseltä tutkimuslaitokselta.

– Uusien perunoiden kuorissa on parkkihappoja. Kun vesijohtoveteen on liuennut kuparia, se reagoi parkkihappojen kanssa, ja muodostuu kuparin kompleksi-ioni. Tällöin vesi muuttuu vihreäksi, Rahkonen sanoo.

Samantapainen ilmiö näkyy kuparikatoissa: ne muuttuvat ajan myötä vihreiksi, kun metalli hapettuu.

Arvoitus on siis ratkennut, mutta voiko vihreän veden jälkeensä jättäneitä perunoita syödä?

– Voi syödä, ei niissä ole mitään vaaraa. Pienistä määristä kuparia ei ole ihmiselle haittaa, Rahkonen sanoo.

Vihreäksi muuttunut vesi ei estänyt Kaarina Suomalaista nauttimasta perunoistaan.

– Turvallisin mielin söin pottuja. Minulla on niitä vielä pari riviä kasvamassa maa-artisokan ja parsan välissä.

Julkaistu: 24.7.2019
1 kommentti