
Juuripersilja on parhaimmillaan paahdettuna – nappaa reseptit ja vinkit aromikkaan juureksen käyttöön
Juuripersilja on monipuolinen, mutta monelle vielä suhteellisen tuntematon juures. Sen aromikas maku sopii keittoihin, muhennoksiin ja erityisesti paahdettavaksi.
Juuripersilja näyttää ihan pieneltä palsternakalta, mutta kyseessä onkin persiljoiden sukuun kuuluva laji! Vaikka Välimeren seudulla villinä kasvavaa juuripersiljaa on käytetty viljelykasvina jo ainakin 1500-luvulla Saksassa, se on monelle meistä vielä melko uusi tuttavuus. Nykyään juuripersiljaan saattaa kuitenkin törmätä jo omassa lähikaupassa.
Juuripersiljan käyttö
Juuripersiljan aromikkaassa mutta lempeässä maussa on häivähdys persiljaa ja mukulaselleriä. Juuren voi käyttää muiden juuresten tapaan monipuolisesti ruoanlaittoon, kuten sosekeittoihin, laatikoihin ja uunijuuresten joukkoon. Lehdet sopivat kähäräpersiljan tavoin käytettäväksi.
Kokeile juuripersiljaa myös raakana dippikasviksena ja raasteena. Paahtaminen ja tilkka hunajaa korostavat makua, joten sujauttaisitko uuniin ensi kerralla ranskalaisten sijaan paahdettua juuripersiljaa?
Juuripersiljan säilytys
Säilytä juuripersiljat + 2–5 asteessa, esimerkiksi jääkaapin vihanneslokerossa. Liian lämpimässä säilytettynä juures nahistuu helposti. Voit kuoria juuripersiljan tai pestä huolellisesti juuresharjalla, jolloin kuoren maku ja ravintoaineet jäävät talteen.

Lähteet: kasvikset.fi, martat.fi, satokausi.fi